Kultur & Historia

En storslagen rundtur i Småland

Upplev Smålands guldkorn när det kommer till natur och kultur. Här får du förslag på en rundtur och platser värda att besöka!

En storslagen rundtur i Småland

IKEA Museum i Älmhult
IKEA Museum i Älmhult. © Inter IKEA Systems B.V. 2022

1. IKEA Museum, Älmhult

Börja din småländska rundtur på IKEA Museum i Älmhult för att utforska var och hur historien om IKEA började – i Älmhult. IKEA Museum tar dig på en resa från företagets rötter till det globala kraftcentret som det är idag. Muséet ligger i samma byggnad där världens första IKEA-butik öppnade 1958.

ikeamuseum.se

Linnés Råshult
Linnés Råshult

2. Linnés Råshult, Diö

Upptäck Linnés Råshult, där den världsberömda botanisten och zoologen Carl von Linné föddes som lade grunden för den moderna nomenklaturen inom biologin och den moderna systematiken. Råshult är numer ett natur- och kulturreservat med trädgårdar och ett café och perfekt för en trevlig eftermiddagspromenad.

linnesrashult.se

Ett av trädäcken i Åsnens nationalpark
Åsnens nationalpark. © Alexander Hall

3. Åsnens nationalpark

Nästa stopp är Sveriges nyaste och 30:e nationalpark där 75% av ytan består av vatten. Här får du en känsla av äkta vildmark, omgiven av hundraåriga ädellövträd och ett artrikt växt- och djurliv. Unikt för Åsnen är dess insjöskärgård med mer än 1000 öar och vikar. Vandra, paddla eller ta en runda med cykeln – eller bara koppla av och njut av naturen!
visitasnen.se/sv/natur/asnens-nationalpark/

sverigesnationalparker.se/asnens-nationalpark

Sirkövägen i Åsnen som kantas av gröna ädellövträd
Sirkövägen. © Hans Runesson

4. Sirkövägen

Kör Sirkövägen som sträcker sig mellan Urshult i riktning mot Växjö. Vägen bjuder på spektakulär utsikt över sjön Åsnen och den omgivande vildmarken, blandat med ängar och äppelträd. Passa på att göra ett stopp vid en av de lokala små gårdsbodarna längs vägen, eller stanna till vid Sunnabron, en av entréerna till Åsnens nationalpark.

Utställning i en av matsalarna på Huseby Bruk
Huseby Bruk. © Pelle Wahlgren

5. Huseby Bruk

Res tillbaka i tiden på Huseby Bruk och besök det välbevarade gamla järnbruket och herrgårdshuset från 1800-talet. Trädgården och parken har hållits i sin ursprungliga form. Huseby är som ett svenskt Downton Abbey!

husebybruk.se

Domkyrkan i Växjö mot solnedgång
Domkyrkan i Växjö. © Alexander Hall

6. Växjö

Välkommen till Växjö i hjärtat av Småland. Besök Domkyrkan, Sveriges Glasmuseum och Kronobergs Slottsruin. Växjö är också ett paradis för foodies med flera erkända restauranger, bland annat PM & Vänner som har en stjärna i Guide Michelin. pmrestauranger.se

upplev.vaxjo.se

Glasblåsning i Glasriket
Glasblåsning i Glasriket

7. Glasriket

Glasbruken i Glasriket har alla sin unika karaktär. Här har det tillverkats munblåst glas sedan 1742. Idag möter du som besökare både bruksglas och konstglas i världsklass och du är välkommen ända fram till glasugnarna för att se när det skapas! På vissa glasbruk kan du till och med prova på glasblåsning själv.

glasriket.se

Bryggan till Kalmar Slott med slottet i bakgrunden.
Kalmar Slott

8. Kalmar Slott

Kalmar Slotts historia sträcker sig 800 år tillbaka i tiden. Under lång tid var Kalmar Slott en betydelsefull försvarsanläggning, som kallades rikets nyckel på grund av sitt strategiska läge. Idag är Kalmar Slott en viktig del av Smålands kulturutbud med utställningar, guidade turer, en restaurang och massor med aktiviteter för barn.

kalmarslott.se

Mönsterås Kustväg
Mönsterås Kustväg. © Alexander Hall

9. Mönsterås kustväg

Skippa sommartrafiken på E22:an! Mönsterås kustväg är väl värd en omväg och den slingrande landsvägen går genom vackert landskap längs kusten. Kantad av breda stenmurar sammanbinder den orterna Mönsterås, Timmernabben och Pataholm och här gäller det att hålla ögonen öppna för att inte missa något av alla de smultronställen som passeras.

