Ryttmästaregården cafe
Ryttmästaregården. © Alexander Hall

mat & dryck

Hitta till mysiga caféer

Alla caféer finns inte med i White Guide men kan vara nog så mysiga . En stund på ett skönt café kan vara det mest avkopplande du kan tänka dig. Doften av kaffe, den spröda kakan bakad på smör och varma scones...eller den traditionella våfflan. Och så klart den alldeles särskilda miljön. Vi tipsar om några pärlor som är värda en omväg.

Ingebo hagar
Ingebo hagar

Ingebo Hagar

Ingebo Hagar är en öppen KRAV-gård med hållbart tema och aktiviteter för hela familjen. Allt som görs är hemgjort på ekologiska, KRAV-märkta och närproducerade råvaror i säsong. Grönsaker, örter och blommor odlas i gårdens trädgård och växthus. I Flickornas café finns smörgåsar och bland annat hembakat efter mormors recept. Missa inte gårdsbutiken som drivs av solenergi eller att hälsa på gårdens alla djur. Flera vackra vandringsleder utgår från gården. Vill du köpa med dig fika från caféet till vandringen finns kaffekorgar att låna.

ingebohagar.com

Ryttmästaregården cafe
Ryttmästaregården. © Alexander Hall

Ryttmästaregården

Caféet vid Helgasjöns strand dit Växjöborna vallfärdar sommartid. Stora, frasiga våfflor är specialitet men det erbjuds även enklare maträtter och allsköns bakverk. Caféet är inrymt i en röd stuga med torvtak och stor uteservering med utsikt mot Kronobergs slottsruin och Ångaren Thor som har hemmahamn här.

ryttmastaregarden.se

Fenix konditori
Fenix konditori. © Alexander Hall

Fenix konditori i Emmaboda

Nostalgicaféet i Emmaboda. Njut av en fika och minns svunna tider. Du kan välja att sitta i 50- 60-tals eller 70-talsavdelningen. Riv av en gammal Elvislåt i Jukeboxen och dröm dig tillbaka till den gamla goda tiden. Här finns mackor i alla dess former och en uppsjö av läckra bakverk. Att äta på plats eller ta med.

FB.com/konditorifenix

Stockhultgårdens Tebod
Stockhultgårdens Tebod. © Alexander Hall

Stockhultgårdens Tebod

Åk av från E4 norr om Markaryd. Efter en stunds letande längs slingrande småvägargenom djupa skogar ser du plötsliigt en glänta i skogen - där ligger Stockhultgårdens Tebod. Hembakt fika i ombonad miljö - och dessutom prisbelönt tebod. Missa inte afternoon tea, scones eller specialiteten munkar. Även söndagsbrunch och B&B.

Stockhultgardenstebod.se

Mer Småland att smaka!