mat & dryck

Småland i glaset

Småländskt glas är känt över hela världen. Lite mindre känt är våra småländska drycker. I hundratals år har det odlats äpplen här och på flera platser framställs ljuvlig gyllene äppelmust. Trenden med mikrobryggerier har slagit rot även i Småland och landskapet stoltserar nu med flertalet ölproducenter.

Lydén Distillery – Smålands första Gindestilleri

Lydén Distillery grundades 2019 av far & son Roger & Emil Lydén, med en dröm om att skapa en gin med smak av småländsk skog. Allt som produceras på Lydén Distillery görs helt för hand och med väl utvalda ekologiska råvaror. Flaskorna fylls, korkar & etiketter sätts på och när det är klart – signeras varje flaska för hand. Hantverket gör varje batch och flaska unik och detta är deras tolkning på hur en svensk hantverksgin smakar.

Lydéndistillery.com

Äppelriken

I Äppledalen, mellan Gränna och Huskvarna, öppnar sig Småland plötsligt i stora böljande fält och ekhagar. I den södra änden sträcker sig tusentals fruktträd i snörräta led upp och ner för dalsidorna. Här i dalen hittar du ditt ”lördagsgodis” i allehanda former. Jordgubbar kan du plocka själv, eller gå på äppelsafari hos Rudenstams och smaka på godbitar som Aroma, Rubinola, Santana, och Ingrid Marie såklart. Rudenstam.selokalproducerade frukt- och bärdrycker finns att köpa över hela Småland - men ett besök vid gården är extra speciellt.

Ängsfruktsodlingar vid Åsnen

Du som inte har en solig och stenig backe att odla dina egna träd på är mer än välkommen att njuta av de ängsfruktsodlingar som sedan fyrahundra år växer vid sjön Åsnen i trakten av Urshult. Träden står längs stenmurar, vägar och spridda i ängar. Kom hit en solig majdag och se hela trakten skimra av de rosavita blommorna. Ett besök på hösten präglas av ljuvlig äppeldoft och du kan fylla korgen med äppelmust, plommonmarmelad och så klart ängsfrukt från lokala butiker. Odlingarna runt Urshult är Sveriges enda bevarade sammanhängande ängsfruktsodlingar och de fick 2013 status som riksintresse för kulturmiljövården. Äppelmusten kan du köpa på flera ställen och tre tips är Öppen gårdsbod i Ugglekull, Hilmas äppelmust samt Malvagård.se.

Cider på Svengelska

Siktet är ställt långt bort från dussindryckerna på snabbköpshyllan. Med cirka 300 nyplanterade engelska cideräppelträd i 12 olika sorter siktar ägaren Claes Mark på en storskalig produktion. Markcider.se från Gässhults Säteri säljs i gårdsbutiken, men kan såklart avnjutas direkt i gårdspuben, med rätt stämning och tilltugg.

Den bästa lingondrickan gör du själv

Av detta recept får du cirka en liter färdig dricka

INGREDIENSER

2 liter lingon
1 liter vatten
3 dl strösocker per liter vätska

Hur göra

  1. Koka lingon och vatten ca 5 min, skumma av några gånger under tiden.
  2. Mosa bären lätt med en slev. Häll upp bärmassan i en silställning och låt självrinna ca 20 min.
  3. Mät upp socker beroende på mängd vätska och häll i kastrullen. Häll tillbaka vätskan. Koka ca 5 min, skumma väl.
  4. Häll upp på väl rengjorda och helst kokta flaskor. Förvara svalt.

Eftersaft

  1. Koka restlingonen i ­vattnet ca 5 min. Sila genom silduk.
  2. Häll tillbaka vätskan i kastrullen, tillsätt socker och koka ca 5 min.
  3. Häll upp på väl rengjorda, helst kokta flaskor. Förvara svalt.
  4. Drick denna saft först eftersom den är mindre hållbar.

Brygder från bygden

Runt om i Småland finns flera lokala bryggerier. Såväl mikro som makro - från småskaliga hobbyproducenter till storskaliga välkända Åbro bryggeri i Vimmerby. De småskaliga lokala ölsorterna finns på vissa Systembolag, samt på restauranger med utvalda drycker. Fråga din kypare när du är ute och äter i Småland! Här listar vi några av de ölbryggerier som ligger runt om i landskapet.

Skäggalösa Ångbryggeri - Grimslöv

Inte långt från sjön Åsnen sydväst om Växjö bryggs det öl som aldrig förr på gården i Skäggalösa. Dessutom på humle från egen stör. Finns på Systembolag i Växjö samt på krogar i staden. Skäggalösas Facebook.

Kallebryggeriet - Ingelstad

Buteljerad njutning – ölbryggare som inspirerats av rökig torvsmakande whiskey. Finns att beställa på Systembolaget. Kallebryggeriet.

Hotell Fängelset - Västervik

Västerviks avskum hamnade förr i tiden i dessa lokaler. Nu är det mer ölskum som gäller i fängelsets, som idag hyser både hotell och hotellfangelset.se

Egnells Bryggeri - Eksjö

Efter en 58 år lång torrperiod återuppstod Eksjös bryggeri. Ölet är gjort på noga utvalda råvaror. Egnells facebook.

Ängöl Kvartersbryggeri - Kalmar

Med tjeckiska, belgiska och anglosaxiska influenser bryggs det öl 100 år efter att ett tunnbinderi drogs igång i samma lokaler. Ängöl.se

Bredaryds Värdshus

Alla ölsorter är omsorgsfullt utprovade och döpta efter någon eller något som betytt mycket för människorna på BredarydsWärdshus.se

Åbro Bryggeri - Vimmerby

Storproducent mitt i Vimmerby. Ölet “Småland” och andra sorter hittar du över hela landet. Den intilliggande puben erbjuder bryggerivisningar med ölprovning och middag.