Hav & sjöar

Glid fram i kanot eller kajak

Smålands stora variation av vattendrag, naturen och lugnet upplevs kanske allra bäst i en kanot eller kajak som tyst glider fram genom landskapet. Kanot- och kajakuthyrning finns på flera ställen, längsmed lummiga åar, öppna sjöar och vid kusten.

Planera din rutt
Smålands sjöar och strömmar erbjuder fina vatten för kanot och kajakpaddling, vare sig du tänkt vara borta några dagar eller bara några timmar. Vissa kanotuthyrare erbjuder öppet vatten i stora eller små sjöar, andra låter dig paddla längs strömmar och åar, och på vissa ställen finns möjlighet till båda. Oavsett var du väljer att ge dig ut kommer du kunna njuta av att vara så nära naturen som du bara kan komma.

Lätt att hyra
Att paddla kanot passar de flesta och det behövs inte mycket specialutrustning. Strömmar, floder och sjöar i Småland erbjuder bra paddling för både nybörjare och rutinerade kanotister. Hyr en kanot och flytvästar, och kanske till och med ett tält hos någon av uthyrningsställena och ge dig ut i Småland. Det finns ofta förberedda läger längs stränderna du passerar, kolla med uthyraren hur det fungerar innan du ger dig av.

Kajakpaddling för nybörjare och proffs
För den som föredrar att ta sig fram med en dubbelbladig paddel erbjuder Småland också fina möjligheter till kajakpaddling. Det finns gott om platser att hyra en kajak och tekniken är ganska lätt att lära sig, så inga förkunskaper behövs. De flesta uthyrningsplatser kan också ge en introduktion till kajakpaddling om så önskas.

Med havskajak kan du också lämna de allra lugnaste vattnen och ta dig ut till kusten. Utmärkt havskajakpaddling finns t ex i Misterhults skärgård. Här brukar det vara lugnt och stilla och du kan med stor sannolikhet hitta en alldeles egen liten ö att spendera natten.

Även Tjust skärgård i Västervik är populärt för havskajak och bland kobbar och skär kan du, med lite tur, få se både havsörn och säl. På några av öarna finns restaurang, övernattningsmöjligheter och aktiviteter som cykel- och kajakuthyrning

Söker du dig längre ner längs Smålandskusten hittar du Kalmar, en stad på öar, som med sitt havsnära läge och kanaler erbjuder fina paddlingsmöjligheter. Ta dig ut till havs eller paddla i historiska miljöer kring stadskärnan och Kalmar Slott.

Tips
Här är några korta tips om hur du gör upplevelsen än mer njutbar:
– Respektera skyltar som markerar fågelskyddsområden. Under vissa perioder kan det vara förbjudet att gå i land.
– Ta med extra kläder. Efter en lång dag i det fria är det skönt att kunna ta på sig något extra när solen går ner.
– Packa allt i förseglade plastpåsar. Det är skönt med torr packning när det är dags att slå läger för kvällen.
– Glöm inte solkräm och något att ha på huvudet om vädret är fint. Det är lätt att bränna sig när solen reflekteras i vattnet.

Gott om platser att slå upp tältet på
Gott om platser att slå upp tältet på. © Alexander Hall

Allemansrätten

Tack vare allemansrätten kan alla röra sig fritt i den svenska naturen. Men det finns vissa saker du måste tänka på när du är ute och paddlar, tältar, vandrar, plockar blommor eller gör något annat i naturen.
Det är viktigt att komma ihåg att allemansrätten innebär såväl rättigheter som skyldigheter. Det gäller att ta ansvar för natur och djurliv samt att visa hänsyn mot markägare och andra besökare.
Dina rättigheter och skyldigheter i naturen

5 fina småländska kanotvatten:

Helge å rinner genom både skog och våtmarker och även in i sjön Möckeln på flera platser, vilket gör den till en utmärkt och varierad kanotled. Här finns ett tiotal rastplatser och flera rutter man kan följa.

Korrö är en utmärkt startplats för en dagspaddling i Ronnebyån. Här finns all utrustning du behöver för din tur och dessutom välfyllda picknickkorgar att köpa. Ronnebyån ringlar sig från sjön Rottnen i norr till Ronneby i söder.

Nissan, vid Gislaved är en 86 km lång vattenväg som sedan många år är populär för kanotpaddling. Ån är mestadels lugn, med några passager där vattnet är mer strömt. Den rinner fram genom ett vackert landskap, mestadels bestående av tallskog. Picknickplatser och övernattningsläger finns utmed vägen.

Emån är södra Sveriges värdefullaste vattendrag. Hela vattensystemet, med alla biflöden, består av mer än 80 mil rinnande vatten och fler än 950 sjöar. Emåns kanotled börjar i det största biflödet, Solgenån och fortsätter genom Emåns huvudfåra ut i Östersjön.

Utmärkt paddling i både sjön Stråken och ån Tidan hittar du vid Kyrkekvarns kanotcenter utanför Mullsjö. Här finns flera förberedda campingplatser utmed rutten. Man kan antingen välja att starta och avsluta vid Kyrkekvarn eller att bli transporterad med bil till något ställe utmed sjön för att sedan paddla tillbaka till kanotcentret.

Fler äventyr i Småländska naturen!