Ångaren Thor från 1887
Ångaren Thor från 1887. © Pelle Wahlgren

Kultur & Historia

På tur Med ångbåt

Småland har två unika vedeldade ångbåtar som går i passagerartrafik. Boxholm II från 1904 på sjön Sommen och Ångaren Thor från 1887 på Helgasjön.

Med ångkraft på Sommen

Det fina gamla S/S Boxholm II är ett av Sveriges sista vedeldade ångfartyg i drift, med både panna och maskin i originalskick. Sedan 1904 trafikerar hon sjön Sommen. Följ med på tematurer och kryssningar och njut av det vackra landskapet.
Boxholm II började sin sjöfartsbana som timmerdragare och sedan 1960-talet används hon som passagerarfartyg. Föreningen Ångbåtens vänner och aktiebolaget Rederi AB S/S Boxholm II sköter drift och underhåll och varje sommar arrangeras turer på Sommen. 

Mors Dagstur, berättarkryssningar med Fritiof Nilsson Piraten-tema, torgtur till Tranås och annat trevligt finns på programmet. Man kör enligt turlista från första veckan i juli till sista helgen i augusti, och det går också att chartra båten för egna arrangemang. För tillfället är den registrerad för 70 passagerare och 3 besättningsmän.

Läs mer om Boxholm II och hitta aktuell turlista här.

Ångaren Thor – ett kulturarv till sjöss

Smålands andra ångfartyg är Sveriges äldsta vedeldade ångare, Ångaren Thor. Båten trafikerar Helgasjön utanför Växjö med hemmahamn intill Kronobergs slottsruin. Här har du möjlighet att glida fram i ett kulturminne och samtidigt uppleva Småland från sjösidan.

Ångaren Thor är byggd 1887 på Bergsunds Mekaniska verkstad i Stockholm och har hela tiden trafikerat Helgasjön – både som pråmdragare och med passagerartrafik. Under sommaren trafikerar den Helgasjön upp till Sveriges sydligaste sluss i Åby. Slussen byggdes färdigt samma år som Ångaren Thor och är ännu i bruk. Att slussa med Thor är ett minne för livet. Båten är också ett teknikhistoriskt måste för den som är intresserad av ångkraften. Ångaren gör cirka 9 knop och kan skeppa cirka 50 personer. Maskinen är en encylindrig ångmaskin och bränslet består av ved och kol.

Sommartrafik

Från maj till augusti gör Thor olika turer enligt tidtabell, varav de flesta går till slussen. Vid något tillfälle kan det också bli en längre turer med middag och övernattning. Historiskt användes ångaren för last- och passagerartrafik på sjön. Ångaren Thor donerades till Smålands Museum på 50-talet och ägs idag av Kulturparken Småland. Där kan du nu köpa biljetter till de populära åkturerna.

Mer om Ångaren Thor och hur du ska göra för att åka med hittar du här.

Se mer av Växjö med omgivningar