Glid fram i kanot eller kajak

Smålands stora variation av vattendrag, naturen och lugnet upplevs kanske allra bäst i en kanot eller kajak som tyst glider fram genom landskapet. Kanot- och kajakuthyrning finns på flera ställen, längsmed lummiga åar, öppna sjöar och vid kusten.


Att glida genom vattnet i en kanot är näst in till ljudlöst. Det ger dig möjlighet att uppleva vildmarken på nära håll – enunderbar upplevelse. Smålands sjöar och åar erbjuder fantastiska leder för kanot- och kajakpaddling, och kombinationen av lugnt öppet vatten och smala passager gör det idealiskt både för nybörjare och erfarna paddlare. Njut av att vara så nära naturen som möjligt och slå upp läger på en obebyggd ö där du kan sitta vid en eld och se solen gå ner över glittrande vatten. Detta är Småland när det är som bäst.

Smålands sjöar och åar erbjuder fina vatten för kanot och kajakpaddling, vare sig du tänkt vara borta några dagar eller bara några timmar. Vissa kanotuthyrare erbjuder öppet vatten i stora eller små sjöar, andra låter dig paddla längs strömmar och åar, och på vissa ställen finns möjlighet till båda eller varför inte utforska smålandskusten. Oavsett var du väljer att ge dig ut kommer du kunna njuta av att vara så nära naturen som du bara kan komma.

Att paddla kanot passar de flesta och det behövs inte mycket specialutrustning. Åar, sjöar och havet i Småland erbjuder bra paddling för både nybörjare och rutinerade kanotister. Hyr en kanot och flytvästar, och kanske till och med ett tält hos någon av uthyrningsställena och ge dig ut i Småland. Det finns ofta förberedda läger längs stränderna du passerar, kolla med uthyraren hur det fungerar innan du ger dig av.

Om du föredrar att paddla fram genom vattnet med en dubbelbladig paddel erbjuder Småland också utmärkta möjligheter för kajakpaddling. Det finns gott om platser där du kan hyra en kajak och eftersom det är ganska lätt att lära sig behöver du inga förkunskaper. De flesta uthyrningsfirmor erbjuder introduktioner till kajakpaddling innan du ger dig ut på din tur. Kajakpaddling kan göras i samma vatten som kanotpaddlare föredrar, men havskajakpaddling är också populärt.

Paddla i skärgården

Upptäck Smålands skärgårdar och spendera natten på din egen lilla ö: det finns gott om öar, men väldigt få människor. Tjust skärgård i Västervik är en vac…

Mehr lesen +

Upptäck Smålands skärgårdar och spendera natten på din egen lilla ö: det finns gott om öar, men väldigt få människor. Tjust skärgård i Västervik är en vacker plats att utforska med kajak. Om du har tur kan du till och med få syn på havsörnar eller sälar bland kobbar och skär. Vissa öar har restauranger, boende och aktiviteter som kajak- och cykeluthyrning. Misterhults skärgård är en annan vacker plats att uppleva från vattnet. Ge dig iväg från charmiga Klintemåla för att snabbt komma till denna tätbefolkade och inbjudande ögrupp där ditt paradis väntar.

Lese weniger –

Kyrkekvarn

Kyrkekvarn Kanotcenter är beläget direkt vid ån Tidan nordväst om Jönköping. Ån passerar genom ett stort antal kulturhistoriska kvarndammarna. Leden är tillgänglig från maj till september. Naturen län…

Mehr lesen +

Kyrkekvarn Kanotcenter är beläget direkt vid ån Tidan nordväst om Jönköping. Ån passerar genom ett stort antal kulturhistoriska kvarndammarna. Leden är tillgänglig från maj till september. Naturen längs kanotlederna är varierad och vacker. En färd längs Tidan norr om Kyrkekvarn innebär att du måste bära kanoten på flera ställen för att ta dig förbi kvarndammarna. En kanonvagn är därför nödvändig. Transporterna på land är alltid markerade med skyltar.

