Dykning i Västervik
Dykning i Västervik

Äventyr & adrenalin

nyfiken på vrak under och ovan ytan

Småland är mycket röda stugor och gröna skogar men också väldigt mycket blått som döljer en otrolig skatt. Det vore synd att missa allt det vackra som bokstavligen gömmer sig under den Småländska ytan.

Med snorkel och våtdräkt

Fynd av helt annat slag kan du göra om du följer med på Rogers lugna äventyr under ytan i vattendrag utanför Habo. Iklädd lånad snorkel och våtdräkt följer du bäckens porlande ström och upptäcker djuphålor, musslor och annat som lurar under ytan. Innan du ger dig iväg i vattnet tillsammans med guiden Roger är det genomgång av utrustning och säkerhet. Aktiviteten bokas via Sjöhaga Pensionat.

Regalskeppet Kronan

Kalmar läns museum kan du beskåda det fynd som gjordes av dykare för ca 30 år sedan. Regalskeppet Kronan kantrade, exploderade och sjönk den 1 juni 1676 under en drabbning mellan den svenska och den förenade dansk-holländska flottan. Läs mer om utställningen och se en spännande trailer om Kronan.

Mars Makalös

Ett av vår tids kanske mest makalösa marinarkeologiska fynd påträffades 2011 på 75 meters djup öster om Öland. Vraket identifierades så småningom som Mars. Krigsfartyget Mars, handelsfartyget Ringaren och örlogsskeppet Elefanten utgör tillsammans ett unikt material som visar 1500-talets marina historia i utställningen Mars Makalös på Västerviks Museum.