Sveriges glasmuseum
Sveriges glasmuseum. © Jörgen Ludwigsson

kultur & historia

gå på museum

Vi tipsar om några av Smålands alla spännande museer - allt från polarexpeditioner och sagor till konstglas och motorcyklar. För lokal information hänvisar vi till våra turistinformationer & infopoints.

Grenna museum med utställning om Andrée-expeditionen
Grenna museum med utställning om Andrée-expeditionen. © Smålandsbilder

Grenna Museum

På Grenna Museum samsas historien om Gränna med Sveriges största samling av polarhistoriska föremål. Polarcenter är den del av museet som berättar om expeditioner till Arktis och Antarktis. Naturligtvis ägnas särskild uppmärksamhet år Grännasonen S A Andrée, som 1897 genomförde den första svenska polarexpeditionen. Även om Andrées färd med gasballong till Nordpolen på många sätt var misslyckad, är den en fascinerande historia och en av de mest omskrivna i sitt slag.

grennamuseum.se

50-tals kök på Husqvarna Museum
50-tals kök på Husqvarna Museum. © Husqvarna Museum

Husqvarna Museum

Berättelsen om företaget Husqvarna, beläget på orten med samma namn, är en historia som går imponerande 300 år tillbaka i tiden. I de lokaler som fram till 1940-talet var vapenverkstad kan man besöka utställningarna som visar och berättar om företagets stora produktion. Det började med vapen och kompletterades så smått med civilprodukter under andra hälften av 1800-talet. Listan på produkter kan göras lång och idag är Husqvarnakoncernen världens största tillverkare av utomhusprodukter som t ex motorsågar och gräsklippare.

husqvarnamuseum.se

Utställningen "Våra rötter" på IKEA Museum
Utställningen "Våra rötter" på IKEA Museum. © Inter IKEA Systems B.V. 2022

IKEA Museum

IKEA Museum ligger så klart i Älmhult, IKEAs vagga. Det inryms i de lokaler där det allra första IKEA-varuhuset slog upp sina portar 1958. Du får följa med på en resa genom utställningar om IKEAs rötter, företagets berättelser och folkets berättelser. Och naturligtvis om Ingvar Kamprad. Kontinuerligt visas också intressanta, temporära utställningar. I butiken finns prylar med IKEA-känsla som enbart säljs på IKEA Museum. I restaurang KÖKET serveras köttbullar på nyskapande vis.

ikeamuseum.com

© Jönköpings Länsmuseum

Jönköpings Länsmuseum

Det konst- och kulturhistoriska museet bjuder på bland annat utställningar, arkiv, magasin, ett omfattande bildarkiv och en ateljé för målerikonservering. På Länsmuseet tillgängliggörs länets kulturarv, och ett besök passar både unga och gamla. Mest känt är museet för sin John Bauer-utställning, som berättar om hans många folkkära sagor.

jonkopingslansmuseum.se

Vattenhjulet i Töllstorp
Vattenhjulet i Töllstorp. © Töllstorp Industrimuseum

Töllstorps Industrimuseum

Se tillverkning av kruköron, tråddragning, skapadet av vispar, musfällor, betsel, hårnålar eller kakformar, på ett levande museum där vattenhjulet från förr fortfarande snurrar. Här är de gamla verkstäderna fortfarande i drift och kvarnar, smedjor och Gnosjös första automatmaskin går att besöka.

Töllstorp Industrimuseum

Utställningen om regalskeppet Kronan
Utställningen om regalskeppet Kronan. © Kalmar läns museum

Kalmar läns museum

Länsmuseet innehåller en alldeles speciell utställning - den om Regalskeppet Kronan, som kantrade och sjönk i juni 1676 under en drabbning mellan den svenska och den förenade dansk-holländska flottan. Kronans undergång är en av de största fartygskatastroferna i svensk historia. Över 20 000 föremål har bärgats under 20 års tid och här ser du många av dem - kanoner, stora guldskatten för att nämna några.
På museet finns också samlingar med Jenny Nyströms verk - mamman till tomten på våra älskade julkort.

kalmarlansmuseum.se

Kalmar slott
Kalmar slott. © Jörgen Tannerstedt

Kalmar slott

Det pampiga renässansslottet i Kalmar har spelat en viktig roll i svensk historia sedan det byggdes i slutet av 1200-talet, inte minst tack vare sitt strategiska läge. Användningsområdet har visserligen ändrats men slottet är fortfarande i högsta grad levande. Besökare kan välja mellan en rad olika utställningar, både de permanenta som berättar slottets historia och tillfälliga, med olika teman. Slottet har också ett stort utbud av aktiviteter och upplevelser för barnen, särskilt på sommaren.

kalmarslott.se

Kulturparken Småland

Under Kulturparken Småland samlas flera museer och Ångaren Thor. Smålands museum, som inrymmer Sveriges Glasmuseum, är Sveriges äldsta landsortsmuseum och innehar stora samlingar. I museiparken ligger också Utvandrarnas Hus med bl.a. utställningen "Det nya landet – drömmen om Amerika". Lantbruksmuseet Hjärtenholm utanför Alvesta tillhör också Kulturparken och visar lantbrukets utveckling över tid.

kulturparkensmaland.se

Gislaved Industrimuseum
Gislaved Industrimuseum. © Gislaved Industrimuseum

Gislaved Industrimuseum

Här berättas en historia om den svunna tid som platsen varit med om. Följ med på en lokal nostalgitripp och lär dig mer om gummi, plast och läder - de material som förde Gislaved framåt för många år sen. Museet ligger vackert beläget bredvid Nissan.

