För stora och små eller små och stora
För stora och små eller små och stora. © Inter IKEA Systems B.V. 2022

Design

IKEA Museum

Att IKEA Museum ligger i Älmhult är inte så konstigt. Så klart ligger det där allting startade - i byggnaden som en gång inrymde det första IKEA-varuhuset. Nu kan du följa berättelsen från rötterna och in i framtiden.

Berättelsen

Berättelsen om IKEA är också i någon mån svenskarnas historia. Den stora möbelkedjan med Ingvar Kamprad vid rodret har spelat en viktig roll i otaliga tonårsrum, piffat vardagsrum med miljontals prydnadskuddar och höjt mysfaktorn i fler gillestugor än vi kan räkna.

Att följa berättelsen om hur det en gång började är minst sagt fascinerande och igenkänningen är hög. Dessutom spelar både nutid och framtid en viktig roll i utställningarna, vilket gör ett besök på IKEA Museum ännu mer spännande.

Invigning av första IKEA-varuhuset 1958
Invigning av första varuhuset 1958. © Inter IKEA Systems B.V. 2016

Utställningar

Den fasta utställningen på IKEA Museum är indelad i tre delar: Våra rötter, Vår berättelse och Era berättelser. Vi tittar närmare på 1800-talets småländska vardagsliv, Ingvar Kamprads egen uppväxt på gården Elmtaryd och det svenska samhällets omvandling under 1900-talet, där hemmet och bostaden står i centrum för visioner och reformer. Detta leder slutligen fram till en ung pojkes växande affärsrörelse.

Utställning på IKEA Museum – idealkök på 40-talet
Hur ett standardkök i svenska hushåll såg ut på 40-talet. © Inter IKEA Systems B.V. 2022

Det är Sveriges historia som berättas, men också företaget IKEAs historia naturligtvis. Man har också valt att berätta historierna om hur IKEAs möbler faktiskt har använts och används i hem runtom i världen.

Dessutom har man alltid en tillfällig utställning, som byts ut två gånger om året. Läs om Utställningarna på IKEA Museums hemsida.

Butik och restaurang

I samma byggnad som museet finns också butik och restaurang Köket. I butiken finns museets profilprodukter och välbekanta klassiker att handla med hem. Restaurangen har en meny som är baserad på de berömda köttbullarna, med en modern twist.

35_restaurant-3

Läs mer på IKEA Museums egen hemsida

ikeamuseum.com

Ett fikastopp på resan måste man ha...