Hätte Camping Tranås
Hätte Camping Tranås

Boende

Camping är frihet

Om du besöker en campingplats i Småland kan du räkna med att den ligger vackert, ofta nära en sjö eller i en havsvik. Sedan är valet upp till dig, lugn och ro eller ett aktivitetsutbud som gör hela familjen nöjd och glad?

I Småland finns mer än 60 campingplatser - från vildmarkscampingar utan ström och rinnande vatten till resorts. Oavsett vilken typ av anläggning du väljer är camping i Småland en naturupplevelse. Här är några av våra tips på camping i Småland, men fråga gärna din lokala Turistbyrå för ytterligare tips och information.

Campingkul för hela familjen

Det femstjärniga campinganläggningen Västervik ResortLysingsbadet Camping är Sveriges största och roligaste semesteranläggning - mitt i Västerviks skärgård. Här finns det stora och små äventyr för hela familjen. Badanläggning med skojiga vattenrutschbanor, solvarma klippor, underhållning och naturaktiviteter för barn, ja här finns något för alla.

Sjöstugans camping i Älmhult med kanoter, hotell och restaurang.
Sjöstugan, Älmhult

Sjöstugans Campingi Älmhult, ett stenkast från IKEA Museum, ligger vackert vid sjön Möckeln. Här finns verkligen alla typer av boende förutom camping - hotell, vandrarhem och stugor. Lägg därtilll en restaurang och en härlig sandstrand. Läget är perfekt - nära till samhället Älmhult men ändå med naturen tätt inpå. Du kan t.ex. hyra kanot för att ge dig ut på Helge å som är ett bra kanotvatten. Sjöstugan och dess ägare Jonas Olsson fick utmärkelsen "Årets turistentreprenör i Kronobergs län" 2017.

First Camp Gunnarsö kan du semestra i natur- och skärgårdsidyll. Vid campingen finns vackra vandringsleder, soliga klippor och barnvänliga stränder. Den djärve vågar ta klivet från det 10 meter höga hopptornet. De allra minsta barnen kan bada i en naturlig pool med havsvatten. Skojfuguren Blix har en egen barnklubb och hittar i sommar på massor av roligt för barnen. På campingen finns även flertalet stugor i olika storlekar.

Tingsryd Resort är en verkligt familjevänlig, bekväm och rolig camping. Här väljer du mellan campingplats, stuga och villavagn. Stranden vid sjön Tiken ligger alldeles intill liksom lekplats, minigolf, beachvolley och till och med ett litet spa med jacuzzi. Och det allra bästa för barnen är att en riktig cirkus slår läger här under högsäsongen och har föreställningar alla kvällar i juli.

Grännastrandens Camping hittar du vid Vätterns strand i polkagrisstaden Gränna. Bo på första parkett med fantastisk vy över Visingsö, Vätterns pärla. På Campingen finns nyrenoverade stugor och under sommaren händer något kul hela tiden. Det blir karaoke, ballonguppstigningar i förankrad ballong, polkagrisbakning, allsångkvällar på hamnscenen och mycket annat. Trollet Duns besöker campingen och berättar sagor. Intill campingen finns bmx-bana, skatepark och Äppelvikens Äventyrspark.

2,5 mil söder om Kalmar hittar du Vita Sands Camping som bjuder in till fantastiska möjligheter för sol och bad. Här finns en av Kalmars absolut finaste sandstränder med en hela 160 meter lång brygga som snabbt blir en favorit för alla åldrar. Campingens läge ger också tillfällen till andra semesterupplevelser, med närhet till besöksmål som bland annat Glasriket & Kalmar Slott.

Mindre än 10 minuter från Astrid Lindgrens värld hittar du Vimmerby Camping, en familjecamping precis intill sjön Nossen. Här väljer du bland campingplatser, stugor, lägenheter och vandrarhem. Utöver campingens förmånliga läge finns aktiviteter för hela familjen som underhållningskvällar, badstrand, båtuthyrning, bangolf och bastu.

Camping nära djur och natur

Hätteboda Vildmarkscamping kan du uppleva vildmark på riktigt, för här gör man verkligen skäl för namnet. Campingen är varsamt byggd för att smälta in i naturen och inte störa djuren. Du hugger din ved och handpumpar ditt vatten, el finns inte heller så klart, men det finns gott om tystnad, lugn och ro. Vandra, fiska och bada bastu i den fina bastuanläggningen vid sjön. När du huggit din ved och tänt bastukaminen kan du njuta av ett bastubad med ett avsvalkande dopp i sjön.

