mat & dryck

Hitta till mysiga caféer

Alla caféer finns inte med i White Guide men kan vara nog så mysiga . En stund på ett skönt café kan vara det mest avkopplande du kan tänka dig. Doften av kaffe, den spröda kakan bakad på smör och varma scones...eller den traditionella våfflan. Och så klart den alldeles särskilda miljön. Vi tipsar om några pärlor som är värda en omväg.

Fikat är framdukat
Fikat är framdukat. © Alexander Hall

Café 3 århundraden i Berga

3 århundraden är en röd före detta skola som som rymmer antik- och loppmarknad och gemytliga Affes café. Butiken RomAntique finns i ett litet missionshus. Här hittar du saker och möbler i lantlig och romantisk stil. Hembakat och prisvärt fika.

3arhundraden.se

Fenix konditori
Fenix konditori. © Alexander Hall

Fenix konditori i Emmaboda

Nostalgicaféet i Emmaboda. Njut av en fika och minns svunna tider. Du kan välja att sitta i 50- 60-tals eller 70-talsavdelningen. Riv av en gammal Elvislåt i Jukeboxen och dröm dig tillbaka till den gamla goda tiden. Här finns mackor i alla dess former och en uppsjö av läckra bakverk. Att äta på plats eller ta med.

fenixkonditori.se

Flättinge Gårdscafé
Flättinge Gårdscafé

Flättinge Gårdscafé

Det som förut var ett stall är idag ett hemtrevligt, lantligt café. Här serveras hembakat av alla dess former; matpajer, smörgåsar, bullar, kakor och bärpajer. Brödet är bakat i gårdens stenugn från 1600-talet. För den som väljer att avnjuta fikan utomhus kan både katt, häst och ko skymtas i de omgivande hagarna.

flattingegardscafe.se

Hjärtenholms Trädgårdscafé
Hjärtenholms Trädgårdscafé. © Alexander Hall

Hjärtenholms Trädgårdscafé

Ogräsmackor, spröda våfflor och "rawcookies". Vitt skilda saker att välja på i detta nostalgicafé. Stämningen är varm - kaffet är EKO och grönsaker odlas på plats. Charmigt hus, charmiga cafévärdar och intressant beläget mitt i Hjärtenholms Lantbruksuseum. Strax utanför Alvesta.

hjartenholm.se

Ingebo hagar
Ingebo hagar

Ingebo Hagar

I magasinslänga från 1850-tal hittar du ett EKO-café. Allt vi gör är hemgjort på ekologiska, KRAV-märkta och närproducerade råvaror i säsong. Grönsaker, örter och blommor odlas i gårdens trädgård och växthus. På menyn står hamburgare, vedugnsbakad pizza, pasta, sallader, soppor, kakor och bakverk.

ingebohagar.com

Ryttmästaregården
Ryttmästaregården. © Cathrine Rydström

Ryttmästaregården

Caféet vid Helgasjöns strand dit Växjöborna vallfärdar sommartid. Stora, frasiga våfflor är specialitet men det erbjuds även enklare maträtter och allsköns bakverk. Caféet är inrymt i en röd stuga med torvtak och stor uteservering med utsikt mot Kronobergs slottsruin och Ångaren Thor som har hemmahamn här.

ryttmastaregarden.se

Stockhultgårdens Tebod
Stockhultgårdens Tebod. © Alexander Hall

Stockhultgårdens Tebod

Åk av från E4 norr om Markaryd. Efter en stunds letande längs slingrande småvägargenom djupa skogar ser du plötsliigt en glänta i skogen - där ligger Stockhultgårdens Tebod. Hembakt fika i ombonad miljö - och dessutom prisbelönt tebod. Missa inte afternoon tea, scones eller specialiteten munkar. Även söndagsbrunch och B&B.

Stockhultgardenstebod.se

Mer Småland att smaka!