Upptäckarglädje på IKEA Museum
Upptäckarglädje på IKEA Museum. © Inter IKEA Systems B.V. 2022

Barn & familj

Nyfikna barn

Småland har mycket att erbjuda alla nyfikna och frågvisa barn. Prova på glasblåsning, lär dig om naturen, bli forskare för en dag, inget äventyr är för litet för den som är nyfiken!

Ingebo Hagar

Strax utanför Vimmerby ligger Ingebo Hagar – en idyllisk by med massor att upptäcka! Möt och lär mer om gårdens alla djur som består av gotlandsfår, myskankor, hästar, höns, kaniner, katter och hundar. Gå på upptäcktsfärd längs någon av vandringslederna, för att sedan njuta av en god fika eller lunch i det KRAV-märkta ekocafét på gården. Här finns aktiviteter för hela familjen.

ingebohagar.com

Upptech Jönköping Science Center
Upptech Jönköping Science Center. © Upptech Jönköping Science Center

Upptech, Jönköping Science Center

En plats med naturvetenskap och teknik under samma tak. Testa att resa i rymden, provkör en elbil, gör vattenexperiment eller klura ut en elkoppling. Under skollov erbjuds även planetarievisningar.

upptech.se

Upptäckarglädje på IKEA Museum
Upptäckarglädje på IKEA Museum. © Inter IKEA Systems B.V. 2022

IKEA Museum

IKEA museum i Älmhult är spännande för hela familjen. Upptäck muséet genom lek och pedagogiska guider. Upptäck mer om IKEAs historia genom tiderna och hur Ingvar Kamprad från lilla Agunnaryd skapade detta globala företag. Prova på att vara omslagsmodell till IKEAs katalog - och få med dig bilden hem!

ikeamuseum.com

Prova på glasblåsning
Prova på glasblåsning. © AB Glasriket/ Hans Runesson

Prova på glasblåsning i Glasriket

De flesta aktiviteter går att göra på barnens vis, inklusive att prova glasblåsning. Flera av Glasrikets hyttor erbjuder barn som vuxna att själva få prova på att blåsa, måla eller gravera glas.

glasriket.se

Minivärlden Ljungby – En upplevelse för hela familjen

Upplev, upptäck och inspireras av miniatyrernas fantastiska världar. Bli fascinerad av Dr Schultzes gamla fantasijärnväg eller Lilla Smålands genuina landskap och miljöer. Kör själv modelltåg eller prova på vår robotbana. Se våra historiska utställningar, tennsoldater, flygplan eller Holger Johanssons välsnidade figurer i trä. Ta en paus i biografen eller vårt café. 1000 kvm väntar på just dig.

minivarlden.se

Emåns Ekomuseum
Emåns Ekomuseum. © Nässjö Kommun

Emåns Ekomuseum

På Emåns Ekomuseum finns en kvarn med utställningar, en grovsmedja där allt smide tillverkas och en mekanisk verkstad. I Den gamla grovsmedjan skoddes förr i tiden hästar, och i verkstaden gjordes finarbetet med maskiner och verktyg. Emån är en 22 mil lång å och i området runt museet finns en naturslinga som skär genom 12 olika naturtyper. Skyltar informerar dig längs vägen om trätyper, flora, djurarter och sevärdheter.

ekomuseum.nu

© Kalmar Läns Museum

Barnens Superkronan!

Dyk in i barn utställningen Superkronan och lek och lär om Regalskeppet Kronan, livet på 1600-talet och tillvaron ombord. Utställningen riktar sig till barn från förskoleålder och uppåt och deras vuxna. Här kan du handla i bodarna vid hamnen, leka på däcket, klättra i masten, dyka ner till Kronans vrakplats och utforska olika saker i labbet.

kalmarlansmuseum.se

Dinosaurie i naturlig storlek
Dinosaurie i naturlig storlek. © A world of dinosaurs

A world of dinosaurs

Vågar du vara ansikte mot ansikte med levande dinosaurier? 10 km utanför Kalmar finns den spännande utställningen om dinosauriernas tid på jorden. Utställningen är den största i Europa och visar fler än 100 skelett och ”levande” dinosaurier i verklig storlek. De kan till och med röra sig och ryta till! Se bland annat T-Rex, Raptorer, Triceratops, flygödlor, vattenlevande dinosaurier och många, många fler.

dinosaurus.se

Barnens Målerås

Besök Kosta i Glasriket och upplev trollbindande glasblåsning. Fortsätt därefter till Målerås som snabbt blir en magiskt plats med aktiviteter för barn i alla åldrar. Här finns en spännande trollstig i skogen, glasblåsning och en app som interaktivt tar med barnen på en rundtur i glasbruket.

Glasriket.se

Fler roliga familjeäventyr!