Barn & familj

Nyfikna barn

Småland har mycket att erbjuda alla nyfikna och frågvisa barn. Prova på glasblåsning, lär dig om naturen, bli forskare för en dag, inget äventyr är för litet för den som är nyfiken!

Småkrypsspaning på Huseby Bruk

På Naturum Kronoberg hos Huseby Bruk kan barnen under sommartid delta vid naturskola där det anordnas småkrypsspaningar, vandringar, experiment och upptäcktsguidningar. Naturums inomhusdel har spännande utställningar om djur och natur där du kan få känna hur tung en varg är, krypa upp i ett örnnäste och se hur stora tassar ett lodjur egentligen har.

husebybruk.se

Upptech Jönköping Science Center
Upptech Jönköping Science Center. © Upptech Jönköping Science Center

Upptech, Jönköping Science Center

En plats med naturvetenskap och teknik under samma tak. Testa att resa i rymden, provkör en elbil, gör vattenexperiment eller klura ut en elkoppling. Under skollov erbjuds även planetarievisningar.

upptech.se

Berg-och-bollbanan
Berg-och-bollbanan. © IKEA Museum

4 Fun - Fyra barnupplevelser i ett!

Sätt familjens kreativitet på prov, inspireras av fantastiska sagor och sägner om tomtar och troll, möt skogens konung och ta fram barnasinnet i dig i ett leksaksmuseum med fyra roliga upplevelser för både stora och små i södra Småland. IKEA museum i Älmhult erbjuder tillsammans med sina grannar Lekoseum, Smålandet och Sagomuseet aktiviteter för hela familjen.

ikeahotell.se

Prova på glasblåsning
Prova på glasblåsning. © AB Glasriket/ Hans Runesson

Prova på glasblåsning i Glasriket

De flesta aktiviteter går att göra på barnens vis, inklusive att prova glasblåsning. Flera av Glasrikets hyttor erbjuder barn som vuxna att själva få prova på att blåsa, måla eller gravera glas.

glasriket.se

Minivärlden Ljungby – En upplevelse för hela familjen

Upplev, upptäck och inspireras av miniatyrernas fantastiska världar. Bli fascinerad av Dr Schultzes gamla fantasijärnväg eller Lilla Smålands genuina landskap och miljöer. Kör själv modelltåg eller prova på vår robotbana. Se våra historiska utställningar, tennsoldater, flygplan eller Holger Johanssons välsnidade figurer i trä. Ta en paus i biografen eller vårt café. 1000 kvm väntar på just dig.

minivarlden.se

Ingebo Hagar

Strax utanför Vimmerby ligger Ingebo Hagar – en idyllisk by med massor att upptäcka! Möt och lär mer om gårdens alla djur som består av gotlandsfår, myskankor, hästar, höns, kaniner, katter och hundar. Gå på upptäcktsfärd längs någon av vandringslederna, för att sedan njuta av en god fika eller lunch i det KRAV-märkta ekocafét på gården. Här finns aktiviteter för hela familjen.

ingebohagar.com

Emåns Ekomuseum
Emåns Ekomuseum. © Nässjö Kommun

Emåns Ekomuseum

På Emåns Ekomuseum finns en kvarn med utställningar, en grovsmedja där allt smide tillverkas och en mekanisk verkstad. I Den gamla grovsmedjan skoddes förr i tiden hästar, och i verkstaden gjordes finarbetet med maskiner och verktyg. Emån är en 22 mil lång å och i området runt museet finns en naturslinga som skär genom 12 olika naturtyper. Skyltar informerar dig längs vägen om trätyper, flora, djurarter och sevärdheter.

ekomuseum.nu

Linné berättar om sitt Småland
Linné berättar om sitt Småland. © Cathrine Rydström

Linnés Råshult

På Linnés Råshult föddes en av Sveriges mest betydande vetenskapsmän – Carl von Linné. Numera är platsen ett kulturreservat, där du hittar bland annat komministerbostad, örtagård, kålgård, lustgård, slåtterängar och betande djur. Du kan gå runt på egen hand eller delta i en guidad tur. Ängar och marker brukas med gamla metoder för att du som besökare ska få en bild av hur 1700-talets landskap såg ut.

linnesrashult.se

Dinosaurie i naturlig storlek
Dinosaurie i naturlig storlek. © A world of dinosaurs

A world of dinosaurs

Vågar du vara ansikte mot ansikte med levande dinosaurier? 10 km utanför Kalmar finns den spännande utställningen om dinosauriernas tid på jorden. Utställningen är den största i Europa och visar fler än 100 skelett och ”levande” dinosaurier i verklig storlek. De kan till och med röra sig och ryta till! Se bland annat T-Rex, Raptorer, Triceratops, flygödlor, vattenlevande dinosaurier och många, många fler.

dinosaurus.se

Fler roliga familjeäventyr!