Vandalorum
Vandalorum. © Johann Bergenholtz

Design

vandalorum

Mellan åkrarna i utkanten av småländska Värnamo ligger Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Ett stenkast bort möts E4:an och riksväg 27 som gemensamt binder samman Sverige. Stanna till för att uppleva aktuella utställningar, njut av den vällagade maten i restaurangen och upptäck god design i designshoppen.

Vandalorum är ett levande museum med utställningar som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano. Inredningen är framtagen av den isländske arkitekten Sigurdur Gustafsson i samråd med Vandalorums initiativtagare Sven Lundh. MöbIerna är formgivna av bl.a. Mats Theselius, Bruno Mathsson, Hans J. Wegner och Jonas Bohlin. Inne och ute finns permanenta skulpturer av exempelvis Joseph Kosuth, Sivert Lindblom samt Gustav och Ulla Kraitz. En av Vandalorums fyra lador är hemvist åt Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland. Här finns även Konstarkivets omfattande samling som är öppen för allmänheten vid förbokning.

Museets design och arkitektur

Renzo Piano, arkitekten bakom Vandalorum, värderar platsen högt. Den plats där hans arkitektur ska vara en del av framtiden. Han värdesätter och låter sig inspireras av de lokala materialen och byggnadsteknikerna. Därför är hans museer inte baserade på en förutfattad idé utan ”växer upp ur marken”. På platsen för Vandalorum låg en gång en torklada för hö av imponerande mått, rödmålad och med en sinnrik takkonstruktion. Denna lada har Renzo Piano inspirerats av. Piano är också en ljusets mästare med krav på ideala förhållanden för våra upplevelser och Vandalorum är därför inte bara ett konstverk i sig själv, utan kännetecknas i högsta grad av funktionalitet och kvalitet.

Besök Vandalorums egen hemsida för att få veta mer.

vandalorum.se

Restaurang Syltan
Restaurang Syltan. © Boggi Reklambyrå

Besök designshoppen och njut av god mat i Syltan

Vandalorums shop är full av omsorgsfullt utvalda designprodukter av flera av Nordens främsta formgivare som Signe Persson-Melin, Anna Kraitz, John Kandell, Eero Aarnio och Ingegerd Råman. Här finns också böcker, grafiska blad, ekologiska leksaker, vykort, affischer och mycket mer.

Många av Vandalorums gäster kommer inte bara för konst- och designupplevelsen utan även för den goda matens skull. I restaurangen lagas och bakas allt från grunden. Vi använder närproducerade, ekologiska råvaror och är KRAV-certifierade. Förutom dagens lunch på vardagar, serveras en à la carte-meny varje dag till kl 16. Till barnen erbjuds alla rätter till halva priset och för den som vill fika har Syltan ett stort utbud av smörrebröd och bakverk. ”Fräscht, hembakat och vällagat” är omdömet i White Guide som i senaste utgåvan gav Syltan betyget: Mycket god klass!

vandalorum.se

Fortsätt designresan i Småland