Smålands fyra nationalparker
Naturen i Småland låter sig inte beskrivas i en mening. Här finns djupa skogar, karga mossar, sjö- och kustlandskap. De fyra nationalparkerna är olika varandra, men erbjuder alla upplevelser av vild natur som fått sköta sig själv. Välkommen till äventyret!
I alla Smålands fyra nationalparker finns vandringsleder att följa. Vare sig du planerar att ta med en picknic-korg och stanna i några timmar eller om du ska spendera några dagar i parken finns det en led som passar. Och naturen du möter kommer inte att göra dig besviken, den är skyddad av en anledning och erbjuder besökare någonting utöver det vanliga.
1. Åsnen – ett småländskt vattenrike
Åsnen är en sjö söder om Växjö. Den har en insjöskärgård med över ett tusen öar, många av dem orörda. Naturvärdena i området är så unika att en nationalpark nu etableras i den nordvästra delen. Mångfalden du hittar här är sällsynt och typiskt för Åsnen. Som besökare i området kommer du nära sjöar, våtmarker, strandängar och våtmarker samt gamla lövskogar och vildväxande fruktträd. En vandring genom urskogen med sina gamla träd och stora stenblock ger en lätt förtrollande känsla.
På grund av det rika fågellivet i området, finns det många naturreservat här. Åsnen har en stor population av fiskgjuse, till exempel, och du kan även se havsörnar och höra det speciella ljudet av storlom i skymningen.
Leder på land och till sjöss
Här finns äventyr både på land och till sjöss. Bortsett från vandringsleder erbjuder Åsnen riktigt bra paddling. Området har ett tiotal olika campingplatser samt stugor och Bed & Breakfast, så du kan lätt hitta boende nära naturen och vattnet. Getnö – Lake Åsnen Resort är ett privat naturreservat med stugor, camping, fiske och kanoter. Vandrare och cyklister kan ta sig fram på slingrande grusvägar och gamla banvallar och upplevelsen är minst sagt varierad.
Ingångar till nationalparken finns vid Bjurkärr och Trollberget, båda i den nordvästra delen av sjön.
2.Norra Kvill – Förtrollande träd och näckrosor
Norra Kvill består av äkta småländsk urskog. Den har inte avverkats på 150 år, och en del av tallarna här är 350 år gamla. På din väg genom parken kommer du att stöta på nedfallna träd, stora mosstäckta stenblock och skogsdammar. En vandring upp till parkens högsta punkt belönas med en bländande utsikt.
Urskogar är ovanligt i södra Sverige. Lyckligtvis bildades den första delen av denna nationalpark bildas så tidigt som 1927. Parken har därefter expanderat och består nu av 114 hektar riktig urskog.
Enkelt att hitta hit
Du kommer till Norra Kvill från vägen mellan Vimmerby och Norra Vi via en skyltad sidoväg, 7 km söder om Ydrefors. Vid parkeringen finns informationstavlor, toalett, bord och bänkar. En vandringsled går runt parkens två sjöar, varav den ena är Stora Idgölen, med näckrosor och vattenklöver. Den högsta punkten i parken är Idhöjden.
3.Store Mosse – Lättillgänglig vildmark
Store Mosse är Sveriges största orörda våtmark söder om Lappland. Nationalparken är hem för en mängd olika växter och fåglar som annars förekommer endast i de norra delarna av Sverige. Atmosfären och landskapet påminner också på många sätt om Norrland.
Store Mosse ligger halvvägs mellan Gnosjö och Värnamo, på den västra sidan av småländska höglandet. Naturen på Store Mosse kännetecknas av stor mångfald av växter och djur, med sjöar och våtmarker som bebos av tranor, älgar och örnar. I parken ligger också den välkända fågelsjön Kävsjön.
Här kan du utforska naturen på egen hand genom att följa någon av lederna eller gå på en guidad snösko-promenad i den våta mossen – mitt i sommaren.
Stigar för alla
Lederna i parken går på välskötta spänger och varierar i längd från 300 meter till 14 kilometer, så det finns något för alla. Svartgölsleden och Wibecksleden är tillgängliga för rullstolar.
En bra utgångspunkt för äventyr på Store Mosse är Naturum. Här hittar du information om parken samt en grillplats, värmestuga, fågeltorn, utställningar och andra aktiviteter. Det är också möjligt att tillbringa natten inte så långt från Naturum. Boende med anpassning för rullstolar finns.
4.Blå jungfrun – En mytomspunnen ö
Blå Jungfrun reser sig ur sundet i ensamt majestät, och utmärker sig genom sin form och storlek från alla andra öar i Kalmarsund. Den 86 meter höga granitkupolen fick sin karaktäristiska form då inlandsisen drog förbi. Med tanke på det isolerade läget, den speciella färgskalan och den dramatiska konturen är det kanske inte så konstigt att Blå Jungfrun varit rikt förekommande i sägner och myter.
Ön består delvis av nakna klippor, delvis av tät skog. Det finns flera grottor på ön och en gammal stenlabyrint som det är förbjudet att ta stenar från. Att vandra på den vackra Blå Jungfrun är både krävande och givande. Vissa passager har spänger och räcken för att göra vandringen lättare och lederna är alla tydligt uppmärkta och lätta att hitta. Kom ihåg att ta med all mat och dryck du behöver, eftersom det inte finns någon försäljning på ön.
Trolldom och magi?
Berättelserna om ön går ända tillbaka till medeltiden. Enligt gammal folktro är det till Blå Jungfrun, eller Blåkulla som ön också kallas, som häxorna rider på sina kvastar vid påsk. namnet Blå Jungfrun användes ursprungligen av sjömän för att undvika att provocera de onda andarna som bodde på ön.
Under sommartid kan man besöka den mytomspunna ön med Solkustturers dagliga turer från Oskarshamn och Byxelkrok.