Systersjöarna
Systersjöarna. © Maria Lindberg

Kultur och historia

Spellbound by Småland

Låt dig förföras av berättelser, sägner och sagor. Låt dig upptäcka en djupare upplevelse av naturen.

Att uppleva skogar, historiska byggnader och legendariska platser med en historia från det okända gör upplevelsen djupare och förståelsen för kulturarvet större. Småland är en del av Sverige där berättartraditionen är stor. Följ med oss ​​på en resa in i det okända och förtrollande förflutna.

© Maria Lindberg

Vågar du besöka Systersjöarna?

Här, vid Systersjöarna, dödade tre bröder sina tre systrar. Tre källor började forsa som blev till tre sjöar, Systersjöarna. Det sägs att när de tre sjöarna blir en kommer världen att ta slut. Två av sjöarna har redan blivit en ... Du hittar ytterligare 42 legendariska platser att besöka hos Sagobygden Småland.

Lyssna på sagorna och se kartan

SPELLBOUND BY SVERIGE

Muntligt berättande är en viktig del av Sveriges kulturarv. Dessa forntida berättelser hade ofta ett syfte. Kanske gjorde berättelsen om den förrädiska skogslöjen (huldra, skogsrå) människor rädda för att gå vilse. Tillsammans med Visit Sweden skrev den berömda författaren - John Ajvide Lindqvist, ofta kallad The Swedish Stephen King, en novell om "the Huldra". Den korta ljudberättelsen, som heter Kiln, är ett äventyr för alla dina sinnen. Snart nog kommer du att vandra iväg och möta olika mytologiska varelser, tills du till slut förtrollas av en "huldra" - en förförisk skogsnymf. Berättelsen finns på Spotify, men du måste resa till en svensk skog för att lyssna. Trailern ger dig en uppfattning om historien. Läs om huldra och andra av Sveriges mytologiska varelser(på engelska) Läs allt om Spellbound By Sweden (på engelska).

Se trailern nedan - kanske tillsammans med någon som kan hålla dig i handen.

SPELLBOUND AV SMÅLAND

Småland är den region i Sverige där berättelser och myter är en del av vårt kulturarv. Det får oss att förstå hur människor levde förr, vad de förkastade och hur de förklarade saker som hände omkring dem. Det finns många anledningar till att Småland är ett centrum för berättelserna. Viktigast är att det var ganska många personer som skrev ner alla muntliga berättelser som har berättats i många, många år.
I Sagobygden i sydvästra Småland finns det till och med ett museum samt 43 legendariska platser du kan besöka. Läs mer om historierna på plats och passa på att geocacha under tiden. I Vimmerby växte Astrid Lindgren upp, som också skrev ner de gamla berättelserna om övernaturliga varelser i skogen. Läs mer om varelserna, speciellt i boken (och filmen) Ronja Röverdotter. Och så finns det dessutom troll – trollen finns i många skepnader i Småland. Konstnären John Bauer fick berättelserna från skogarna att leva i sina vackra målningar.

Sagomuseet i Ljungby

Sagomuseet ligger i hjärtat av Sagobygden. Att lära sig om den gamla traditionen av muntligt berättande är underhållande och informativt för både barn och vuxna. Du kommer att lära dig så mycket om Smålands mystiska förflutna, det goda och det onda. Här får du också en introduktion till Sagobygden med 43 legendariska platser.

Läs mer

John Bauer

Gå in i mytiska och förtrollande skogar där konstnären John Bauer hittade inspiration till sina välkända varelser. Kanske kommer du att stöta på ett troll! Det sägs att John Bauer själv gick leden mellan Huskvarna och Gränna. Den 46 km långa John Bauer-vandringsleden slingrar sig genom varierad terräng, från Vätterns stränder till branta klippor med utsikt över sjön. Gamla bondgårdar, ruinerna av ett kloster och pårlande bäckar kan skådas läng med stigarna. Den varierande terrängen sägs vara trollbunden.

Lär mer

Norra Kvill - en av fyra

Skogsområdet Norra Kvill är en av de fyra nationalparkerna i Småland. Det är ingen urskog, men den har en extremt gammal och vild natur eftersom den har stått orörd i 150 år. Man vet aldrig vad som gömmer sig här. Sedan har vi Åsnen med sin sjöskärgård och trollberg. Blå Jungfrun är en mytisk ö i Östersjön och Store Mosse är en stor myrmark fylld av dramatik.

Lär mer

Astrid Lindgren

Oavsett ålder blir du barn i gen när du går i Astrid Lindgrens fotspår i Småland. Vi hittar Astrids mystiska varelser speciellt i boken (och filmen) Ronja Rövardotter. Du kanske känner igen grådvärgar, vildvittror och rumpnissar.

Läs mer

Vart ska du bo?

Gör upplevelsen av "Spellbound by Småland" komplett med ett boende nära någon av de mystiska skogarna. Eller vad sägs om ett slott eller i någon av de gamla herrgårdarna?

Trakt Forest Hotel

Somna under stjärnorna och vakna upp i en varm säng bland träden i den tysta skogen utanför Vetlanda. Med en öppen utsikt över skogen, en doft av tall och den lugna miljön är Trakt Forest Hotel ett enastående ställe att bo på. Här är du skyddad från omvärldens brus där skogssviterna sätter naturen i fokus.

Läs mer och boka