Vandalorum
Vandalorum, © Johann Bergenholtz

Design

vandalorum

Vandalorum är ett modernt och internationellt konst- och designcenter i Värnamo, ett museum och utflyktsmål som rör sig fritt mellan ämnen och discipliner. Här kombineras konst och design i temporära utställningar på nationell och internationell nivå

Konceptet för Vandalorums inredningar är framtaget av den isländske arkitekten Sigurdur Gustafsson i samråd med Vandalorums initiativtagare Sven Lundh. Entréhuset flödar av ljus och domineras av den långa receptionsdisken. Med inspiration från det lätta och det okomplicerade hos Renzo Piano, är den som sammansatt av en rad segel, knappt svävande över golvet med sin genombrutna front och sin ljusa lätthet. Detsamma gäller den segelformade armaturen över hela disken. Vandalorum rymmer konst och design av såväl lokala som internationella konstnärer, formgivare och kreatörer. Sedan öppningen 2011 har det uppmärksammade museet vuxit och består numera av en huvudbyggnad samt tre lador med utställningshallar. Här pågår alltid flera olika utställningar samtidigt, med en medveten blandning av konst och design, i ett nära samarbete med konstnärer, formgivare och den lokala kreativa industrin.

Museets design och arkitektur

Renzo Piano, arkitekten bakom Vandalorum, värderar platsen högt. Den plats där hans arkitektur ska vara en del av framtiden. Han värdesätter och låter sig inspireras av de lokala materialen och byggnadsteknikerna. Därför är hans museer inte baserade på en förutfattad idé utan ”växer upp ur marken”. På platsen för Vandalorum låg en gång en torklada för hö av imponerande mått, rödmålad och med en sinnrik takkonstruktion. Denna lada har Renzo Piano inspirerats av. Piano är också en ljusets mästare med krav på ideala förhållanden för våra upplevelser och Vandalorum är därför inte bara ett konstverk i sig själv, utan kännetecknas i högsta grad av funktionalitet och kvalitet.

Besök Vandalorums egen hemsida för att få veta mer.

vandalorum.se

Restaurang Syltan
Restaurang Syltan, © Boggi Reklambyrå

Besök designshoppen och njut av god mat i Syltan

I Vandalorums designshop finns ett brett och varierat sortiment bestående av personliga inredningsdetaljer, presentartiklar, design- och mycket annat. Vandalorum har även egna produkter i samarbete med formgivare.
I Syltan, Vandalorums café och restaurang, kan du njuta av kreativt tillagade och närproducerade rätter, ekologiskt kaffe, smörrebröd och småländskt fika. Vandalorum i Värnamo är alltså ett givet utflyktsmål eller stopp på vägen.

vandalorum.se

Fortsätt designresan i Småland