Iron Man Kalmar
Iron Man Kalmar. © Destination Kalmar

Äventyr & adrenalin

Vi utmanar dig

Tävlingsinstinkten är stark i Småland och smålänningarna uthålliga.
Många reser långväga för att utmana oss i allt från traditionell ekrodd till Iron Man. Hitta ditt tillfälle att mäta dig med den småländska urkraften.

En del av charmen med simning är den variation den erbjuder - bröstsim, ryggsim, frisim eller fjärilsim. Stömlinjeforma din kropp och lyd newtons lag.

Simma lugnt

Kanalsimmet i Västervik är ett annorlunda och roligt motionslopp för alla åldrar i Gränsö kanal, där det inte handlar om att simma fortast utan att ha en så snygg huvudbonad som möjligt. Fina vinster i potten och diplom för alla som simmar den ca 700 meter långa sträckan. I juli varje år.

Simma men inte lugnt

Kalmar Kanalsimning är en spännande simtävling som går mitt i Kalmars stadskärna varje år i samband med Kalmar stadsfest. Välj mellan motionsklass 900 meter och tävlingsklass 1800 meter.

Simma och spring. Vi ger dig Swimrun

Swimrun är en tävlingsform som alternerar löpning och simning flera gånger under en sträcka. Land, hav, land, sjö. Ett upplägg som passar det småländska sceneriet.

Kalmar Swimrun

Likt amfibiefordon tar de aktiva sig fram genom centrala Kalmar. På land, i vatten, på land och ner i vatten igen. Ett helt nytt sätt att uppleva Kalmar. Den 21,6 km långa sträckningen i 19 etapper ramas in av en historisk miljö med närhet till publiken under hela loppet. Kalmar Swimrun går av stapeln i juli.

LED – Loftahammar Endurance Day

Är du intresserad av fysisk aktivitet och känner dig redo att anta en riktig utmaning? Då är LED någonting för dig. Skärgårdsäventyret varvar 37 km löpning och 9 km löpning genom skärgårdslandskap. Du tävlar i lag om två. Läs mer här!

Blåkulla Swimrun

Det sensommarvarma vattnet i Oskarshamns skärgård bjuder i september på en 11,3 km lång bana med utmanande och växelvisa sim- och löpsträckor. Den mytomspunna ön Blå Jungfrun vakar över dig när du tar dig runt på banan som tar dig över röda granitstensöar, en extraordinär skärgårdsupplevelse. Läs mer om Blåkulla Swimrun.

Är du en stålman eller –kvinna?

Triathlon är ett kraftprov i sig. Iron man det ultimata kraftprovet. I Småland bjuder vi två Iron Man, en halv och en hel.

Iron Man Kalmar

I Kalmar finns Sveriges enda fullvärdiga Ironmantävling på långdistans. Det innebär, håll i dig, 3,86 km simning, 180 km cykling och 42,2 km löpning genom Kalmar och på Öland. Loppet lockar triatleter från hela världen och är en härlig publikfest. Längs hela banan sluter invånarna i Kalmar och Öland upp för att heja fram hjältarna. Mät dig med de bästa, i augusti i Kalmar.
www.ironman.com

Iron Man 70,3 Jönköping

Ett årligt återkommande triathlon, Ironman 70,3 Jönköping, går varje sommar genom kommunen och grannkommunen Aneby. I loppet cyklar, simmar och löper deltagarna sig fram till målet, som ligger mitt i Jönköpings centrum. Eventet lockar över 2000 deltagare från hela världen, och samtliga grenar utförs på åskådarvänliga platser i och runt omkring Jönköping. Vyn ut över Vättern, med dess kristallklara vatten, gör eventet till ett populärt besöksmål för publik.

Det tuffa loppet innehåller 90 kilometer på cykel, 21 kilometer löpning och cirka 2 kilometer simning. Både simningen och löpningen sker inne i centrum, och cyklingen tar deltagarna ut i omgivningarna runt staden.

Evenemanget engagerar nästan hela staden och är ett populärt tillfälle som drar mycket publik. Deltagarna har hyllat tävlingsbanan, som är en av Sveriges bästa, för det rena vattnet och den vackra miljö som banan uppvisar.
www.ironman.com

Vidösternsimmet

Vidösternsimmet i Värnamo kommun är Sveriges längsta Open Water-lopp. Open water är en simtävling som sker utomhus i hav eller sjö. Vidöstern är en tuff sjö att simma i, och det blir en tävling på naturens villkor då väder och vind styr svårigheterna i loppet. Det blåser ofta upp emot 4-7 m/s och dimma kan förekomma under vissa sträckor. Loppet börjar klockan 07.00 och de snabbaste deltagarna beräknas nå målet först vid 12.00.

Loppet har tre olika distanser att välja mellan. 21km, 6km och 500m (Lilla Vidöstern). Förmågan att hantera kramp, sjösjuka, kyla, värme, trötthet, smärta, näring och dryck är en stor del av att ta sig i mål. Tävlingen är årligt återkommande och hålls i augusti. Publiken kan följa loppet från start till mål.
www.vidosternsimmet.se

För landkrabbor

Tillhör du dem som hellre håller dig på torra land men i anslutning till vatten finns alternativen även för dig. Men kust, insjöar och vattendrag runt hörnet var du dig än i Småland vänder får vattenaktiviteter en bredare betydelse.

Hasselörodden

Onsdagen vecka 29 varje år ror ett 30-tal gamla båtar från Hasselö i Västerviks skärgård in till Västervik centrum. Rodden uppgår till cirka åtta distans och tar cirka fyra timmar beroende på väder och vind. Ett socialt, traditionellt och unikt evenemang.

Vätternrundan

I juni varje år trampar flera tusen cyklister de 30 milen runt Vättern i cykelloppet Vätternrundan. Det är ett skådespel att stå vid sidan av banan och heja på förbipasserande. Eller kanske står du på startlinjen nästa år?