Familj fotad bakifrån medan de går genom allén av blommor i rosariet.
Besök blomstrande Rosenlunds Rosarium. © Evelyn Einebrant

DESIGN

Trädgårdar och parker

Att strosa i en park med god design eller i en trädgård med genomtänkt form - det är en lisa för själen. Och ofta en källa till inspiration. Vi tipsar om några.

Trädgårdarna på Astrid Lindgrens näs
Trädgårdarna på Astrid Lindgrens näs

Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs

Trädgårdarna är som en saga utan slut. Det är en plats som bjuder på kunskap blandat med lek, kultur, skönhet och förundran. De gröna miljöerna har växt fram ur teman som varit viktiga för Astrid Lindgren genom hela hennes författarskap, teman som till exempel frihet, mod, melankoli och livsglädje. Strosa runt och njut i en härlig miljö.

astridlindgrensnäs.se

Huseby Bruk
Huseby Bruk. © Pelle Wahlgren

Huseby Bruk

Parken på Huseby Bruk är som ett broderi. Och det är ingen överdrift, man har hittat ritningar från sent 1800-tal och återskapat "broderirabatter" liksom köksträdgård. Den har varit brukad hela tiden och aldrig varit övergiven. Påfåglars skrik och hönors kacklande hör också till upplevelsen. Nu kan du besöka parken, liksom slottet och andra intressanta byggnader som masugnen, kvarnen och statarbostaden.

HusebyBruk.se

Linnéparken i Växjö
Linnéparken i Växjö. © Mats Samuelsson

Linnéparken i Växjö

Linnéparken är en del av Växjö stadspark med vackra blomsterplanteringar, centralt belägen vid domkyrkan. I parken finns Karolinerhuset från 1715 som var skola fram till 1850. En av skolans elever var Carl von Linné som fått ge namn åt parken. En plantering enligt Linnés indelning av växtriket i 24 klasser finns här, liksom kaktusplanteringar, blomstergata, perenn- och buskplanteringar.

vaxjo.se

Stadsparken Kalmar
Stadsparken Kalmar. © Smålandsbilder

Kalmar stadspark

Stadsparken kallas "Kalmars gröna finrum" och ligger bredvid slottet. Parken anlades under åren 1877-1880 och har karaktären av en romantisk, engelsk park, där naturen har varit förebild vid utformningen. Här finns ljusa och skuggiga partier som är typiska för den engelska parkstilen. I Stadsparken ligger en restaurang med vacker utsikt över slottsfjärden.

kalmar.com

Rosenlunds Rosarium
Rosenlunds Rosarium. © Rosenlunds Rosarium

Rosenlunds Rosarium

Rosariet, med omkring 500 sorters rosor, ligger naturskönt i gammal kulturmiljö nära Vätternstranden. Bland rosor och vackra blommor finns också exotiska träd och planteringar med perenner. Trädgården har haft många syften genom åren, bland annat fanns en skolträdgård runt 1950-talet.

jonkoping.se

Krusenstiernska Trädgården
Krusenstiernska Trädgården. © Christian Alsing

Krusenstiernska trädgården i Kalmar

Krusenstiernska gårdens trädgårdar anlades på 1870-talet och överensstämmer i stora drag med dagens utseende. Den östra delen innehöll då köksväxtland med olika grönsaker, däribland sparris. Odlingsytorna kantades av raka gångar med fruktträd och bärbusk- och blomsterlister. Den västra delen är anlagd enligt det stilideal som var vanligt andra hälften av 1800-talet och som i Sverige kom att kallas den tyska stilen.

kalmar.se

Ett stopp på vägen

En fika på ett bra café förhöjer resan genom Småland