Hooks Herrgård
Hooks Herrgård. © Pelle Wahlgren

Boende

Herrgårdar

Småländska Herrgårdar kännetecknas av historiska miljöer, klassisk meny och härliga atmosfärer för avkoppling eller aktivitet.

Hooks Herrgård
Hooks Herrgård. © Pelle Wahlgren

Hooks Herrgård

Upplev en avkopplande helg med sköna promenader i vackra omgivningar eller en utflykt till närliggande sevärdheter. Gastronomin står i centrum, där både golfrestaurangen och herrgårdens restaurang inbjuder till fantastiska smakupplevelser. Hooks Herrgård är känd för sina fina golfbanor och stoltserar med två 18-håls golfbanor, Parkbanan och Skogsbanan. Intill Herrgården finns ett alldeles nytt spa på 1300 kvm. Här kan du simma längs sjön, njuta av varma och kalla källor och ett härligt bastulandskap.

hooksherrgard.se

Hestraviken

Mitt i Smålandsskogen, med utsikt över Algustorpasjön och Isaberg ligger Hestraviken hotell & konferens. En idyll med Nissan rinnande genom tomten, en vacker trädgård, små röda timmerhus och ståtliga trävillor med anor från tidigt 1900-tal. Här kan du bada i småländska sjöar, paddla kanot på Nissan, vandra i den vackra naturen, kör mountainbike på Isaberg, spela golf på Isaberg GK, cykla, ta en ridtur i skogen, fiska i sjön, besöka temaparken High chaparral, åka skidor på Isaberg vintertid m.m.

Hestraviken.se

Toftaholms Herrgård
Toftaholms Herrgård. © Björn Wennerwald

Toftaholms Herrgård

Ett stenkast från E4:an strax söder om Värnamo, med närhet till både glas- och möbelriket ligger Toftaholms Herrgård. I över 600 år har resande funnit natthärbärge, måltider, harmoni och tid till eftertanke här vid Vidösterns strand. Gustav Vasa, Vilhelm Moberg och Bruno Mathsson är några av gästerna som under årens lopp har njutit av både mat och gästfrihet på Herrgården.

toftaholm.se

Möckelsnäs Herrgård
Möckelsnäs Herrgård. © Möckelsnäs Herrgård

Möckelsnäs Herrgård

Platsen nämndes redan på Gustav Vasas tid och på gården har många adliga släkter bott. Herrgården ligger vid sjön Möckelns strand, omgiven av bokskogar och en blommande slottspark alldeles intill Linnés orangeriträdgård. Möckelsnäs är omskrivet sedan 1300-talet och herrgården användes som bostad av olika släkter ända fram till mitten av 1900-talet. Det sägs bland annat att den unge herr Carl von Linné fick prova kaffe här för första gången.

mockelsnasherrgard.se

Fredensborgs Herrgård
Fredensborgs Herrgård

Fredensborgs Herrgård

I en vacker miljö vid sjön Gissen, endast någon mil från Astrid Lindgrens Vimmerby och intill Tobo golfbana, ligger Fredensborgs Herrgård. Här kan du bo i vacker herrgårdsmiljö och njuta av fantastisk mat från herrgårdens egen restaurang. Stilfulla salonger och gemak, kakelugnar och sprakande brasor i öppna spisar bidrar till att skapa en varm, vänlig och trivsam miljö.

fredensborg.se

Wallby Säteri i skymning
Wallby Säteri i skymning. © Björn Wennerwald

Wallby Säteri

Vid stranden av Skirösjön ligger Wallby Säteri. En lång allé leder fram till Wallbys pampiga herrgårdsanläggning med spärrkroniga ekar och sjön i bakgrunden. Här bor du mitt i Smålands trädgård, njuter av den vackra naturen och den högklassiga maten. Kanske en nyfångad abborre och en egenkryddad nubbe därtill, enkelt och gott.

wallby.se