Insjöskärgården Åsnen
Insjöskärgården Åsnen. © Per Pixel

Natur & äventyr

Åsnen - Smålands unika insjöskärgård

Åsnen har en unik insjöskärgård med 700 km strandlinje och fler än tusen öar. Här ligger även Sveriges 30:e nationalpark.

Upptäck nationalparken

Nationalparken Åsnen har en unik och stämningsfull sjöskärgård, där tystnaden omger obebodda öar och skär som inte har påverkats av människor på många år. Mosaiken av olika naturliga livsmiljöer är fantastisk och karakteristisk för området. Gamla lövskogar med sällsynta mossor, lavar och svampar blandas med barrskogar, lingonris och kärrmark. Miljöerna är hem till fåglar, växter och insekter som har blivit sällsynta eller till och med försvunnit på andra platser när landskapet har förändrats.

Ut på tur! vandra, tjej, Åsnen
Ut på tur!. © Alexander Hall

I nationalparken har många av de speciella miljöerna gjorts tillgängliga och därför är möjligheterna till naturupplevelser oändliga! Paddla genom Åsnens vatten, vandra genom frodiga lövskogar eller stå vid sjöns strand på våren och lyssna efter fåglar. Kanske kan du se sjöns fiskeexpert, fiskgjusen, eller höra det exklusiva ljudet av den svartstrupiga lommen som ropar över sjön.

Åsnens Nationalpark - entré Trollberget
Åsnens Nationalpark - entré Trollberget. © Alexander Hall

Norra ingången till nationalparken är Sunnabron, längs sundet till Åsnens största ö, Sirkön. Promenadstigar leder till det närliggande området Bjurkärr som tillhör Sveriges mest värdefulla lövskog. Här finns ett rik fågelliv samt sällsynta insekter, mossor och lavar.

I den västra delen av nationalparken hittar du den andra ingången, Trollberget. Detta kallas vanligtvis "Åsnen i miniatyrversion", eftersom du hittar allt från lövskog till tallar, granar, sjöstränder och kärrskog på en liten yta. Trollbergets klyfta, där sägnen säger att trollen firade jul uppskattas av barnfamiljerna som besöker Åsnen.

Vid all ingångar till nationalparken hittar du rastplatser, toaletter och eldstäder. Det finns också markerade vandringsleder runt om i nationalparken. Picknickkorgarna kan avnjutas på någon av bryggorna kring Åsnen.

Åk på fiskgjusesafari
Åk på fiskgjusesafari. © Alexander Hall

För att nå öarna i nationalparken krävs båt, kanot eller kajak. Var förberedd på vissa prövningar. Detta är vildmarken, med obebodda öar utan några faciliteter. Observera att fågellivet i skärgården är mycket känsligt. Under perioden 1 april - 31 juli skyddas häckande fåglar och det är då inte tillåtet att besöka de norra delarna av ön Bergön. Samma sak gäller för de norra delarna av ön Södra Aspö samt vissa andra områden i och runt sjön, som är markerade med information. Men oroa dig inte, sjön har mer än tusen öar så det finns gott om plats att upptäcka naturen på!

Ett med naturen i kajak

Ett utmärkt sätt att uppleva Åsnen är att glida fram mellan öarna i en kajak. Spana efter fiskgjuse eller lyssna efter storlom i skymningen. Närmre naturen är svårt att komma. Kajakerna kan du hyra på exempelvis Getnö Lake Åsnen Resort där de också har fiskeskola för barn. Getnö har ett stort utbud av naturupplevelser. Här finns naturcamping, stugor, fiske, kanoter, kajaker och vandring. Om du är nybörjar kan du gå kurs hos Norraryds camping där du även kan åka på guidade kajakturer.

Paddla kajak
Paddla kajak. © Alexander Hall

Cykla runt Åsnen

Ett annat sätt att komma nära Åsnens insjöskärgård är att ta sig fram på cykel. Cykelleden som går runt hela Åsnen är 14 mil lång och kan delas upp i så många delar som du väljer, med kortare pauser utmed vägen eller övernattningar om du vill ta det i ett lugnare tempo. Turen går på nedlagda järnvägsbankar och små grusvägar.

Ta en stund för er själva
Ta en stund för er själva. © Hans Runesson

Fiskgjuse och havsörn

För den natur- och fågelintresserade är Åsnen ett paradis. Sjön är en viktig häckningsplats för fiskgjuse och här kan du också se den majestätiska havsörnen segla i skyn. Förutom nationalparken finns ytterligare 19 naturreservat i området. Några områden är skyddade under vissa tider.

Läs mer om Åsnens Big Five och hitta alla aktiviterna hos Visit Åsnen

Vacker vy över Åsnen, brygga, sjö, vatten
Vacker vy över Åsnen. © Alexander Hall

Åsnen Must See

-Utsikten över ö-världen från Lunnabacken naturreservat
-Bjurkärr med unika ädellövskogar och handikappanpasad stig. I Sunnabron i anslutning till Bjurkärr ligger nationalparkens huvudentré
-Trollberget sägenomspunnen plats och spännande klippor, även nationalparkens västra entré
-Upplev en naturskön vandring på Banvallsleden från Ulvö genom Åsnens vattenvärld
-Huseby Bruk – ett gammalt järnbruk som restaurerats och är fullt av liv

Sevärdheter och aktiviteter runt sjön Åsnen