Ta en tugga av ”Det Ätbara Landet”

Uppdukat bord mitt i den småländska skogen, The Edible Country

Kampanjen” The Edible Country ” lanserades 2019 av Visit Sweden. Utomhusmatlagning med rena, lokala råvaror som du delvis plockat själv var budskapet som gick hem världen över. De rustika borden, som placerades ute i naturen över hela landet blev samlingsplatser och symboler. Småland blev en viktig del i detta och nu förvaltar vi ”Det Ätbara Landet” på småländskt vis. Här finns råvarorna runt hörnet i skog, äng och sjö. Kombinationen av fräscha, lokala råvaror, Smålands natur och några av landskapets bästa kockar kan aldrig gå fel.

Gourmetmat i det fria

När kampanjen startade komponerade de svenska stjärnkockarna Titti Qvarnström, Niklas Ekstedt, Anton Bjuhr och Jacob Holmström recept med inspiration från lokala råvaror. Nu har de småländska kockarna anpassat dem efter sin egen omgivning och sitt eget kynne. Den lyxigaste upplevelsen får du när du bokar din egen kock och guide, men en grundtanke från början var också DIY – do it yourself – gör det själv! Boka helt enkelt bordet! Saker som spritkök, köksredskap, tallrikar och bestick finns på plats. Kompletterande råvaror kan du köpa till. Reservera ditt bord nu för en unik matupplevelse i Småland. Det kan fungera lite olika så kolla med stället du väljer.

Uppdukat bord i Småland, en del av The Edible Country
Foto: August Dellert

Kom nära det naturliga

Borden i Småland hittar du på Asa Herrgård norr om Växjö och hos Stuvenäs Gästgifveri söder om Kalmar. Det småländskt, genuina, nära och naturliga är gemensamt för alla. Sen har var och en sin särart. Asa Herrgårds bord står djupt inne i storskogen och svampen plockar du direkt på plats. Här finns kärleken till det vilda och ofta kommer köttet från den egna skogen.

Matlagning över öppen eld, The Edible Country Småland
Dukat bord The Edible Table Kastebergs Gård

Trolsk känsla vid Asa Herrgård

Det andra småländska bordet i The Edible Country hittar du vid Asa Herrgård. Här består golvet av mjuk mossa och väggarna av barrträd. Himlen är ditt tak. Skogen står för musiken. För att göra upplevelsen extra minnesvärd är ett tips att ta sjövägen till bordet i kanot.
Boka Asa Herrgårds bord 

Dukat bord i skogen, Asa Herrgård, en del av The Edible Country
Matlagning i det fria vid Asa Herrgård Småland, the Edible Country