Små och stora familjenöjen i Småland

Familjenöjen och familjeaktiviteter för stora och små i Småland

Småland är en plats fylld av kreativitet och nyfikenhet, cowboys och sagofigurer, äventyr och mys, djur och natur, sol och bad samt smaker och dofter. Det är på många sätt den perfekta platsen för en lyckad familjesemester. Ta med familjen på ett riktigt äventyr i Småland.


Äventyr i naturen och vilda västern

I Småland hittar du det svenska lugnet i form av röda hus med vita knutar, tusentals sjöar och djupa trolska skogar. Här får du alla möjligheter till härligt familjemys, men också till fartfyllda familjeaktiviteter. Paddla, bada och cykla i det fria. Susa nedför ett berg i en rodelbana, åk zip-line mellan trädstammarna och gå en höghöjdsbana högt uppe bland trädtopparna. Småland bjuder också på mer stillsamma äventyr som exempelvis skattjakter, guldvaskning, småkrypsspaningar, lärorika experiment, geocaching och glasblåsning. Många familjer väljer också att ta en tidsresa tillbaka till vilda västern på High Chaparral. Småland är kort sagt platsen att åka till om är ute efter minnesvärda familjeäventyr.

Cowboys under en show på High Chaparral i Småland
Pappa sitter i rodel med barn vid Isaberg Mountain Resort

Youtubern Tomu letar efter småländska skatter

Tror du det finns äkta guld i Småland? Häng på Tomu när han vaskar guld så får du se! Under sin resa i Småland tar Tomu även med oss för att åka zipline mellan trädtopparna och sen vidare till High Chaparrral där han får uppleva vilda västern på riktigt och utmana Lucky Luke på en ” quick draw”. Vid det här laget har du säkert koll på att Tomu inte bangar ett äventyr utan tar sig vidare till Filmbyn för att hoppa över Ronja Rövardotters helvetesgap. Vi slår vad om att du törs också!

Audiens hos skogens konung

I småland finns ungefär 30 000 älgar, vilket gör Småland till en av de mest älgtäta platserna i Sverige. Har du tur kan du få syn på skogens konung i skog och mark, men det är desto svårare att komma riktigt när dessa majestätiska djur i det vilda. För att stilla ditt älgbegär är ett tips att åka till någon av Smålands många älgparker. Det är ett säkert och roligt sätt att komma nära Sveriges största djur. I vissa älgparker kan du köra runt med bilen, i andra får du möjligheten att mata och klappa älgarna. Gemensamt för Smålands många älgparker är att älgarna lever relativt naturligt och kan röra sig på stora områden. Du hittar älgparker från norr till söder i Småland. Gör en utflykt över dagen eller gör ett stopp på vägen. 

Person fotar älg i en av Smålands många älgparker

Polkagrisens förlovade land

Den lilla idyllen Gränna är först och främst förknippad med en stark och envis kvinna, Amalia Eriksson, mer känd som polkagrisens uppfinnare. Polkagrisen är Grännas främsta kännetecken och en av Sveriges mest kända souvenirer. Originalet är rött och vitt och smakar pepparmint. Hela Gränna är format efter Amalias sockersöta arv. Här finns ett dussin polkagrisbagare som kokar, drar, knådar och vrider den söta degen på traditionellt vis. De sätter förstås också sin egen prägel på sina polkagrisar med spännande smakkombinationer. Du kan själv titta på när sockerbagarna utför det klassiska hantverket och om du vill kan du även testa på att baka. Gränna är ett måste när du semestrar med familjen i Småland. När du ändå är här, passa på att njuta av landskapet och känna av historiens vingslag från grevar till polarutforskare.

Barn i Filmbyn tittar nyfiket på postrar på en vägg

Bland trägubbar och troll

Småland är också en plats för ikoniska sagofigurer och mytiska väsen som tomtar, troll och jättar. Sagoberättandet är djupt rotat i den småländska själen. Många välkända sagofigurer har också sitt ursprung här. Kliv in i sagornas värld i sommar. Insup miljöerna från böckerna och filmerna vi alla känner igen eller utforska intressanta sägenplatser runt om i Småland.

Familj cyklar MTB i Småland
Flickor paddlar kanot vid Isaberg Mountain Resort
Barn och vuxen susar fram mellan träden i en zipline i Småland

Småländska äventyr för barn och familj

Småland är till bredden fyllt av lek och äventyr. Naturen inbjuder till aktiviteter och det finns besöksmål som passar dig som vill underhålla barnasinnet.

Nyfikna barn

Prova på glasblåsning, lär dig om naturen, bli forskare för en dag, inget äventyr är för litet för den som är nyfiken!

Sagor för barn

Barnsagor som följt såväl unga som gamla. Träffa karaktärerna, vandra deras stigar och insup miljön där sagorna utspelat sig.

Äventyr för barn

Höjder, fart och fläkt hittar du bland aktiviteterna här. Var cowboy för en dag, klättra bland trädtopparna och ge dig ut på ett spännande äventyr.