Vy över sjön Trummen i Växjö
Vy över sjön Trummen i Växjö. © Mickael Tannus

Cykla

Sydostleden

Leden sträcker sig genom ett skiftande landskap - från Småländska skogar och glittrande sjöar, mot Skåne till Österlen och Simrishamn. Sydostleden är den andra nationella cykelleden i Sverige och håller hög standard med till största delen bilfria vägar.

Sydostleden tar dig nära naturen

Det milda klimatet och terrängen gör Sydsverige till en ultimat plats för cykling och naturupplevelser. Sydostleden är 274 kilometer lång och tar dig genom ett ständigt föränderligt landskap, från Växjö i Småland följt av skärgårdsliv i Blekinge, vidare mot kuststaden Simrishamn i Skåne.

Sydostleden passerar genom skyddade biosfärområden, en nationalpark, små fiskebyar och mysiga städer rika på kulturliv. Det finns flera hotell och bed & breakfast längs leden och gott om möjligheter att släcka både törst och hunger på en restaurang eller ett kafé. Ta en simtur i en sjö inramad av ståtlig grönska, duka upp en picknick i skuggan av ett träd på en solig strand eller njut av vinden som fläktar när du trampar dig framåt.

Du väljer själv om du vill cykla hela leden på en gång, ta en sträcka i taget eller göra avstickare på lokala cykelslingor.

Sveriges andra nationella cykelled

År 2016 blev Sydostleden Sveriges andra nationella cykelled. Det innebär att leden håller bra kvalitet, att den är trafiksäker samt att det finns ett bra och brett utbud av upplevelser och service utmed leden. Skyltningen är också av nationell standard och utmed hela leden finns röd-vita skyltar markerade med "2" - oavsett från vilket håll eller etapp du börjar cykla.

Sydostleden är indelad i sju etapper, varav 2 går i Småland

Sydostleden
Sydostleden. © Mickael Tannus

Växjö - Tingsryd

Längd: 48.6 km
Tidsåtgång: 2,5 h

Växjö är Sydostledens nordligaste plats och start/mål i staden är Resecentrum. Flera av Sydostledens sträckor går på gamla banvallar. De är nedlagda sedan länge men flera stationshus, banvaktarstugor och broar finns kvar som minnen från järnvägsepoken.

Sydostleden.se

Sydostleden
Sydostleden. © Mickael Tannus

Tingsryd - Fridafors

Längd: 28.5 km
Tidsåtgång: 1,5 h

När du når Urshult kommer du till södra spetsen av Åsnen, länets största insjö som också är Sveriges nästa nationalpark. Från Åsnen rinner Mörrumsån ner mot Fridafors, Svängsta och Mörrum innan den mynnar ut i Pukaviksbukten väster om Karlshamn.

Sydostleden.se

Mer cykeläventyr i Småland!