
Mat & dryck
Den gröna maten
De typiska smakerna av Småland kommer från det lokalt producerade och det ekologiska, och sneglar gärna på regionens klassiker. Småland är stort och de olika delarna har egna specialiteter, men något som är väldigt viktigt för oss är hållbar mat och råvaror - det ska vara ekologiskt, ”härproducerat” och genomtänkt.
Citynära stadsodling
Flertalet restauranger och cafér hämtar sin inspiration från Smålands natur med skogar, sjöar, ängar och det gröna. För ett antal år sedan startades stadsodlingsprojektet Östrabo Ekobacke i Växjö, en "cityfarm" som är KRAV-certifierad och förser flera av Växjös restauranger och privatpersoner med grönsaker och rotfrukter.
MAT i Växjö
Varje år i september anordnas MAT i Växjö som är det största evenemanget i landet när det gäller småskalig och närproducerad mat. Fler än 100 matproducenter och mathantverkare från framförallt Småland, men även från övriga landet, lockar en publik på ca 50 000 besökare. Det unika med evenemanget MAT ligger i kombinationen forum och upplevelser tillsammans med flera olika aktörer. Målsättningen är många olika röster där den gemensamma nämnaren är att det på något sätt handlar om en närproducerad & hållbar måltid.
Bondens egen marknad
Vid ett antal tillfällen under sensommaren och tidig höst kommer Bondens egen Marknad till Växjö. Producenter av närodlat och närförädlat från länet med omgivning erbjuder sina egna produkter – helt utan mellanhänder.

Hållbar mat i Vimmerby
Astrid Lindgrens Värld
Den stora attraktionen i Vimmerby är Astrid Lindgrens Värld och det är tryggt att veta att även här är maten i fokus med råvaror från närområdet. Maten är lagad från grunden och det är redig småländsk mat såsom isterband och raggmunkar. Men det finns också köttbullar, pannkakor, vegetariska alternativ och mycket annat.
Ingebo hagar
Ingebo Hagar är en öppen KRAV-gård med hållbart tema och aktiviteter för hela familjen. Här kan du lära dig mer om gårdens många satsningar för miljön och besöka gårdsbutiken som drivs av solenergi och är byggd av ekologiska material. I anslutning till gårdsbutiken finns en laddningsstolpe där du kan ladda bilen med solenergi. I Flickornas café, som är en del av gårdsbutiken, finns smörgåsar och bland annat hembakat efter mormors recept. Även fårfällar och närproducerad, ekologisk mat ingår i sortimentet.
Allt som görs på Ingebo hagar är hemgjort på ekologiska, KRAV-märkta och närproducerade råvaror i säsong. Grönsaker, örter och blommor odlas i gårdens trädgård och växthus. I trädgårdarna bedrivs även permakulturodlingar och på gården kan du delta i bondgårdsvandringar för att möta gårdens alla djur. Från den lilla byn från 1600-talet utgår även vandringsleder som tar dig genom skogs- och hagmarker. Kaffekorg till picknick, bärstol till barn, samt klövjeväskor till hunden kan du låna i caféet. För den som vill bo över finns stugor och andra typer av boenden.
Läs mer om den gröna maten i Vimmerby

Hälsa- och gourmetvandring på Korrö
En hälsosam och kulinarisk runda i Korrös vackra naturreservat. En naturguide tar dig med till olika stationer med smakprov av traktens läckerheter – allt från hemgjord korv, till lokala ostar och muster. Längs med turen berättar guiden om ätliga växter och om naturens väsen.

Smaka på Tjust
Hållbart, lokalt, smakfullt ute på landsbygden. I september varje år ordnas denna Mat- och kulturrunda i trakterna runt Västervik. deltar gör gårdsbutiker, caféer, restauranger och gårdar för att nämna några. Vänd dig till Västerviks Turistbyrå för mer information.
Vi får så klart inte glömma Sveriges största skördefest – en snabb resa från Kalmar över bron tar dig till Ölands skördefest i slutet av september.
KRAV - Sveriges mest kända miljömärkning för mat
KRAV-märket visar att en vara är producerad på ekologisk grund med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Den produkt som bär KRAV-märket uppfyller KRAVs regler och kontrolleras minst en gång varje år.