Sagobygden
Ute i skogarna är det enkelt att föreställa sig att små troll gömmer sig bakom stenblocken … Det finns mängder med sagor i Småland och här hittar du förtrollande platser där osynliga varelser får stå i rampljuset. Välkommen att kliva in i Sagobygden.
Utforska den magiska Sagobygden och vårda den muntliga berättartraditionen
I sydvästra Småland finns något alldeles magiskt. Ett Sagomuseum och en hel Sagobygd som gömmer otaliga spännande och roliga berättelser – och då handlar det om muntliga berättelser från tider då det skrivna ordet inte var vanligt. Ända fram på 1800-talet bars berättelser vidare från hus till hus, till generation efter generation. När människor samlades under långa, mörka vinterkvällar framför eldstäder berättade de vuxna och barnen lyssnade. Många gånger var berättelserna inte till för barnaöron, men så har det varit i alla tider.
I november 2018 blev Sagobygden upptagen på UNESCOs register över goda metodiska exempel på hur man kan arbeta för att trygga det immateriella kulturarvet, i det här fallet hur kan man vårda den muntliga berättartraditionen och vara ett exempel för hela världen.
Sagomuseet i Ljungby är Sagobygdens hjärta. Det är ett roligt och spännande museum för både stora och små. Här levandegör man den muntliga berättartraditionen och du kan gå runt själv och titta eller följa med en berättarguide. Varje år anordnas också ”Berättarfestivalen i Ljungby” där du kan lyssna till allt från lokala berättare till den internationella berättarvärldens mest lysande stjärnor.
Sägenplatser
Sagobygden är ett utflyktsmål för alla som rycker om spännande och roliga berättelser. En resa i Sagobygden är en färd i ett landskap där det överallt finns oknytt och lortatyg, till natursköna platser, glömda sevärdheter och ett sätt att lära känna människors liv och leverne förr i tiden. Smaka på källans kalla vatten! Kryp in i Trollbergets gångar! Njut av utsikten från Blodberget! Försök ta dig upp på Karins sten!
Idag finns 60 sägenomspunna besöksplatser i Sagobygden. 40 av dessa består av sägenskåp. Du finner dem i landskapet, placerade på den plats där händelsen sägs ha ägt rum. Skåpen innehåller berättelsen, skriven på svenska, engelska och tyska. 20 besöksplatser hittar du med geocaching, vilket är skattjakt med gps. Och skatten du hittar består naturligtvis av berättelser.
Kongshögen
Meg Nömgård är verksamhetsledare på Sagomuseet i Ljungby. Hon är en begåvad berättare som gärna tar sig tid att prata om platsenm som enligt Bländalegenden, har en blodig historia.
Bländalegenden handlar om hur Blända och andra småländska kvinnor från Värend med sin list lyckades besegrade danskarna på Bråvallaheden. Kvinnorna lurade de danska soldaterna till gästabud med mycket mat och rusdrycker. När soldaterna somnat smög kvinnorna fram med sina knivar… resten är historia. Den danske kungen sägs vara begraven det stora stenröset vid Dansjön, idag känt som Kongshögen. Som erkännande för detta skall Värends kvinnor bland annat ha fått lika arvsrätt som männen.
Den kvinnliga Värendsdräktenär praktfull med mycket silver och bär fortfarande kungens fältsigill, enligt sägnen som tack för Bländas hjältedåd.
Det är en påkostad dräkt som är svår att sy men vid högtidliga tillfällen kan man se kvinnor i Värend bära den, till exempel vid midsommarfirande med folkdans kring midsommarstången.
Hitta till sägenplatserna
I Sagobygden kan du ta del av det magiska och med hjälp av din smartphone ge dig ut på upptäcktsfärd till de mytomspunna platserna som är knutna till en speciell plats. Ladda ner appen ”Sagobygden”…
Läs mer +
I Sagobygden kan du ta del av det magiska och med hjälp av din smartphone ge dig ut på upptäcktsfärd till de mytomspunna platserna som är knutna till en speciell plats. Ladda ner appen ”Sagobygden” som finns både för iPhone och Android och upptäck de 42 sägenplatserna. I appen får du hjälp att hitta till rätt platser med en karta, läsa en snutt och framför allt lyssna till en berättare på svenska, engelska eller tyska.
Läs mindre –
Sagomuseet i Ljungby
Läs mer +
Läs mindre –
Ljungby Berättarfestival
Sedan år 1990 arrangeras Ljungby Berättarfestival. Varje år strax före midsommar samlas ett 5O-tal berättare och forskare från hela världen för att under några dagar dela med sig av sina bästa berä…
Läs mer +
Sedan år 1990 arrangeras Ljungby Berättarfestival. Varje år strax före midsommar samlas ett 5O-tal berättare och forskare från hela världen för att under några dagar dela med sig av sina bästa berättelser och upplevelser. Festivalen bjuder varje år på ett 70-tal föreställningar, kurser, seminarier, vandringar och utflykter i Sagobygden. Du kan lyssna till allt från lokala berättare till den internationella berättarvärldens mest lysande stjärnor. De framför roliga, sorgliga, hisnade och rysansvärda berättelser, det är både nyskrivet material såväl som uråldriga historier. Här finns något för alla, stor som liten, ung som gammal! Festivalen är Nordens äldsta årligen återkommande berättarfestival. Festivalen inträffar alltid helgen innan midsommar och i år infaller den alltså den
Läs mindre –