Vättern
Vättern. © Smålandsbilder

Hav & sjöar

Vättern – Visingsö

Det började som en tuva som Jätten Vist enligt legenden slängde ut i Vättern för att hans gumma skulle ha något att kliva på. En tuva som genom åren varit hemvist för kungamord och krigsfångar. Idag bjuder Visingsö på kristallklart kajak- och simvatten, historiska besöksmål och vacker natur.

Välkommen till Visingsö

Med båt tar du dig enkelt från Gränna till Visingsö. Att gå i land på Visingsö är som att kliva rakt in i historieboken. Åtskilliga fornlämningar och ruiner, gamla slott och borgar vittnar om den forna stormaktstiden. Vid Näs slott kan du besöka det som idag är ruinen av Sveriges första kungliga borg från 1100-talet. Visingsborg slottsruin från 1500- och 1600-talet är ett annat märke som minner om öns centrala och lättförsvarade läge som spelat en stor roll i Sveriges historia.

Vid vättern

Det är inte många städer som kan erbjuda en flera kilometer lång strand mitt i stan. Jönköping kan. Playa del Jönköping är ett populärt utflyktsmål så snart solen tittar fram. För natur- och vattenälskare bjuder Vätterns strand inte bara på rik historia och stormaktstid. Här hittar du också en prunkande natur rik på unika växt- och djurarter. Naturen bjuder in till aktivitet oavsett om det är i roddbåt, kajak, på paddelboard, till fots eller på cykel.

Playa Jönköping
Vätterstranden. © Smålandsbilder

Playa del Jönköping

Det är inte många städer som kan erbjuda en flera kilometer lång strand mitt i stan. Jönköping kan.
Playa del Jönköping är ett populärt utflyktsmål så snart solen tittar fram. För natur- och vattenälskare bjuder Vätterns strand inte bara på rik historia och stormaktstid. Här hittar du också en prunkande natur rik på unika växt- och djurarter. Naturen bjuder in till aktivitet oavsett om det är i roddbåt, kajak, på paddelboard, till fots eller på cykel.

Vätternrundan

I juni varje år trampar flera tusen cyklister de 30 milen runt Vättern i cykelloppet Vätternrundan. Det är ett skådespel att stå vid sidan av banan och heja på förbipasserande. Eller kanske står du på startlinjen nästa år? Cyklar du hellre i lugn takt och vill njuta av historia och natur längs Vätterns strand finns det en cykelled runt Vättern och cykelpaket går att boka hos Destination Jönköping.

Läs mer om Vätternrundan

jkpg.com

Upptäck mer runt Vätterns strand!