Åsens by
Åsens by. © Göran Assner

Kultur & historia

Åsens by

Sveriges första kulturreservat där tiden stannat vid anno 1900

I Åsens by kan barnen springa fritt bland de gamla gårdarna, mata djuren, åka häst och vagn eller karda ull. Det pittoreska kulturreservatet ligger i närheten av Aneby och du får uppleva hur Småland såg ut för 100 år sedan. Ängar, gärdesgårdar, gårdshus, marker och trädgårdar är skötta i tidsenlig stil, vilket ger dig en genuin och trivsam miljö.
Sjutton byggnader och markerade vandringsleder finns på och runt kulturreservatet. Under sommaren finns djur i byn och ett brett aktivitetsprogram som passar både barn och vuxna. Under vintern kan du fira gammeldags jul i ett mysigt vinterlandskap.
I handelsboden säljs lokalproducerade råvaror och hantverk. I Kaffestugan står dörren alltid öppen och borden är uppdukade för din ankomst. För den som vill göra vistelsen extra genuin finns möjlighet till övernattning i Prästgården, Lillstugan eller Brygghuset.

På Åsens bys egen hemsida kan du läsa mer om vad som händer

asensby.com

Upptäck mer av det historiska Småland

Kalmar slott

Kalmar slott är ett renässanspalats som fick sitt nuvarande utseende under Gustav Vasas tid. Idag är det också barnens slott med många aktiviteter.

Med ångbåt på småländska vatten

Två av Sveriges äldsta vedeldade ångbåtar finns i Småland. Ångaren Thor trafikerar Helgasjön och Boxholm II sjön Sommen.

Sevärda kyrkor

Medeltida kyrkor, domkyrkor och andra sevärda som representerar den tid då de byggdes. Idag är de också populära besöksmål.