I ett privat naturreservat på en halvö i sjön Åsnen hittar du Getnö Gård Lake Åsnen Resort. Överallt har du riktigt nära till sjön Åsnen med sitt speciella fågelliv och fiskrika vatten. På anläggningen finns båtar, kanoter och kajaker att hyra. För nybörjaren ordnas naturskolor, fiskeskolor och särskilda expeditioner som nattfiske på gös.

Med en vidunderlig utsikt över två vikar och flera öar och där Ölandsbron bryter horisonten vackert i söder, hittar du Kalmar Camping på havsudden Rafshagsudde. Denna havsnära familjecampingen har tomter med gott om utrymme och havsutsikten ständigt närvarande.

Vill du bli kompis med Mona, Michael och Bruno så ska du besöka Hagens Camping utanför Vrigstad för precis vid campingen finns en älgpark med ståtliga älgar. På campingen finns också fiskedammar där det är fritt fiske, du betalar endast för fisken du fångar. I närheten finns den småländska skogen och vill du ägna dig åt aktivteter av annat slag så finns det mycket att upptäcka i omgivningarna.

På den 4-stjärniga familjecampingen KustCamp Gamleby kan du njuta av havsbad i behaglig temperatur. Campingen ligger vid en vik av Östersjön med trevliga terrasserade platser i kuperad naturskön miljö. Ett unikt, barnvänligt lagunbad gör att alla badälskare (och kanske också badkrukor...) kan bada i havsvatten till insjötemperatur.

Isaberg Mountain Resort är ett bra ställe för dig som gillar friluftsliv och naturupplevelser. Cykla, vandra eller paddla i fina omgivningar. I närheten finns golfbanor och på området finns en fin äventyrslekplats och höghöjdsbanor för den som vill ha lite utmaning. En av banorna är anpassad för barn. På Isabergsområdet finns också ett älghägn som är uppbyggt med hänsyn till älgarna och deras levnadsvillkor.

Hoks naturcamping
Hoks naturcamping ligger på ett lugnt och naturskönt område med både skog och öppna fält 30 km söder om Jönköping och endast 50 m från södra änden på Hooks Herrgårds skogsbana. Pp campingen hittar du lekplats och badplats med grillplats.

Bo naturnära med garanterad sjöutsikt hos Hultsfred Strandcamping. Promenera längs strandpromenaden, ta ett dopp eller ge dig ut på ett äventyr på sjön eller ån som mynnar ut intill campingen. På campingen finns kajaker, kanoter, stand up paddleboards och trampbåtar att hyra.

Citynära campingplatser

Naturskönt belägen på en halvö i Kalmarsund, med gångavstånd till Kalmar centrum och Kalmar Slott ligger Stensö Camping. Här har man naturen och skogen alldeles inpå knuten och detsamma gäller badplatsen. Stensö är ett uppskattat rekreationsområde för både kalmarbor och turister. Några av Kalmars populäraste vandringsleder går genom campingen.

Mitt emellan Jönköping och Huskvarna men ändå nära fina naturupplevelser hittar du campingen på Villa Björkhaga. Campingplatsen ligger precis intill naturreservatet Rosenlundsbankarna med en vidunderlig utsikt över Vättern. Nära campingen finns Rosenlunds Äventyrsbad.

Vid Helgasjön ligger Evedals Camping Växjö, endast sex kilometer från Växjö centrum. Här finns strömplatser både på gräs och asfalt och vill du bo i stuga så finns det 2-bäddsstugor eller 4-bäddsstugor att hyra. Två badplatser, äventyrsgolf och bangolf, båt- och kanotuthyrning och fiskemöjligheter. Här finns alla förutsättningar för en bra vistelse och vill du ta del av stadens utbud, då finns Växjö City samt köpcentret Grand Samarkand nära dig.

Vid sjön Hunsnäsen hittar du Eksjö camping, 800 meter från stora torget. Omgivningarna är gröna och lugna, trots närheten till centrum. Här kan du äta gott, bada, spela minigolf eller lyssna till sång på terrassen. Även stugor finns på campingen.