Outdoorparadiset Västervik
Outdoorparadiset Västervik. © David Wall Denfer Digital

Hav & Sjöar

Outdoor i Västervik

Västervik håller internationell toppklass när det kommer till outdooraktiviteter. Vid den småländska kusten kan du ohämmat och gratis konsumera så mycket havsluft och havsdoft du vill, och samtidigt passa på att ge dig ut på ett äventyr du sent kommer glömma. Välkommen att upptäcka skärgårdsparadiset!

Kajakpaddling bland öarna

I Västervik kan du paddla i såväl insjö som skärgård. Det finns flera leder i olika svårighetsgrad och möjligheterna är oändliga. En fin tur som sträcker sig strax över 3 mil tar dig genom insjöar ut till havet och skärgården till Gränsö Udde. Efter ett lyft vid Ålsjön mot Toven ligger ett café, perfekt för en fikapaus. Där kan ni fylla på energiförrådet för att sedan fortsätta paddlingen genom Grönvållsfjärden och Hultö där havet öppnar sig. De flesta kobbar och skär är små och endast bebodda av sjöfåglar.

Ett av världens bästa boulderingområden

Om du gillar klättring är Västervik helt rätt destination för dig. Boulderinglederna, där man klättrar på klippor, lockar eliten ur hela världen och Västerviks granitklippor erbjuder ett av världens bästa boulderingområden för både avancerade klättrare och nybörjare. Varje år lockar International Boulder Meet hit världseliten men det finns såklart också välsäkrade leder för nybörjare. Här hittar du en översikt över bra boulderingplatser.

Cykling och vandring

Ett fantastiskt sätt att uppleva Västervik är från cykelsadeln eller till fots. Det går cykel- och vandringsleder längs med kusten och längs landsvägar, beroende på vad du vill se och upptäcka. För den äventyrslystna finns en populär mountainbikebana vid fritidsområdet Karstorp, strax utanför Västerviks centrum. Om du inte har med dig egen cykel på semestern finns det flertalet cykeluthyrare.

Dykning

De helt unika dykvattnen runt Västervik tillhör Sveriges minst exploaterade. Dykpark Västervik är ett projekt för att göra dykningen i Västerviks Skärgård lättillgänglig och säker för alla. De märker ut dykplatser och installerar bojar för enkel exakt angöring med säkra ned- och uppstigningar. De tar fram information om historiska vrak och ritar kartor över dykplatser. Allt detta delar de med sig av till alla som är intresserade.

På tur med båt

Skärgården välkomnar dig med egen båt att lägga till där det behagar så länge du följer regler och föreskrifter. Har du ingen egen båt finns det att hyra i bland annat Västervik – segelbåt eller motorbåt. Det kanske lättaste sättet att ta sig ut i skärgården är med skärgårdstrafiken som anlöper de större öarna i ytterskärgården under högsäsong. Båttaxi eller postbåt är andra alternativ som kör oavsett väder, vind och säsong.

Vindpinat skär, fullservice-ö eller solvarm badklippa? Valet är ditt. Hitta ditt skärgårdsparadis.

vastervik.com

Läs mer