Virserums konsthall
Virserums Konsthall

kultur & historia

konst och utställningshallar

Konsthallarna med spets där det småländska möter det internationella. Ett måste för konstintresserade.

Virserums Konsthall

På Virserums Konsthall pågår alltid flera utställningar samtidigt med lite olika inriktning för att det ska passa olika smaker. Vill du känna igen dig och ditt eget liv och se en utställning som handlar om vanliga människors liv och villkor är det naturligt med ett besök på Virserums Konsthall. Virserum är också landsbygdens konsthall som blir en kontrast till bilden av att konst och kultur enbart finns i storstäderna.
Virserums Konsthall ser sig självt som ett ekomuseum och som en del av bygdens liv och sociala demokratiska och ekonomiska utveckling. Som gammal möbelmetropol är skogen och träden näringar som varit viktiga och de är fortfarande en viktig del av Smålands näringsliv. Trä och skog är även viktigt för det hållbara samhället. Vart tredje år funderar Virserums Konsthall extra kring hur vi kan leva hållbart. Inte bara ekologiskt hållbart utan också ekonomiskt och socialt. Läs mer på virserumskonsthall.com

Kalmar konstmuseum
© Mathias Billmark

Kalmar konstmuseum

Mitt i Kalmar ligger ett av Sveriges mest omskrivna konstmuseer. Det är ett mycket samtida konstmuseum, inriktat på att väcka och vrida på frågor som rör människors framtid och regionens utmaningar. Utställningarna tar växlande fasta på det mest lokala, inte sällan utifrån delar av samlingarna och den rika skatt som finns i Designarkivet. Samtidigt presenteras regelbundet samtidkonst från såväl Sverige som de länder och kulturer som Kalmarbygden haft kontakt med under seklens gång - i krig liksom i fred. 

kalmarkonstmuseum.se

Ljungbergsmuseet
© Ljungbergsmuseet

Ljungbergsmuseet

Ljungbergmuseet är Kronobergs läns Bildkonstmuseum och en kulturell mötesplats. Det ligger vackert vid Lagans strand mitt i Ljungby. Det inrymmer en permanent utställning med teckningar, målningar, grafik och böcker av Sven Ljungberg och Ann Margaret Dahlquist-Ljungbergs konstnärliga gärning. Men även kontinuerligt specialutställningar med betydande svenska och nordiska konstnärer.

ljungbergsmuseet.se

Utställning på Vandalorum
© John Nelander

Vandalorum

Vandalorum rymmer konst och design av såväl lokala som internationella konstnärer, formgivare och kreatörer. Sedan öppningen 2011 har det uppmärksammade museet vuxit och består numera av en huvudbyggnad samt tre lador med utställningshallar. Här pågår alltid flera olika utställningar samtidigt, med en medveten blandning av konst och design, i ett nära samarbete med konstnärer, formgivare och den lokala kreativa industrin.

Läs mer

Små men naggande goda..

Oskarshamns konsthall

ligger i Oskarshamns kulturhus, ett tidstypiskt huskomplex från 1960- och 70-talen som har en central placering i Oskarshamns centrum. I konsthallen visas framförallt konst och konsthantverk, men även utställningar med inriktning på kulturhistoria, foto, eller dagsaktuella ämnen. Läs mer om Oskarshamns konsthall.

Växjö Konsthall

Växjö konsthall är en kommunal konsthall, som visar utställningar med svenska och internationella konstnärer. Utöver utställningar finns det ett brett programutbud med konstnärssamtal, kulturkvällar, föreläsningar, konserter, workshops och happenings. Det är alltid något spännande på gång.

Mer om konst och design

Modern arkitektur

Modern arkitektur i Småland. Om kulturhuset Spira, konstmuseet i Kalmar och byggande av trähus i Växjö.

Trädgårdar och parker

Astrid Lindgrens trädgårdar, Huseby Bruk, Rosenlunds Rosarium... vi tipsar om flera gröna miljöer med vackert formspråk att förtjusas av.

Designhotell

Med Glasriket och Möbelriket i hjärtat av Småland, finner ni såklart även en rad design hotell.