Julmarknad med snöklädda julgranar
© Daniel K Johansson

Uppleva

Besök julmarknader i Småland

Frossa bland tomtar, i godis och julmat av närodlade produkter och hitta den där unika julklappen till någon du tycker om. Här tipsar vi dig om några av Smålands alla julmarknader där du kan njuta av fullkomlig julstämning. Välkommen till Småland i jul!

Kosta Julmarknad
Kosta Julmarknad. © Daniel K Johansson

Jul i Kosta

9 november – 30 december
Den 9 november öppnar årets julmarknad i Kosta. Hitta julkänslan i Tomte- och vintervärlden som är fylld av snö och fantasi. Provsmaka de inlagda sillarna gjorda på Kostas egna recept. Fina artistuppträdanden, författarevent och fantastiska glasshower byter av varandra och ett fullspäckat schema garanterar en händelserik julupplevelse.

kostaoutlet.se/julikosta

Smålandsjul på Huseby Bruk

13 – 21 november
Under november månad är det cirka 30.000 personer som besöker julmarknaden på Huseby Bruk. Den årliga julmässan kan även skryta med att vara nordens största. Varje kväll tänds 500 marschaller och 200 julgranar och sprider en fantastisk stämning. På marknaden kan du handla läckerheter av landets bästa småskaliga hantverkare och fynda unikt hantverk skapat av skickliga slöjdare och designers att ge bort i julklapp.

husebyjul.se

© Destination Kalmar

Julmässa på Kalmar slott

25 - 28 november
Att gå på julmässan på Kalmar Slott har blivit en tradition och besökarna kommer långväga ifrån. Julmässan på Kalmar Slott är en av landets mest stämningsfulla mässor och också en av de största. Många av utställarna kommer från Kalmar län, men även resten av landet finns representerat. Under mässdagarna sker också många kringaktiviteter. Gå och lyssna på stämningsfull julmusik i Slottskyrkan eller se olika uppträdanden med anknytning till vinter och juletid.

kalmarslott.se

Åsens by - Stämningsfull julmarknad i historisk miljö

27- 28 november
I ett av Sveriges vackra kulturreservat Åsens by rustas det för julmarknad! Strosa runt och möt hantverkare i hela byn; i Södergården, Svinhuset, Magasinet, Teklas hus, Handelsboden och de gärdsgårdskantade vägarna däremellan. Här kan du smaka på lokalproducerad mat, åka häst och vagn med bjällerklang och njuta av stämningsfull julmusik. Du kan inhandla genuint hantverk och de allra vackraste julklapparna. Uppe på Teklas loge sjuder glöggen varm bredvid risgrynsgröt och skinksmörgåsar och här kan också de allra minsta besökarna göra sitt eget julpyssel. Tomten tar också gärna hjälp av de små att mata fåren i pauserna av julpysslandet.

asensby.se

© Vimmerby

Julmarknad i trästaden Eksjö

4 december - 5 december
På Eksjö julmarknad förflyttas du till en marknadsdag för 100 år sedan. Känn doften av glögg och stöpta ljus, lyssna till klappret av hästhovar mot den hårda snön och se hur gediget hantverk utövas. Här finns ett stort utbud av julens godsaker: marsipan, bröd, rökt fisk och korv, pastejer, ostkaka, choklad m.m. Julmarknaden avslutas med en festlig eldshow vid Norra Åbron.

visiteksjo.se

Julmarknad på Astrid Lindgrens Näs

10 - 12 december
Ingen har väl beskrivit julen så som Astrid Lindgren. Hennes bilder av förväntan, sprittande glädje och skönhet sitter för alltid inetsade i vårt medvetande. Nu har du chansen att uppleva julstämningen på Astrid Lindgrens Näs. Njut av en alldeles speciell julmarknad med mycket mat- och konsthantverk, tillverkning, slöjdande och andra påhitt.

astridlindgrensnas.se