Lese weniger –

Kanot och kajak på Åsnen

Att paddla kanot eller kajak över Åsnens vatten kan vara det mest natursköna sättet att uppleva sjön. Plötsligt når du en annan värld som på många sätt är dold från fastlandet. Ljudet av mänsklig akti…

Mehr lesen +

Att paddla kanot eller kajak över Åsnens vatten kan vara det mest natursköna sättet att uppleva sjön. Plötsligt når du en annan värld som på många sätt är dold från fastlandet. Ljudet av mänsklig aktivitet är sällsynt och antalet byggnader är få. Vid Åsnen finns flera företag där du kan hyra kanot eller kajak.

Lese weniger –

Fler småländska kanotvatten:

Söker du dig längre ner längs Smålandskusten hittar du Kalmar, en stad på öar, som med sitt havsnära läge och kanaler erbjuder fina paddlingsmöjligheter. Ta dig ut till havs eller paddla i historiska miljöer kring stadskärnan och Kalmar Slott.

Helge å rinner genom både skog och våtmarker och även in i sjön Möckeln på flera platser, vilket gör den till en utmärkt och varierad kanotled. Här finns ett tiotal rastplatser och flera rutter man kan följa.

Korrö är en utmärkt startplats för en dagspaddling i Ronnebyån. Här finns all utrustning du behöver för din tur och dessutom välfyllda picknickkorgar att köpa. Ronnebyån ringlar sig från sjön Rottnen i norr till Ronneby i söder.

Nissan, vid Gislaved är en 86 km lång vattenväg som sedan många år är populär för kanotpaddling. Ån är mestadels lugn, med några passager där vattnet är mer strömt. Den rinner fram genom ett vackert landskap, mestadels bestående av tallskog. Picknickplatser och övernattningsläger finns utmed vägen.

Emån är södra Sveriges värdefullaste vattendrag. Hela vattensystemet, med alla biflöden, består av mer än 80 mil rinnande vatten och fler än 950 sjöar. Emåns kanotled börjar i det största biflödet, Solgenån och fortsätter genom Emåns huvudfåra ut i Östersjön. Hyr kanot i norra delen av Emån här eller hyr kanot i södra delen av Emån här.

Kristdala kanot erbjuder paddlingsupplevelser där du kan njuta av naturen tillsammans med familjen på meteoritsjö Hummeln. För att uppleva meteoritsjön på bästa sätt erbjuds flera paddlingsupplevelser som du kan välja mellan under en utflykt.

Allemansrätten

Tack vare allemansrätten kan alla röra sig fritt i den svenska naturen. Men det finns vissa saker du måste tänka på när du är ute och paddlar, tältar, vandrar, plockar blommor eller gör något annat i …

Mehr lesen +

Tack vare allemansrätten kan alla röra sig fritt i den svenska naturen. Men det finns vissa saker du måste tänka på när du är ute och paddlar, tältar, vandrar, plockar blommor eller gör något annat i naturen. Det är viktigt att komma ihåg att allemansrätten innebär såväl rättigheter som skyldigheter. Det gäller att ta ansvar för natur och djurliv samt att visa hänsyn mot markägare och andra besökare.

Lese weniger –

Skärgård

I nordöstra Småland utanför Västervik hittar du Tjust skärgård – en magisk värld av vackra öar och skär, alla utspridda längs Östersjökusten.

Båtturer

Till sjöss på bekvämt vis. Tips om turer med ångbåtar, flundror och turbåtar i Västerviks skärgård och till Blå Jungfrun.

Natur & Abenteuer

Erlebe Smålands tiefe Wälder und glitzernde Seen, weite Horizonte und die Buchten und Schären der Küste. Starte dein Abenteuer in Schweden im Süden!

Das Jedermannsrecht

Bist du auch gern in der Natur und liebst das Draußensein? Den nahezu uneingeschränkten Zugang zur Natur und einzigartige Outdoor-Erlebnisse erlaubt uns das schwedische Allemannsrätten – wenn alle sich an die Regeln halten.