Julmarknader i Småland
Julmarknader i Småland. © Alexander Hall

Uppleva

Jul i Småland

Frossa bland tomtar, i godis och julmat av närodlade produkter och hitta den där unika julklappen till någon du tycker om. Här tipsar vi dig om några av Smålands alla julmarknader där du kan njuta av fullkomlig julstämning. Välkommen till Småland i jul!

Julmarknader i Småland

Runt om i Småland hittar du julmarknader. Vad sägs om en klassisk julmarknad på Astrid Lindgrens Näs, glaskonst i Kosta eller jul i den anrika trästaden Eksjö?

Julmarknad i Kosta
Julmarknad i Kosta. © Destination Kosta

Jul i Kosta

Välkommen på julmarknad i Kosta i det småländska Glasriket. Hitta julkänslan i tomte- och vintervärlden som är fylld av snö och fantasi. Provsmaka de inlagda sillarna gjorda på Kostas egna recept. Fina artistuppträdanden, författarevent och fantastiska glasshower byter av varandra och ett fullspäckat schema garanterar en händelserik julupplevelse. Upplev ett vinterunderland med gnistrande kristaller av glas och is!

Kosta julmarknad

Jul på Näs, vinter, Cello
Jul på Näs. © Simon Palerbro

Julmarknad på Astrid Lindgrens Näs

Ingen har väl beskrivit julen så som Astrid Lindgren. Hennes bilder av förväntan, sprittande glädje och skönhet sitter för alltid inetsade i vårt medvetande. Nu har du chansen att uppleva julstämningen på Astrid Lindgrens Näs. Njut av en alldeles speciell julmarknad med mycket mat- och konsthantverk, tillverkning, slöjdande och andra påhitt.

Astrid Lindgrens Näs

Julmarknad i Eksjö, lilla torget
Julmarknad i Eksjö. © Visit Eksjö

Julmarknad i trästaden Eksjö

På Eksjö julmarknad förflyttas du till en marknadsdag för 100 år sedan. Känn doften av glögg, lyssna till klappret av hästhovar mot den hårda snön och se hur gediget hantverk utövas. Här finns ett stort utbud av julens godsaker: marsipan, bröd, rökt fisk och korv, pastejer, ostkaka, choklad m.m. Julmarknaden avslutas med en festlig eldshow vid Norra Åbron.

Julmarknad i Eksjö

Jul på Huseby bruk
Jul på Huseby bruk. © Alexander Hall

Smålandsjul på Huseby Bruk

Under november månad är det cirka 30 000 personer som besöker julmarknaden på Huseby Bruk. Den årliga julmässan kan även skryta med att vara nordens största. Varje kväll tänds 500 marschaller och 200 julgranar och sprider en fantastisk stämning. På marknaden kan du handla läckerheter av landets bästa småskaliga hantverkare och fynda unikt hantverk skapat av skickliga slöjdare och designers att ge bort i julklapp.

Huseby jul

Kalmar Slott
Kalmar Slott. © Adam Humlesol

Julmässa på Kalmar slott

Att gå på julmässan på Kalmar Slott har blivit en tradition och besökarna kommer långväga ifrån. Julmässan på Kalmar Slott är en av landets mest stämningsfulla mässor och också en av de största. Många av utställarna kommer från Kalmar län, men även resten av landet finns representerat. Under mässdagarna sker också många kringaktiviteter. Gå och lyssna på stämningsfull julmusik i Slottskyrkan eller se olika uppträdanden med anknytning till vinter och juletid.

Kalmar slott

Entrén till Rosenlunds Herrgård med julpynt och tomtar.
Jul på Rosenlunds Herrgård. © Rosenlunds Herrgård

Jul på Rosenlunds Herrgård

I november förvandlas Rosenlunds herrgård till en gnistrande julmarknad fylld av vackra juldekorationer, stämningsfull musik och handgjorda alster. Inne i villan kan du njuta av den trevliga julstämningen, ta en fika och beskåda festliga juldukningar.

Jul på Rosenlunds Herrgård

Jul i  Åsens by
Jul i Åsens by. © Camilla Petersson Skude

Åsens by - stämningsfull julmarknad i historisk miljö

I ett av Sveriges vackra kulturreservat Åsens by rustas det för julmarknad! Strosa runt och möt hantverkare i hela byn. Här kan du smaka på lokalproducerad mat, åka häst och vagn med bjällerklang och njuta av stämningsfull julmusik. Du kan inhandla genuint hantverk och de allra vackraste julklapparna.

Åsens by

Jul i Smedbyn
Jul i Smedbyn

Gammeljul i Smedbyn

Magisk julstämning i de små röda stugorna och Husqvarna museum. Upplev en riktig gammaldags julmarknad med hantverk och tomtar. Under evenemanget öppnar stugorna upp och du kommer att kunna köpa många fina julklappar. Passa även på att besöka Husqvarna museum, en världskänd industri som satte Huskvarna på kartan. Ett event för både stora och små med en magisk julstämning i luften.

Gammeljul i Smedbyn

Andra platser att uppleva den småländska julen på

Gå på julbord, lyssna på sagor om julen eller åk med i jultomtens tåg.

Julbord på Korrö

Bild inifrån restaurangen med en man som ler med en tallrik julmat.
Restaurang Korrö. © Alexander Hall

I Korrö hantverksby vid Ronnebyån i södra Småland bjuds det på ett stort klassiskt julbordsbord. Här kan du smaka på de traditionella julrätterna, som är ett måste vid jul. Restaurangen är utrustad med miljömärkningen Krav och serverar kött och vilt uteslutande från Sverige. Dessutom kan du välja att tillbringa natten direkt i det historiska komplexet på hotellet eller på vandrarhemmet.

Jultomtens tåg

Ohsabanan, jultomtens tåg, viner, jul
Jultomtens tåg. © Lukas Parkell

Museijärnvägen från Ohs till Bor i sydvästra Småland erbjuder specialresor som ett "jultomtetåg" i advent. Den populära resan med ånglok och historiska vagnar leder från Ohs till Gimarp mitt i den småländska skogen och tillbaka. Biljetter måste förbokas via hemsidan.

Utställning om Jenny Nyström

Jenny Nyström är känd som illustratören till den styrande och ställande tomten i Viktor Rydbergs berättelse om Lille Viggs äfventyr på julafton. Hon gav även ett ansikte till den snälle julklappsutdelande tomten som dyker upp i olika tidskrifter i Sverige från 1880-talet och fram till sin död. Se utställningen på Kalmar Läns museum.

Klassiskt julkort, tomtar, Jenny Nyström
Klassiskt julkort. © Jenny Nyström