Huskvarna MTB-område
Huskvarna MTB-område. © Patrik Svedberg

cykla

Mountainbike & Pumptrack

Den som letar efter en rolig men något mer utmanande aktivitet bör testa att cykla mountainbikeleder som går i varierande terräng, eller så kallade pumptracks där du inte använder pedaler, utan tar dig upp och ner för kullar genom pumpande rörelser med cykeln.

Mountainbike-området Huskvarna

Huskvarna är ett ultimat område för mountainbikescyklister på grund av dess överraskande och varierande natur. Branta backar och kraftigt nedförslut blandas med spännande skogsterräng. Under 2016 arrangerade Huskvarna EM i mountainbike. Europas alla elitcyklister besökte staden och i branta sluttningar och genom småländsk natur gjorde de upp om segern, hela tiden med utsikt över Vättern. 

Isaberg Mountain Resort

Upptäck Smålands berg och dalar på en mountainbike! På Isaberg Mountain Resort finns 12 slingor och leder som består av mountainbikeleder på antingen asfalt eller grus, pumptracks och en teknikbana. Här finns perfekta förutsättningar för alla som gillar cykling.

Är du ovan cyklare finns kurser att delta i och vill du ha en guidad tur finns guider att tillgå. En tur tar 1,5-2 timmar och grupperna kan variera från 1 till 10 personer. Under turens gång stannar ni flera gånger för att hämta andan, prata och dricka vatten. 

Biking South East

Biking South East är ett nätverk av cykelområden och leder för stigcykling/mountainbike i östra Småland och på Öland. Lederna anläggs och underhålls av föreningar, företag, kommuner och markägare. De delar alla intresset för stigcykling och vill göra det lätt att hitta rätt för stigcyklister. I de cykelområden som ingår i nätverket hittar du allt från de enklaste lederna för barnen och nybörjaren, till de riktigt tuffa utmaningarna för erfarna MTB-cyklister.

Spånenleden MTB

Spånenleden i Alvesta invigdes 2017 och är en bra led för den som vill ta det lite lugnare eller är nybörjare. Leden är på ca. 16km och startar vid Vallaboden som man hittar vid starten av motionsspåret i Hanaslöv. Leden går som en loop och slutar på samma ställe som den startar.

Fridluftsområdet Borgen, Värnamo

Friluftsområdet Borgenhar två år i rad varit nationalarena för svensk mountainbike. Arenan erbjuder flera utmarkerade MTB-leder i varierande terräng. Borgen har öppet årets alla dagar, med fri tillgång till en så kallad pumptrack, markerade MTB-leder, sprintbana med hopp och naturliga hinder, samt en 250 meter lång barnbana.

Fler äventyr i naturen