Köket, PM & Vänner
© Alexander Hall

Mat & dryck

PM & Vänner

Stjärnkrogen som sätter Växjö och Småland på världskartan vad det gäller mat och vin. Med en stjärna i Guide Michelin och belöningen Grand Award av Wine Spectator är de i en klass för sig.

PM & Vänner är egentligen en grupp av restauranger, hotell, bageri och mötesplatser i hjärtat av Småland. Restaurangen startade redan 1992 och sedan har verksamheter lagts till. Det egna bageriet och caféet Bröd & Sovel är ett av de bästa i Sverige enligt White Guide. Det är ”finrestaurangen” som har en stjärna och Global Mästarklass enligt White Guide. Men även den trivsamma Bistron med internationell känsla rankas högt. På PM - som man säger till vardags - sätter man det småländska i fokus och devisen är mat från skog, äng och sjö. Detta genomsyrar alla verksamheter inom gruppen.

PM Hotel

Senaste tillskottet är Sveriges första gastrohotell - PM Hotel. Senaste utmärkelsen för hotellet kommer från hotels.com som tagit fram en formel för den perfekta hotellvistelsen utifrån recensioner. PM & Vänner är ett av sju hotell i Sverige som närmar sig perfektion. Baren TAK är ett av Växjös främsta vattenhål.

Vinet

När det kommer till vin är PM & Vänner outstanding. Sedan 2006 har de systematiskt byggt upp sitt vinarkiv med målet att skapa en samling av världens stora viner. Nu finns här en världsunik vinsamling under ständig utveckling med 4200 olika viner. Utmärkelserna är många - Årets vinupplevelse i Sverige enligt White Guide under tre år - Årets bästa Sommelier i Sverige - Ruben Sanz Ramiro - under tre år. Listan är lång och man åker långväga för att smaka på PM:s viner. Kronan på verket är så klart Grand Award från Wine Spectator. Första och enda i Sverige och en bland 90 i världen. Dess tre glas kan likställas med tre stjärnor i Guide Michelin, d.v.s. värd en egen resa.

Se mer av Växjö med omnejd

Little Rock Lake Zipline

Europas största zipline-äventyr hittar du mitt i djupaste Småland. Little Rock Lake låter dig susa fram mellan trädtopparna i hög fart.

IKEA Museum

För den som är nyfiken på IKEA, Ingvar Kamprad och utvecklingen passar att besök på IKEA Museum som är inrymt i det som en gång var det första varuhuset 1958.