Kassa på Tyrolen
Tyrolen. © Alexander Hall

Kultur & historia

En nostalgitripp

Kanske känner du igen något från din egen barndom, eller väcks en känsla som inte riktigt går att ta på. Hur som helst lovar vi att våra tips ger dig nostalgiska känslor att ta med hem.

Svenskt Rockarkiv
Svenskt Rockarkiv

Svenskt Rockarkiv

I arkivets samlingar finns idag närmare en halv miljon objekt där alla har en anknytning till svensk populärmusik. Svenskt Rockarkiv är ett förbund och musikarkiv vars mål är att samla den svenska populärmusikhistorien. I arkivet kan man hitta inspelningar, bilder, affischer, videoupptagningar, böcker och kuriosa kring den svenska populärmusiken genom tiderna.

svensktrockarkiv.se

Smalspåret
Smalspåret. © Hultsfred Turistbyrå

Tågnostalgi på smalt spår

Småland är stort - 33 mil från hörn till hörn. Därför var det välkommet då järnvägar byggdes kors och tvärs genom landskapet från slutet från 1800-talet och fram till bilens tidevarv. Hängivna tågentusiaster har sett till att både smalspår, rälsbussar och ånglok finns bevarade och tidvis går i trafik på flera platser.

Läs mer

Tyrolen i Blädinge på kvällen
Tyrolen i Blädinge. © Alexander Hall

Tyrolen i hjärtat av Småland

Besök denna 60-talspärla som är en välbevarad klassisk folkpark på den småländska landsbygden. På 60-talet var det ett populärt dansställe med många kända artister. Nu har parken fått nytt liv och bjuder på upplevelser i retrostil, som festivaler, motorträffar, jätteloppisar och barnaktiviteter. Den vällagade, ofta vegetariska maten, inte att förglömma.

tyrolen.se

Skylt från promenaden Hultsfred The Walk
Hultsfred The Walk. © Alexander Hall

Hultsfred – The Walk

Upplev historien om Sveriges mest legendariska festival. En resa genom musikens Hultsfred från dåtid till nutid. Historier, foton och filmklipp från musikarkivet Svenskt Rockarkiv har omvandlats till en promenadslinga på klassisk festivalmark och med appen ”Hultsfred – The Walk” och dess AR-teknik kan du återuppleva konserterna och musiken på Hultsfredfestivalen.

hultsfredthewalk.se

Kopparkärl på Östregårds Antik och loppis
© Alexander Hall

Östregårds Antik & Loppmarknad

Vad är mer nostalgiskt än en loppis? Östregård Antik & Loppmarkand i Moheda är Smålands största och en plats för alla som tycker om att jaga glas, möbler, inredningsdetaljer och andra prylar. På sommarhalvåret har man öppet på söndagar, och trots att här finns härligheter så det räcker till alla brukar det vara många som hänger på låset.

ostregard.se

Boxholm II
Boxholm II. © Boxholm/Tranås United

Med ångbåt på småländska sjöar

Sedan urminnes tider har vattenägar varit det bästa sättet att transportera både människor och gods. Så också på de småländska sjöarna där ångbåtarna var en vanlig syn vid sekelskiftet med pråmar i släptåg. Två finns bevarade och gör turer - Thor från 1887 på Helgasjön och Boxholm II på Sommen.

Läs mer

Bilarna har blivit en del av skogen
Bilarna har blivit en del av skogen. © Pelle Wahlgren

Bilkyrkogården Kyrkö Mosse

Ett "museum" mitt i skogen. Golvet är mjukt av grön mossa. Väggarna är majestätiska träd. Här hittar du en bilkyrkogård med skrotbilar ända från 30-talet. Runda bulliga skärmar och påminnelser om att det en gång var vänstertrafik. Bilvraken har sakta brutits ner och idag är plåten ibland bara papperstunn. Mellan sätena på en gammal Cheva växer ormbunken frodigt och myrorna kilar över sätet på Volkswagenbussen som sjunkit halvvägs ner i mossen. Naturen håller på att ta tillbaka sin rätt men det går sakta, andäktigt sakta.

visittingsryd.se

Mer nostalgi i Småland!