Kalmar slott
Kalmar slott. © Alexander Hall

sevärdheter i topp

året runt

Kläder efter väder...det är så sant, men ibland vill man krypa inomhus och inte behöva tänka på detta med väder eller årstid. Vi ger dig tio sevärdheter i topp som fungerar lika bra året runt - missa dem inte.

Gränna/Visingsö En pittoresk stad vid Vätterns strand med gamla trähus och kullerstensgator.

Gränna
Gränna
Så klart mest känd för sina många polkagristillverkare. Härifrån går färjan till historiska Visingsö. Här tar du dig bäst runt med "remmalag" - häst och vagn eller per cykel.
Astrid Lindgrens Näs Astrid Lindgrens barndomshem och numera ett kulturcenter med permanenta utställningar, men också tillfälliga . Guidade visningar av barndomshemmet. Astrid Lindgrens trädgårdar är en öppen trädgård som inspirerats av olika teman i hennes författarskap.
Glasriket Här har det tillverkats glas sedan 1700-talet.
Glasblåsning av konstglas
Astrid Gate. © Hans Runesson
Du är välkommen att komma ända fram till ugnarna och se hur det går till, och kan till och med få prova på att blåsa glas själv. Att kika in i shoparna för att handla är också ett nöje. Det finns tretton glasbruk och studiohyttor idag
Vandalorum Ett museum för regional, nationell och internationell samtidskonst och design. Byggnaderna har en intressant arkitektur inspirerad av Smålands röda lador. Missa inte restaurang Syltan och den fina designshoppen.
Kalmar slott. Det bäst bevarade renässansslottet i Norden. Det är idag i högsta grad ett levande slott med utställningar, guidningar och mycket aktiviteter för barn och en Slottsrestaurang.
IKEA Museum På världens enda IKEA museum i Älmhult får du vara med på en resa genom IKEAs berättelse - Rötterna, nutid och framtid.
ikea_museum_dd_20186_2
IKEA Museum i Älmhult. © Inter IKEA Systems B.V. 2022
Här pågår också temporära, ofta interaktiva utställningar. I restaurang KÖKET äter du köttbullar med en modern touch.
Trästaden Eksjö. En av Sveriges bäst bevarade trästäder. Många av de nuvarande husen är byggda under 16-, 17- och 1800-talet. Till skillnad från många andra klarade sig Eksjö bra när den stora rivningsvågen svepte fram över Sverige. Den välbevarade bebyggelsen gjorde att man 1997 diplomerades med Europa Nostra-diplomet för god byggnads- och kulturmiljövård.
Regalskeppet Kronan. Länsmuseet i Kalmar innehåller en alldeles speciell utställning Regalskeppet Kronan, som kantrade och sjönk i juni 1676. Kronans undergång är en av de största fartygskatastroferna i svensk historia. Över 20 000 föremål har bärgats under 20 års tid och här ser du många av dem - kanoner, stora guldskatten för att nämna några.
Filmbyn Småland. I Mariannelund ligger denna attraktion där du kommer bakom kulisserna när Astrid Lindgrens berättelser blivit film.
Välkommen till Filmbyn
Välkommen till Filmbyn. © Filmbyn Småland
Även interaktiva upplevelser där man själv kan agera. Både för barn och vuxna.
Växjö Domkyrka. Den karaktäristiska kyrkan med de två spirorna är Växjös mest välbesökta sevärdhet året om. Dess äldsta delar är från 1200-talet, men den har byggts om flera gånger. Kanske när det närheten till Glasriket som gör att den är fylld med glaskonst. Mest känd är altartavlan av Bertil Vallien men här finns också bland annat en dopkälla av Kjell Engman och ett ljusträd av Erik Höglund.

Mera tips på det bästa vi har att erbjuda året runt

Museer

I Småland finns ett museum för alla. Vi listar några av våra favoriter och låter dig välja. 

Designbutiker

De bästa designbutikerna i Småland är ofta outlets där man handlar direkt hos tillverkaren till förmånliga priser.

Designhotell

Med Glasriket och Möbelriket i hjärtat av Småland, finner ni såklart även en rad design hotell.

Konsthallar

Virserums konsthall, Vandalorum, Kalmar konsthall är några av Sveriges vackraste med både inhemska och internationella utställningar.

Sevärda kyrkor

Medeltida kyrkor, domkyrkor och andra sevärda som representerar den tid då de byggdes. Idag är de också populära besöksmål.

Restauranger i White Guide

Restauranger i Småland som har fått utmärkelser i White Guide