Blå Jungfrun nationalpark i Kalmarsund.
Blå Jungfrun nationalpark

10. Blå Jungfrun nationalpark

Besök den vackra ön och nationalparken som ligger i Östersjön mellan Oskarshamn och norra Öland. Blå Jungfrun är en isolerad ö med en magnifik siluett. Den gråblå granitkupolen reser sig 86 meter över havet i Kalmarsund och dess utseende har bidragit till att Blå Jungfrun blivit sagornas och folktrons Blåkulla.

sverigesnationalparker.se/bla-jungfrun-nationalpark

Tjust skärgård, Västervik
Tjust skärgård, Västervik. © Wisslaren

11. Västerviks skärgård

Kom till nordöstra Småland och du hittar Västervik och Tjust skärgård. Här kan du insupa Östersjön utan hinder. Det är ett unikt paradis i världen med 5000 öar, kobbar och skär, ett växande men smakfullt dimensionerat utbud av restauranger, guidade turer, olika boendealternativ samt möjlighet att hyra kajaker m.m.

vastervik.com

Vimmerby storgata med gamla trähus
Vimmerby

12. Astrid Lindgrens Vimmerby

Besök den charmiga staden Vimmerby – Astrid Lindgrens hemstad. Med sina böcker berör Astrid människor över hela världen och det var här, i den lilla staden Vimmerby, som hon lade grunden för sitt författarskap. Näs, Astrids barndomshem, är idag ett besökscenter med utställningar guidade turer, trädgårdar och en restaurang.

astridlindgrensnas.se

Dressincykling
Dressincykling

13. Cykla dressin

Med vinden i håret trampar du fram mellan Smålands skogar och sjöar. Spåret leder vägen och du stannar för en fikapaus eller dopp i sjön. Dressincykling är ett roligt, unikt och miljövänligt sätt att åka längs den gamla smalspåriga järnvägen. Dressiner finns att hyra på tre olika platser längs Smalspåret och passar bra för alla åldrar.

Läs mer

Innergård i trästaden Eksjö
Trästaden Eksjö

14. Eksjö – den unika trästaden

Lär känna Eksjö, en av Europas bäst bevarade städer i trä, med sin idylliska stadskärna och fler än 50 kulturminnesmärkta trähus. Den välbevarade bebyggelsen gjorde att man 1997 diplomerades med Europa Nostra-diplomet för god byggnads- och kulturmiljövård. Gå på en stadsvandring och utforska staden och historian.

visiteksjo.se

Ångbåten Boxholm II vid brygga.
Boxholm II

15. Boxholm II, Tranås

Upplev Sommen på en vedeldad ångbåt. S/S Boxholm II är en av de äldsta – och sista – vedeldade ångbåtarna. Hon har gjort turer på sjön Sommen sedan 1904, då hon först transporterade timmer och nu förtrollar passagerare. Under sommaren finns det varierade tematurer till olika smultronställen längs Sommen.

boxholm2.com

Utställning på Grenna Museum
Grenna Museum. © Smålandsbilder

16. Grenna Museum

Kolla in utställningen om Gränna-bördige S A Andrée som 1897 begav sig på den första svenska polarexpeditionen. Trots att Andrées resa i en luftballong till Nordpolen inte lyckades, är det en fascinerande historia och en av de mest omskrivna i sitt slag. Utrustning, brev och foton har bevarats på Grenna Museum.

grennamuseum.se

Bryggan Café & Bistro i Jönköping
Bryggan Café & Bistro

17. Jönköping – Bryggan

Njut av solen på bryggan, en mötesplats vid Munksjöns norra strand. Här – mitt i stadskärnan – hittar du Bryggan Café och Bistro som tagits med i White Guide.

jkpg.com

Utställning på Husqvarna Museum
Husqvarna Museum

18. Husqvarna Museum

Upplev Husqvarna museum, där du kan återuppleva gamla minnen och får se fabrikens breda produktionshistoria med allt från vapen och symaskiner till köksutrustning.

husqvarnamuseum.se

Habo kyrka från insidan med vackra detaljer
Habo kyrka

19. Habo kyrka

Habo kyrka är känd för sina målningar som täcker hela kyrkans insida. Den första kyrkan tros ha byggts redan på 1100-talet, men sitt nuvarande utseende fick den 1723. Kyrkan är öppen dagligen på sommaren. Guidade turer rekommenderas och kan förbokas.

jonkopingslansmuseum.se/habo-kyrka

Rosa rosor i förgrunden med en kvinna som går längs med blommorna i bakgrunden
En härlig dag i rosariet. © Evelyn Einebrant

20. Rosenlunds rosarium

Rosenlunds rosarium är en riktig pärla med hela 600 olika rossorter som blommar för fullt under årets varmare dagar. Men det är inte bara rosor som finns här, parken har också en massa andra vackra blommor som pioner och perenner. Tänk dig att sitta i trädgårdsgungan eller på en filt och bara njuta av den härliga doften och utsikten – det är verkligen en dröm!

jkpg.com/sv//rosenlunds-rosarium/

Vandalorum från utsidan
Vandalorum

21. Vandalorum

Utforska Vandalorum, ett levande museum som ligger mellan fälten i utkanten av Värnamo, där vår mest trendiga samtida konst och design visas. Vandalorums ‘Syltan’ utsågs till Årets Kulturrestaurang 2018! Kombinera din konst- och designupplevelse med en måltid med fokus på ekologiska och lokala produkter.

vandalorum.se

Store Mosse nationalpark och en man som går ute på mossen
Store Mosse nationalpark

22. Store Mosse nationalpark

Njut av mer än 40 km vandringsleder och unik flora och fauna i Store Mosse nationalpark – Sveriges största mosse söder om Lappland. Gå och utforska på egen hand genom att följa en av vandringslederna eller följ med på en guidad snöskovandring i den våta mosen – mitt på sommaren!

sverigesnationalparker.se/store-mosse-nationalpark