Insjöskärgården Åsnen
Insjöskärgården Åsnen. © Per Pixel

Natur & äventyr

Åsnen - Smålands unika insjöskärgård

Åsnen har en unik insjöskärgård med 700 km strandlinje och fler än tusen öar. Här ligger även Sveriges 30:e nationalpark.

Åsnens nationalpark invigdes i maj 2018

Åsnens nationalpark ligger i södra Småland och består till stor del av vatten. Öarna är urskogslika och orörda, andra delar har skimrande lövträd, djupa barrskogar och trolska myrmarker. Mångfalden av miljöer gör Åsnen till en mix av hela Sveriges natur!

Ett med naturen i kajak

Ett utmärkt sätt att uppleva Åsnen är att glida fram mellan öarna i en kajak. Spana efter fiskgjuse eller lyssna efter storlom i skymningen. Närmre naturen är svårt att komma. Kajakerna kan du hyra på exempelvis Getnö Lake Åsnen Resort där de också har fiskeskola för barn. Getnö har ett stort utbud av naturupplevelser. Här finns naturcamping, stugor, fiske, kanoter, kajaker, vandring och turridning med islandshästar.

Cykla runt Åsnen

Ett annat sätt att komma nära Åsnens insjöskärgård är att ta sig fram på cykel. Cykelleden som går runt hela Åsnen är 14 mil lång och kan delas upp i så många delar som du väljer, med kortare pauser utmed vägen eller övernattningar om du vill ta det i ett lugnare tempo. Turen går på nedlagda järnvägsbankar och små grusvägar.

Fiskgjuse och havsörn

För den natur- och fågelintresserade är Åsnen ett paradis. Sjön är en viktig häckningsplats för fiskgjuse och här kan du också se den majestätiska havsörnen segla i skyn. Förutom nationalparken finns ytterligare 12 naturreservat i området. Många områden är skyddade under vissa tider.

Läs mer om Åsnens Big Five och hitta alla aktiviterna hos Visit Åsnen

Åsnen Must See

-Utsikten över ö-världen från Lunnabacken naturreservat
-Bjurkärr med unika ädellövskogar och handikappanpasad stig. I Sunnabron i anslutning till Bjurkärr ligger nationalparkens huvudentré
-Trollberget sägenomspunnen plats och spännande klippor, även nationalparkens andra entré
-Ängsfrukodlingarna i sydösta Åsnenområdet
-Huseby Bruk – ett gammalt järnbruk som restaurerats och är fullt av liv

Sevärdheter och aktiviteter runt sjön Åsnen