Utvandrarleden
Utvandrarleden. © Daniel Breece

Cykla

Upptäck Småland på cykel

Att kliva upp på cykeln och trampa runt är ett utmärkt sätt att upptäcka Småland. Här finns allt från korta till långa cykelleder, cykling i Västerviks skärgård och utmanande mountainbike-äventyr. Ta med egen cykel eller hyr allt du behöver på plats. Här tipsar vi om några av Smålands guldkorn

Cykling runt sjöar & längs kust och skärgård

Småland är mycket mer än bara skog. Här finns också 5000 sjöar och flera olika cykelleder som tar dig runt dem.


Rikt fågelliv och insjöskärgård

Cykelleden Åsnen Runt är ca 14 mil lång och utgår från Alvesta. Leden fortsätter runt hela sjön Åsnen som är en unik sjö och blivande nationalpark på grund av sin orörda insjöskärgård.

Knappt halva sträckan är helt bilfri och går på de gamla järnvägsbankarna. Leden tar dig genom en kulturbygd som bjuder på naturupplevelser och intressanta sevärdeter, och sjön lämpar sig också utmärkt för aktiviteter som fiske, kanot och vandring.

Redo för en utmaning

Vätternrundan är kanske världens största motionscykellopp på 30 mil runt sjön Vättern. Loppet äger rum i juni varje år och är en del av en Svensk klassiker, men det är såklart möjligt att cykla runt sjön även på egen hand.

Historiskt ölandskap

Cykla Visingsö runt och njut av såväl omgivningarna som öns spännande historia! Att cykla de 25km runt ön tar mellan 3 och 4 timmar. Lummiga ekskogar och jordbruksmark samsas om Visingsös yta, och längs vägen finns flera möjligheter till fikapaus. Flera cykeluthyrare finns på ön för den som inte vill ta med sig egen.

Varierad natur- och kulturmiljö

Kalmarsundsleden är en lättframkomlig cykel- och vandringsled längs kusten, på gamla järnvägsbanvallar, byvägar och kustridarevägar. Leden är ca 80 km lång och det finns vindskydd, eldplatser och ett flertal badplatser längs med leden.

För den som vill förlänga cykelturen och cykla på Öland finns det dessutom en cykelfärja mellan Kalmar och Öland, M/S Dessi, som går under perioden april-september.

På cykelsadeln i skogar, byar & städer

Välj själv dina stopp och hitta underbara, dolda smultronställen!


Astrid Lindgrens Vimmerby

Cykla genom vacker och skogigt område med urstark koppling till en av landets mest älskade och internationellt kända författare. Med utgångspunkt i pittoreska Vimmerby finns det flera cykelturer att välja mellan som tar dig till platser och sevärdheter kopplade till Astrid Lindgren och hennes berättelser. Vimmerby Turistbyrå har mer information och karta.

Växjö

Staden bjuder på tretton olika turer med utgångspunkt i stadskärnan. Välj allt från "Växjöåttan" på 8 km runt två av stadens sjöar, till Kronobergstrampen på 350 km. Turen Växjö Runt på ca 42 km är något så ovanligt som en stadstur och stråket binder samman de sex sjöarna, naturmiljöer och stadens bostadsområden. Längs sträckorna finns rastställen med vindskydd, eldstäder och andra bekvämligheter. En cykelkarta visar lederna som finns i stan, och flera beskrivningar av förslag på cykelturer finns på Växjö Turistcenter.

Glasriket

Att med cykel ta sig runt i glasriket är en naturnära upplevelse! Färden går oftast på asfalterade småvägar, med en och annan sträcka på grusväg omgiven av maffig granskog. Det finns mycket att se och uppleva längs vägarna - inte minst alla glasbruk och hantverksbodar. Information om cykelleder och sevärdheter finns hos Glasriket och i deras cykelbroschyr.

Tranås

Milsvida skogar, ängsmarker och sjöutsikt kan upplevas i eget tempo när du cyklar i Tranås. Det finns flera natursköna sträckor att trampa sig fram på, och en favorit är ”Tranås med omnejd” – en sträcka med åtta olika alternativa vägar från 7-29km. Kartor till dessa finns att hämta på Tranås turistbyråer.
För den som vill ge sig ut på längre äventyr finns Vättern-Sommenleden, som sträcker sig 30 mil och erbjuder bra möjligheter till både mat och övernattning. Ett alternativ som går fortare är att cykla runt enbart sjön Sommen. Sträckan blir då 7,5 eller 12,5 mil.

Känn historiens vingslag

I Vilhelm Mobergs fotspår

Cykel - och vandringsleden Utvandrarleden tar dig genom Vilhelm Mobergs hembygd och passerar platser från hans berömda bok "Utvandrarna". Ljuder, Långasjö, Moshult och Duvemåla finns faktiskt på riktigt - i Småland! Leden är en drygt 10 mil lång rundtur som kan vandras eller cyklas, vissa sträckor kan även paddlas, och övernattningsmöjligheter finns på lämpliga avstånd. Turen tar dig genom vacker gran- och lövskog, förbi ängar, sjöar och åar.

Fler äventyr i Småland