Bruno Mathson Center
Bruno Mathson Center. © Sara Landstedt, Day Fotografi

Design

Bruno mathssons center

En av de mest framträdande och berömda svenska möbelformgivarna genom tiderna är Bruno Mathsson. Han föddes i Värnamo och idag visar Bruno Mathsson International möblerna i det glashus som han lät bygga i anslutning till sitt barndomshem

Med en lång snickartradition i släkten tog Bruno Mathsson snickerikonsten till nya höjder. Han fascinerades av möjligheterna som fanns i att utveckla möblernas form och funktion i symbios med hög träteknisk kvalitet. Han utvecklade ett eget formspråk och möblerna föll inte alla i smaken på en gång. Specialbeställda stolar till väntrummen på Värnamo lasarett fick "öknamnet" Gräshoppan och var så illa omtyckta av personalen att de efter en tid ställdes undan på vinden. Genombrottet lät dock inte vänta på sig och "Gräshoppan" togs åter i bruk.

Sittandets mekanik

Bruno Mathsson studerade noga sittandets mekanik, bl a genom att själv sätta sig i en snödriva för att låta den sittkurva som formades ge inspiration och underlag för formgivningen. Böjträ och sadelgjord är återkommande material i hans möbler. Hans tanke var att få fram bekväma sittmöbler utan att använda resårer och stoppning.

Bruno Mathson Center, guide
Bruno Mathson Center guidning. © Sara Landstedt, Day Fotografi

År 1937 på världsutställningen i Paris fick Bruno Mathsson ta emot ett Grand Prix för sin säng Paris och det internationella genombrottet följde sedan. Han fick leverera möbler till Museum of Modern Art i New York och deltog i flera världsutställningar.

Att hans möbler är tidlösa vittnar det intresse som möblerna fortfarande får. Samtidigt som de ställs ut på museer är de moderna, fräscha och funktionella och pryder många svenska hem.

Sommarhem av glas och guidningar

Under en längre vistelse i USA inspirerades Bruno Mathsson till att bygga glashus, vilka väckte stor uppmärksamhet. Ett av glashusen är nu den utställningshall som finns i Värnamo. Två andra är en villa i Tånnö och ett sommarhus som finns i Frösakull utanför Halmstad. Husen präglas av närheten till naturen, det enkla och det funktionella och Bruno Mathssons kärlek till ljuset.
Förfrågan och bokning via Bruno Mathsson Center: guide@mathsson.se

Bruno Mathson Center, ingång
Bruno Mathson Center, ingång. © Sara Landstedt, Day Fotografi

Gör ett besök på hemsidan för att få veta mer

mathsson.se

© Bruno Mathsson Center

Mer världskänd design från Småland