Odlingar på Hjärtenholms trädgårdscafé
Odlingar på Hjärtenholms trädgårdscafé. © Alexander Hall

Mat & dryck

Den gröna maten

De typiska smakerna av Småland kommer från det lokalt producerade och det ekologiska, och sneglar gärna på regionens klassiker. Småland är stort och de olika delarna har egna specialiteter, men något som är väldigt viktigt för oss är hållbar mat och råvaror - det ska vara ekologiskt, ”härproducerat” och genomtänkt.

Citynära stadsodling

Flertalet restauranger och cafér hämtar sin inspiration från Smålands natur med skogar, sjöar, ängar och det gröna. För ett antal år sedan startades stadsodlingsprojektet Östrabo Ekobacke i Växjö, en "cityfarm" som är KRAV-certifierad och förser flera av Växjös restauranger och privatpersoner med grönsaker och rotfrukter.

Östrabo Ekobacken
Östrabo Ekobacken. © Cathrine Rydström
Ekobacken är en öppen plats dit alla kan komma och handla eller bara njuta av miljön. Odlingen sköts av Kooperativet Macken i samarbete med Växjö Kommun. Det anordnas även studiebesök och i mån av tid/resurser utomhusmatlagning för sällskap. Säsongen i Ekobacken avslutas med en skördefest.

MAT i Växjö

Varje år i september anordnas MAT-mässan i Växjö som är den största i landet när det gäller småskalig och närproducerad mat. Fler än 100 matproducenter och mathantverkare från framförallt Småland, men även från övriga landet, lockar en publik på ca 50 000 besökare. Det unika med evenemanget MAT ligger i kombinationen forum och upplevelser tillsammans med flera olika aktörer. Målsättningen är många olika röster där den gemensamma nämnaren är att det på något sätt handlar om en närproducerad & hållbar måltid.

MAT-mässan
MAT-mässan. © Sofia Ernerot

Bondens egen marknad

Vid ett antal tillfällen under sensommaren och tidig höst kommer Bondens egen Marknad till Växjö. Producenter av närodlat och närförädlat från länet med omgivning erbjuder sina egna produkter – helt utan mellanhänder.

Sjölyckorna
Sjölyckorna. © Cathrine Rydström
Gårdarna ligger inom ett avstånd på 250 km från marknaden och man kan därför vara helt säker på att produkterna kommer från närregionen. Bondens egen Marknad minskar "matmilen".

Hållbar mat i Vimmerby

Lilla Sverigebyn

En stugby med restaurang och café. Här har man valt att arbeta helt med icke animaliska råvaror. Vällagad mat tillredd med kärlek gör att även vegansk mat uppskattas av alla. Den goda glassen från Glasstrolleriet är gjord på rismjölk och frysta frukter. Du kan köpa veganska grillpaket eller husmanskost. En spännande upplevelse även för dig som inte är vegan.
Den stora attraktionen i Vimmerby är Astrid Lindgrens Värld. Det är tryggt att veta att även här kommer råvarorna från närområdet och det är rejäl småländsk mat – köttbullar, pannkakor och isterband.

Ingebo hagar

En öppen KRAV-gård med hållbart tema. Du kan äta i gårdens Ekocafé och restaurang och handla i gårdsbutiken där närproducerad och ekologisk mat ingår i sortimentet. Den drivs av solenergi och är byggd av ekologiska material. Här finns också en laddningsstolpe – nu kan du ladda din bil med solenergi.
I trädgårdarna bedrivs odling ekologiskt och biodynamiskt. Det är i första hand produkterna härifrån som serveras i trädgårdscaféet.

Läs mer om den gröna maten i Vimmerby

Ingebo HagarLilla SverigebynMat på Astrid Lindgrens Värld

Matvandring på Korrö
Matvandring på Korrö. © Cathrine Rydström

Hälsa- och gourmetvandring på Korö

En hälsosam och kulinarisk runda i Korrös vackra naturreservat. En naturguide tar dig med till olika stationer med smakprov av traktens läckerheter – allt från hemgjord korv, till lokala ostar och muster. Längs med turen berättar guiden om ätliga växter och om naturens väsen.

korro.se

© Pelle Wahlgren

Smaka på Tjust

Hållbart, lokalt, smakfullt ute på landsbygden. I september varje år ordnas denna Mat- och kulturrunda i trakterna runt Västervik. deltar gör gårdsbutiker, caféer, restauranger och gårdar för att nämna några. Vänd dig till Västerviks Turistbyrå för mer information.
Vi får så klart inte glömma Sveriges största skördefest – en snabb resa från Kalmar över bron tar dig till Ölands skördefest i slutet av september.

KRAV - Sveriges mest kända miljömärkning för mat

KRAV-märket visar att en vara är producerad på ekologisk grund med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Den produkt som bär KRAV-märket uppfyller KRAVs regler och kontrolleras minst en gång varje år.

Läs mer om vad Småland erbjuder