Shoppa design i Småland
Shoppa design i Småland. © Alexander Hall

design

Designbutiker och outlets

Glas, trä, järn, stearin, läder och papper... I Småland skapar vi utifrån de material vi har och sedan länge är gediget hantverkskunnande kombinerat med god design. Traditionen lever vidare och går in i nya skeden - idag kan du ofta både se tillverkning och handla med vackra ting hem.

Takkrona
Takkrona. © Boda Smide

Boda Smide

Boda Smide är sprunget ur de småländska glasbrukens storhetstid under 50-, och 60-talet och bygger vidare på gamla smides- och glastraditioner i Småland. All smidestillverkning sker idag i smedjan i småländska Virserum. Genom ett historiskt samarbete med erkända svenska konstnärer och formgivare, skapar vi unika, vackra och stämningsfulla produkter av järn och glas med en tidlös karaktär. Ljuskronor, ljusstakar, ljuslyktor och lampetter från Boda Smide görs av tungt, vresigt järn, hamrat med mannakraft och lätt, luftigt glas, blåst med andedräkten. Båda förlösta ur samma element, elden.

Bodasmide.se

Shopping i Glasriket
Shopping i Glasriket. © Alexander Hall

Glasriket

Glasriket är som gjort för shopping av god design. Vid alla bruk finns en outlet eller bruksbod där du kan handla från ett stort utbud till bra priser. Varje bruk har sin särprägel och unika formgivare.

Glasriket.se

Tidlösa ljus
Tidlösa ljus. © Liljeholmes stearinfabrik

Liljeholmens stearinfabrik

Liljeholmens stearinfabrik i Oskarshamn har producerat ljus av 100 % stearin sedan 1839. Den är världens största i sitt slag och dessutom ett av Sveriges äldsta företag i drift. I fabriksbutiken köper du Liljeholmens till bra priser.

Liljeholmens.se

Vantar, mössa och väst med mjukt ull från Guldtackan
Mjukt ull från Guldtackan. © Ateljé Guldtackan

Guldtackan

På Guldtackan i Tranås föder de upp gotlandsfår för skinn- och köttproduktion. De har fått många priser för de silkiga och mjuka skinnen som blir till mössor, vantar, jackor med mera. De har bland annat levererat skinn till svenska Hovet.

Ateljéguldtackan.se

Shoppa på IKEA Museum
Shoppa på IKEA Museum. © Inter IKEA Systems B.V. 2022

IKEA Museum butik

IKEA Museum i Älmhult är världens enda och här får du veta mer om IKEAs rötter och den egna historian, men även spaningar mot framtiden. I museibutiken hittar du produkter med "IKEA-feeling" som inte finns någon annanstans. Ibland finns här till och med IKEA vintage.

ikeamuseum.com

Kallfeldts läder plånbok och börs
Kallfeldts läder plånbok och börs. © Kallfeldts läder

Kallfeldts läder

Kallfeldts läder hittar du i Nissafors mitt i Gnosjöregionen. Här produceras läder- och skinnprodukter av många olika slag - ofta med prägling som reklamprodukter. I fabriksbutiken känner du doften av läder, kan gå på rundvandring och testa själv. Naturligtvis också köpa produkter med hem.

Kallfeldtsläder.se

Lessebo Handpappersbruk
Lessebo Handpappersbruk. © Alexander Hall

Lessebo Handpappersbruk

På Lessebo Handpappersbruk kan du köpa samma typ av papper Vilhelm Moberg skrev på, fordrade kuvert eller akvarellpapper. Bruket har funnits sedan 1719 och tillverkar fortfarande papper för hand ett ark i taget. På sommaren kan du handla i butiken, gå en guidad tur och äta våfflor!

Lessebo handpappersbruk

Skeppshult stekpanna i gjurtjärn
Stekpanna från Skeppshult. © Skeppshult

Skeppshults gjuteri

I Skeppshult har det gjutits gods sedan 1906. Idag det enda återstående i Skandinavien som gjuter hushållsprodukter i järn. I fabriksbutiken säljs allehanda produkter som tillverkas här. Tänk dig en riktig stekpanna i gjutjärn eller varför inte ett plättjärn.

Skeppshults.com

Kronljusen
Kronljusen. © Gränsö Slotts Ljusstöperi

Gränsö Slotts Ljustöperi

Besök Gränsö Slotts Ljustöperi där det tillverkas handstöpta ljus av mycket hög kvalitet i små upplagor. De klassiska svenska grenljusen sätter strålglans på tillvaron. Här finns även motiv på ljusen för alla festliga tillfällen.

Swedishcandles.com

Fladdermusfåtöljen Målerås läder
Fladdermusfåtöljen Målerås läder. © Målerås läder

Målerås läder

Ett genuint familjeföretag som tillverkat väskor sedan 1947. Stort sortiment av portföljer, damväskor, plånböcker, bälten med mera. även den kända fladdermusfåtöljen i läder görs här. Fabriksförsäljning.

maleraslader.com

Manhattan pendel lampa från Bsweden
Manhattan. © Bsweden

Bsweden

Prisbelönt design - kända lampmodeller som Manhattan, Siluett och Cymbal. För att inte tala om Cumulus som hänger i många tjusiga miljöer, t.ex. på Harrods i London. I byn Herråkra finns företaget med montering och glaset - det blåses så klart i Glasriket. Outlet i Herråkra.

bsweden.com

Övernatta i Småländsk design!