Asa Vandrarhem
Asa Vandrarhem. © Cathrine Rydström

Boende

Vandrarhem

Att bo på vandrarhem är prisvärt och gemytligt. Ofta är de inrymda i kulturhistoriskt intressanta byggnader och fina miljöer, nära till bad och natur. I andra fall är de stadsnära och ett alternativ till hotell. Det vanligaste är rum med ner till två bäddar och delat WC/dusch. Vandrarhemsboendet gör också att du träffar andra resenärer i gemensamt kök och sällskapsrum.

Vandrarhemmen är organiserade på olika vis. Många är anslutna till STF - Svenska Turistföreningen som i 130 år har försett resande med prisvärt boende. STF har också mycket aktiviteter. Andra är organiserade i SVIF - Sveriges Vandrarhem i Förening. Här är fristående vandrarhem organiserade. På båda hemsidorna kan du boka online. Det finns också många helt fristående, privata vandrarhem och gruppboenden. De som vet bäst är de lokala turistbyråerna - titta in eller besök hemsidorna.


Till STF
Till SVIF
Till turistinformationerna

Vi tipsar om några pärlor bland Smålands alla fina vandrarhem - men vi har nästan 100 stycken så kolla med den lokala turistinformationen för fler tips.

Långasjö vandrarhem i Glasriket

Vandrarhemmet är inrett i de gamla kyrkstallarna, en 60m lång rödmålad länga, som ligger naturskönt, mitt i det lilla samhället Långasjö. Naturen är vacker och Långasjön ligger precis intill. Vandrarhemmet är helårsöppet och har ett litet café. Det är också ett av de ställen man bor på när man färdas på Utvandrarleden. Boka på glasriket.se.

Orrefors stugby & vandrarhem i Glasriket

Orrefors stugby består av 15 hemtrevliga stugor. Dessa ligger i ett skogsområde, alldeles utanför samhället, och bara några meter från kvarndammen. Mitt i naturen men ändå med tillgång till alla faciliteter som behövs för en avkopplande, bekväm fritid. Boka på Glasriket.se.

Solviken Tranås

Ute på en udde i sjön Sommen ligger Solvikens vandrarhem. Den natursköna platsen erbjuder en lugn miljö med vandringsavstånd till äventyrliga aktiviteter. Du har möjlighet att välja mellan att använda gästkök eller att serveras enklare måltider. Läs mer på solviken.nu.

Vandrarhem Garvaren, Eksjö

Det minnesmärkta vandrarhemmet är beläget i hjärtat av Eksjös Gamla Stan. Utanför rinner Eksjöån och omgivningarna består av gårdar och kullerstensgator. Vandrarhemmet består av två byggnader från 1600-talet och 1800-talet. Toalett och dusch finns i anslutning till rummen, och det är gångavstånd till shopping, badsjö, fiske och muséer. Läs mer på vandrarhem-garvaren.com.

Korrö vandrarhem

Korrö är ursprungligen en hantverksby med rötter i 1400-talet och ligger mitt i den brusande Ronnebyån. Idag är där verkligen liv och rörelse med STF Vandrarhem, hotell, restaurang, café, handelsbod...Vandrarhemmet är inrymt i en rödmålad flygel. Här kan du också hyra cyklar och kanoter. Läs mer på korro.se.

Hasselö vandrarhem

Hasselö är en idyllisk ö i Tjust skärgård utanför Västervik som du enkelt når med skärgårdsfärjan. Njut av ö-livet och Hasselö's fantastiska skärgårdsmiljö med aktiviteter, restaurang, kafé & lanthandel. På Hasselö vandrarhem bor du bekvämt med tillgång till ett välutrustat kök och en stor trädgård med grillmöjligheter såväl som ytor för lek. Läs mer på Hasselö.com.

Växjö Vandrarhem Evedal

Växjö Vandrarhem Evedal ligger strax norr om Växjö. Evedal är en historisk plats som bjuder in till avkoppling såväl som närhet till vatten. Vandrarhemmets veranda ligger endast 50 meter från stranden, precis i anslutning till en restaurang samt camping med diverse faciliteter. Läs mer på evedalscamping.com.

Tips på annat prisvärt boende

Camping

Om du besöker en campingplats i Småland kan du räkna med att den ligger vackert, ofta nära en sjö eller i en havsvik. 

Stugby

Trevliga stugbyar nära Astrid Lindgrens värld och i Glasriket. Några exempel på din stuga att hyra i Småland.

Den röda stugan

Den röda stugan är kanske Smålands främsta kännetecken och den finns till uthyrning.