Hav & sjöar

Plaska, simma, dyk!

Alla havsvikar, sjöar och vattendrag i Småland inbjuder till att dyka ner i en insjö eller i Östersjön. Här hittar du barnvänliga sandstränder, bryggor och hopptorn och solvarma släta klippor.

Tio topp-dopp

Småland bjuder över 5000 sjöar och vattendrag och 20 mil kust. Här finns garanterat badet för dig. Vi ger dig tio topp-dopp. Se på kartan, välj i listan eller leta efter badskylten och det blåa glittret.
Du behöver garanterat inte köra långt.

Kalmarsundsbadet Kalmar

Med utsikt över Kalmarsund och slottet och med närhet till både centrum och grönområden är Kalmarsundsbadet en populär badplats. En långgrund badvik och 180 meter lång brygga bjuder in till långa dagar på stranden.

Lögaberget Västervik

Mitt i Skärgårdsstaden Västervik hittar du ett havsbad med klippor och utsikt över innerstaden. En kort promenad från stadskärnan och du är redo att dyka ifrån den solvarma klippan. Ta med boll, beachvolleyplan finns.

Vita Sand Vassmolösa

En långgrund och vänlig strand. Här trivs du som vill leka med hink och spade och bygga sandslott. Vill du slippa sand mellan tårna sträcker sig långa klippor i direkt anslutning till stranden och en brygga 160 meter rakt ut i havet.

Råsvik badplats

Vid meteoritsjön Hummeln ligger den barnvänliga badplatsen Råsvik som är ett utmärkt ställe att vistas vid en fin sommardag. För den som behöver finns en handikappramp ner i vattnet. Ta med picknickkorgen och njut av solens strålar på en stor gräsbeklädd mark eller nere vid sjöns sandstrand. Ta ett dopp från badplatsens brygga med hopptorn eller tänd en brasa och grilla vid sjöns fina grillplats. Här finns det två stora omklädningsrum för dam och herr.

Vätterstranden Jönköping

Med flera kilometer sandstrand och stora gräsytor är badet i Jönköpings centrum svårslaget. Vattnet i Vättern är rent och klart, och sanden ljus och finkornig. Beachvolleybollplaner, basketplaner, lekplats, grillplats och toaletter finns tillgängliga. Stranden är handikappanpassad och parkering finns 50-100 meter bort.

Hättebaden Tranås

EU-badet Hättebaden ligger vackert beläget i Tranås och har kapacitet för 200 gäster per dag. Restaurang och camping finns i sjöns omedelbara närhet, precis som omklädningsrum och toalett. Ut på sjön går bryggor, och för de som vill göra annat än att bada finns minigolf, kanoter, ångbåtsbrygga och en mindre livsmedelsbutik.

Gränna Badlagun

Fridluftsbadet i Vättern bjuder på svårslagen utsikt, stora gräsytor och sandstrand. Lagunen ligger intill Gränna hamn, med närhet till butiker och service. Badflotte, lekställningar, beachvolleybollplan, bangolf, grillplats, dusch och WC finns att tillgå.

Evedal

Evedal vid Helgasjön precis norr om Växjö. Ett riktigt frilufsparadis med flera olika aktiviteter förutom badet då så klart. småbåtshamn, båtramp, kanotuthyrning, bangolf, fotbollsplan, äventyrsgolf, strövstigar, värdshus, restauranger, vandrarhem och camping. Perfekt för dig som vill hålla igång och kunna aktivera familjen en solig sommardag.

Mjälens Badplats

Badplats i sjön Bolmen nära Ljungby. Perfekt för dig som vill ha en långgrund sandstrand. Det finns även en bra brygga för de där doppen där du inte har motivationen att gå i från stranden. Bryggan är även anpassade för personer med funktionsnedsättning.

Hulevik

I insjöskärgården Åsnen finns Huleviks badplats. En mycket fin badplats som är barnvänlig. Det finns en flytande pontonbrygga, en förankrad flotte och en murad stenpir. Vill du simma en sträcka, finns en boj som ligger 50 meter från stenpiren. Badplatsen består av gräsmatta men med sand nere vid sjökanten.

Upptäck mer av vad Småland har att erbjuda!