Huseby Bruk

Att komma till Huseby är som att kliva tillbaka i tiden och landa i en annan värld. Här snurrar vattenhjulen i kvarnen, brukshandeln säljer gammaldags karamellstrutar, påfåglarna stoltserar i trädgården och husan fejar på slottet.


Bruket som kalldes för ”Slottet”

Huseby Bruk är en väl bevarad bruksmiljö från slutet av 1800-talet. Ursprungligen var här järnbruk och ett större jord- och skogbruk. Råvaran till bruket var malm från sjöarnas botten och vattenkraften drev både kvarn och stånghammare.Kring detta fanns en hel liten bydär statare och andra arbetare bodde. Landsvägen gick genom Huseby och där fanns då lanthandel, mejeri, såg, kvarn, hyvleri och mera. Brukspatronerna bodde i Herrgården, i folkmun kallad Slottet, som omgärdades av en vacker park och köksträdgårdar.

Många av byggnaderna är bevarade och idag, liksom park och trädgård. Idag är bruket ett besöksmål med många aktiviteter,byggnader och trädgårdar visas under sommaren och på helger vår och höst.

I folkmun kallas huvudbyggnaden vördnadsfullt för slottet och det är fortfarande desom minns fröken Florence Stephens, den sista privata ägaren på Huseby. Hon testamenterade slutligen hela egendomen till staten med förbehållet att allt skulle bevaras för kommande generationer. Inredningen är kvar och det mesta ärfrån hennes föräldrars tid och ävenfrån mitten av 1800-talet då familjen Hamilton var ägare. Familjen Stephens stod nära kungahuset och ibland var det kungabesök på Huseby med överdådiga middagar. Just att alla föremål är kvar, stort som smått, gör huset till ett hem snarare än ett museum och visningarna blir alldeles speciella. Du kan gå med på en guidad tur eller en dramatiserad visning, men även strosa runt på egen hand. Tänk dig att vandra fram längst allén upp mot slottet och se brukspatron Joseph Stephens som läser tidningen på slottets terrass. Vid några tillfällen kan du boka in dig på en exklusiv tebjudning som på frökens tid

Välbevarade miljöer

Både park och trädgård har återskapats till sin 1800-talsform. Mycket finns dokumenterat – till och med inköpslistor för frön. Parken kännetecknas av ”tapetgrupper och broderirabatter” som fröken Stephens mor Elisabeth Stephens har ritat, men kanske är trädgården det härligaste. Det är en riktig nyttoträdgård som försörjde brukets herrskap med grönsaker, frukt och bär. Den har ritats i nio kvarter och följer äldre tiders modell. Fröken älskade höns av olika raser. Nu finns de här – tillsammans med vackra påfåglar.

Skandalerna kring Huseby var många och den godtrogna, gammaldags fostrade fröken Florence råkade ut för bedragare och hade en särkild beundran för kungahuset som ibland var till nackdel. Per Samuelsson och Lena Ebervall har nu beskrivit hennes liv. 2016släpptes bokenFlorence Stephens förlorade värld. En sannsaga om Florence Stephens märkliga liv och där du som läsare får veta allt om en av de stora skandalerna som skakade Sverige på femtiotalet. Finns att köpa på turistbyrån på Huseby.

Jul på Huseby

Den årliga julmässan på Huseby drar cirka 35 000 besökare. Hundratals granar med tusentals ljus pryder den gamla landsvägen och skapar en förtrollande julstämning. Allt som hör julen till med maten…

Läs mer +

Den årliga julmässan på Huseby drar cirka 35 000 besökare. Hundratals granar med tusentals ljus pryder den gamla landsvägen och skapar en förtrollande julstämning. Allt som hör julen till med maten, hantverken, sötsakerna och ljusen finns att köpa av hundratals försäljare som ställer upp sina varor både inomhus och utomhus.

Läs mindre –

Gör ett besök på Huseby Bruks hemsida för att få veta mer.


Herrgårdar

Besök en Herrgård i Småland. Vackra miljöer som bjuder både på avkoppling och aktivitet.

Kalmar slott

Kalmar slott är ett renässanspalats som fick sitt nuvarande utseende under Gustav Vasas tid. Idag är det också barnens slott med många aktiviteter.

Sevärda kyrkor

Medeltida kyrkor, domkyrkor och andra sevärda som representerar den tid då de byggdes. Idag är de också populära besöksmål.