Gislaved Industrimuseum

Motorcrossmuseumet i Vimmerby
Motorcrossmuseumet i Vimmerby. © MX World Collection

MX World Collection – Motocrossmuseum

Bakom den imponerande motocrossutställningen i Vimmerby står Magnus Frodig, en privatperson, racerförare och motocrossentusiast av stora mått. När hans privata samling av världsmästarcrossar blivit för stor för att förvara på hemmaplan bestämde han sig för att visa upp den för världen. 230 cyklar, alla med en unik historia att berätta utgör MX World Collection. Här finns både unika tekniska innovationer och cyklar som körts av legender inom motocross och enduro. En fascinerande upplevelse och ett annorlunda museum.

mxworld.se

Sagomuseet i Ljungby
Sagomuseet i Ljungby

Sagomuseet

Besök ett museum som är spännande för både barn och vuxna. Sagobygden är ett område i sydvästra Småland där den muntliga berättartraditionen varit stark. Här levde sagoberättare och betydelsefulla sagosamlare, vilket gjort att mycket av den svenska muntliga traditionen skrevs ner här. Sagomuseet i Ljungby är Sagobygdens hjärta. Här kan man som besökare välja att upptäcka muséet på egen hand eller i sällskap av en berättare. Du kan även ladda ner appen Sagobygden på din smartphone och bli guidad till 40 sägenomspunna platser i Sagobygden.

sagobygden.se

Hylténs Industrimuseum
Hylténs Industrimuseum. © Hylténs Industrimuseum

Hylténs Industrimuseum

Res 80 år tillbaka i tiden med ett besök i den välbevarade metallvarufabrik, som mellan 1874 och 1974 stod i blom. Maskiner, verktyg och kontor finns intakt bevarat i byggnaden. Här kan guidade turer erbjudas och försäljning av produkter tillverkade på gammalt vis finns på plats.

Hylténs Industrimuseum

Sveriges glasmuseum
Sveriges glasmuseum. © Jörgen Ludwigsson

Sveriges Glasmuseum

I Växjö finns Sveriges Glasmuseum, som liksom Utvandrarnas hus och en rad andra museer är en del av Kulturparken Småland. Under 80 år har Sveriges Glasmuseum samlat in både glas och annat arkivmaterial från glasbruk runtom i Sverige och är nu ett av de ledande i Europa. De cirkaa 35 000 föremålen i samlingarna kommer från över hundra olika glasbruk, de äldsta från sent 1500-tal. Det finns två permanenta utställningar - Svenskt glas under sex seklar 2.0 och Studioglas i förändring.

kulturparkensmaland.se

Glaskonst
Glaskonst. © The Glass Factory

The Glass Factory

Mitt i Glasriket ligger det upplevelsebaserade, interaktiva glasmuseet The Glass Factory. Museet fungerar som ett kunskapscentrum och en kreativ mötesplats för konstnärer, designers och besökare. Konstglassamlingen består av 30 000 föremål från olika glasbruk. Dess pulserande hjärta är glashyttan, där det både produceras konstglas och experimenteras. Som besökare kan du också prova på hur det känns att arbeta kreativt i glas.

theglassfactory.se

Den här vägen till Tändsticksmuseet
Den här vägen till Tändsticksmuseet. © Smålandsbilder

Tändsticksmuseet

I träbyggnaden som en gång var Jönköpings första tändsticksfabrik ligger nu världens enda tändsticksmuseum. Här berättas tändstickans historia och du möter både människor och maskiner som byggde tändsticksindustrin. Du får se filmer, de gamla arbetsbostäderna och tusentals askar och etiketter.

matchmuseum.jonkoping.se

Vandalorum designcenter i Värnamo
Vandalorum designcenter i Värnamo. © Smålandsbilder

Vandalorum

På den södra infarten till Värnamo ligger de stora röda ladorna som rymmer konst- och designcentret Vandalorum. Här visar man en ständigt skiftande blandning av regional, nationell och internationell samtidskonst och design. Alltid aktuell, alltid relevant. Inspirationen till byggnaderna har den italienska arkitekten Renzo Piano hämtat bland annat från den stora röda torklada som en gång låg på precis samma plats.

vandalorum.se

Upptäck mer om Smålands historia!