Norrgavel matplats
Norrgavel matplats. © Norrgavel

DESIGN

Möbelriket

Bruno Mathsson, Norrgavel, Svenssons i Lammhult och mycket mer. I Möbelriket hittar du unik design och möbelhistoria med rötter i de småländska skogarna. Unga formgivare och innovativa tillverkare som exempelvis Källemo och Bruno Mathsson visar upp sig för världen. Här finns ursprunget.

Möbelriket
Möbelriket. © Alexander Hall

I Lammhult finns butikerna. Norrgavel med sin nordiska, naturliga design har både butik och tillverkning här. Svenssons i Lammhult är en unik möbelbutik med försäljning och utställning av ett noga utvalt sortiment med möbler och inredningsdetaljer från över 200 välkända varumärken och vår tids bästa formgivare. Här hittar du både klassiker och de senaste nyheterna från världens möbelmässor.

I Värnamo finns klassiska tillverkare som Bruno Mathsson och Källemo. Bruno Mathsson är en av de klarast lysande begåvningarna när det gäller svensk möbelformgivning på 1900-talet. Hans hem och första glashus är beläget mitt i Värnamo och i huset finns nu en utställning med Mathssons möbler genom tiderna. Här kan man även se kontoret där Bruno Mathsson arbetade samt hans ateljé. Guidade visningar erbjuds för grupper under hela året.
På Källemo kan du se Bohlins stålbetongstol Concrete som fick betraktarna att häpna. Var detta konst eller möbelformgivning? Eller gummistolen Non som uppmärksammades då den låg upp och nedvänd i ett akvarium.
För att se designklassiker i bruk övernattar du på Scandic Värnamo, känt som designhotellet. Utanför Värnamo ligger det nyöppnade konst- och designmuseet Vandalorum.

Gör ett besök på Möbelrikets hemsida för att få veta mer.

mobelriket.se

Det första varuhuset

IKEAs vagga finns i Älmhult, inte långt från gränsen mot Skåne. Här öppnande det första varuhuset 1958 - nu är det återställt till ursprungligt skick och inrymmer världens enda IKEA Museum. Det riktar sig till alla som är nyfikna på IKEA. Besökaren kan följa utveckling en årtionde för årtionde – genom interiörer, möbler, produkter och händelser.

Grundaren av IKEA

Det småländska ursprunget, värderingar och företagskultur lyfts också fram.
Samtidigt handlar det förstås om Ingvar Kamprad, grundaren av IKEA, och hur han gjort för att – tillsammans med alla medarbetare – bygga upp affärsverksamheten.
IKEA Museum rymmer en huvudutställning och en tillfällig utställning samt restaurang och butik.

Sveriges äldsta möbelbutik

Strax norr om Älmhult, i Diö finns Sveriges äldsta möbelfabrik - Gemlamöbler. Här tämjs bok och ask till tidlösa möbler av yrkesskickliga hantverkare som behärskar konsten att böja trä.

Se mer av småländsk design