© Patrik Svedberg

design

Trädgårdskonst på Gunillaberg

För den som inte är bekant med konstnären Tage Andersens verk är det nog svårt att föreställa sig vad som väntar när man rullar in mot gården med den gula herrgården. Överallt där naturen ger tillfällen och förutsättningar skapar Tage Andersen blomsterkonst och skulpturer som en hyllning till förgängligheten. Gunillaberg utanför Bottnaryd, ett par mil från Jönköping är ett utflyktsmål för alla sinnen.

Om du förväntar dig raka rabatter, knivskarp symmetri, ordning och reda, kommer du bli förvånad. Det första du får syn på är ett stort dött träd, som vid närmare betraktande visar sig byggt av gamla grenar, planterat i tre ton betong.

Djur och växter blir konst

Djuren är valda med omsorg, och är en del i installationen; pärlhönstuppar struttar omkring i grågrafisk fjäderdräkt; nätta svarta fjällkor betar på ängen och hängbukssvinen bökar i backen.

– Det här är ett universum; jag vill att besökarna ska förstå helheten, att allt hänger ihop, säger Tage. Jag improviserar, tänker inte så mycket, utan känner efter med djur och växter, och tar det som finns och ger det min tvist.

Kameliorna startar säsongen

Det är sommaren som är högtid på Gunillaberg, men säsongen smygstartar redan i skarven mellan mars och april, just när Tages kamelior blommar i det gigantiska orangeriet som han ritat själv. En mäktig syn i rosa-rött väntar.

– Det går inte att säga när exakt de blommar, det beror på ljuset, men då har vi öppet i både orangeriet och i stora huset under några dagar.

Spektakulärt program

Till Gunillaberg kommer årligen också många gästartister av hög klass – målare, musiker och internationellt kända dansare, så det gäller att ha koll på hemsidan för att inte missa sommarens kulturupplevelser.

Det finns många besökstips för den som gillar design och rekreation