Vandra Smålandsleden

70 mil vandringsled i norra Småland har nyligen rustas upp med nya ledmarkeringar. Rastplatser har fräschats upp och på sina håll har nya vindskydd satts upp. Välkommen att vandra på Smålandsleden, skylten med Smålands landskapsblomma linnea, leder dig rätt!

Smålandsleden sträcker sig genom Jönköpings län i norra Småland och ansluter till andra leder som fortsätter i andra län. Smålandsleden utgör ett stort ledsystem och skulle du vilja vandra riktigt långt finns det goda möjligheter till det. Det går också att lägga upp kortare etapper och på vissa ställen utgår rundslingor som leder dig tillbaka till utgångspunkten. Kartor finns att ladda hem på de flesta kommunsidorna, länklista hittar du nedan där vi också tipsar om oilka upplägg och särskilt sevärda besöksmål och områden utefter leden.  

Har du vandrat leden och har synpunkter är du välkommen att kontakta projektledaren för Smålandsleden via e-post. [email protected]

Friluftsriket i Mullsjö

Mullsjö har tagit sig namnet Friluftsriket, och trakten gör verkligen skäl för sitt namn. Etapper av Södra och Västar Vätterleden ingår i Smålandsleden och går genom Mullsjö där också flera kortare leder och rundslingor har sin utgångspåunkt. Vandra på pilgrimsleder, utforska Ryfors Gammelskog eller vandra längs sjön Stråken. 

Läs mer om leder i Friluftsriket och ladda ned kartor

 

Höglandsleden

Höglandsleden har en lång historia som vandringsled och leden är välkänd bland vandrare. Etapper av Höglandsleden ingår i Smålandsleden som går genom fler olika kommuner och passerar spännande platser. Dagsturer är lättplanerade då avstånden mellan orter med buss- och tågförbindelser inte är så långa. Vandra till exempel mellan Lövhult Frilftsområde utanför Nässjö till Eksjö eller varför inte Eksjö till Mariannelund. 

Extra spännande blir din vandring om du följer leden förbi Skurugata, en 800 meter lång naturlig kanjon där snön ligger kvar om somrarna och där det sägs finnas en guldskatt som Tjuva-Jösse en gång gömde. Missa inte heller den milsvida utsikten från Skuruhatt. 

En etapp av Höglandsleden sträcker sig mellan Kärringabacka-Berghem i de västra delarna av vårt område. Etappen som är medelsvår bl a förbinder bl a Höglandsleden i Vaggeryds kommun och Gnosjö kommun med Gislavedsleden i Gislaveds kommun.

Höglandsleden Eksjö - Mariannelund

Höglandsleden Lövhult - Vikskvarn-Hjälmseryd

Höglandsleden Fågelhult - Ädelfors-Repperda-Stenbergs-Lemnhult-Lökarydssjön-Ramkvilla-Torp

Höglandsleden Kärringbacka-Berghem

 

Anebyleden

85 km vandringsleed sträcker sig genom vackra naturområden och passerar flera besöksmål i Aneby kommun. Björkenäs mopedmuseum, en gammal fornborg, Björkenäs vackra naturreservat vid sjön Ören, pyramiden och museet i Stjärnborg är några exempel. 

Karta och ledbeskrivning  

 

Holavedsleden

Mellan Tranås och Gräna asträcker sig den 59 km långa Holavedsleden. Leden går genom skogsrika marker och en gång i tiden undvek man helst området, det fanns gott om rövare där sägs det. Längs med leden finns flera vindskydd och rastplatser och vill du göra en avstickare och övernatta i en skön säng och blir serverad en god middag så rekommenderar vi Smålandsgården eller Örensbaden i Örserum som ligger vackert beläget vid sjön Örens strand. I närheten av Gränna passerar leden förbi Tegnértornet som har fått sitt namn efter den sportjournalisten Torsten Tegnér. En spiraltrappa leder dig upp i tornet och väl uppe har du en strålande utsikt över nejden. Vid klart väder kan hela fyra landskap siktas.

Kartor över Holavedsleden

 

John Bauerleden

Den kända konstnären har gett namn åt den 46 km långa leden som går mellan Gränna och Huskvarna. Från delar av leden har du en hisnande utsikt över Vättern, andra delar går genom trolska skogsmarker, inte helt olika miljöerna som skildras i John Bauers målningar. En längre del paserar genom Östra Vätterbranterna som 2012 utsågs till biosfärområde av UNESCO. Det finns 610 biosfärområden i världen varav sex i Sverige. Längs leden finns vindskydd och rastplatser, men det är tyvärr dålig tillgång på andra övernattningsmöjligheter i nära anslutning till leden. 

Kartor och ledbeskrivning

 

Järnbäraleden 

Leden sträcker sig mellan Gnosjö-Isaberg och är ca 20 km lång. Medelsvår led som går i omväxlande natur och terräng kännetecknande för Gnosjö. Strax före Isaberg passeras Ettö naturvårdsområde. Utmed leden finns det två grillplatser med vindskydd, toa och ved. På två platser finns det vatten, en av platserna är på en av grillplatserna. 

Länk till karta

 

Kävsjölänken

En ca 20 km lång led mellan Gnosjö och Kävsjö (Store mosse). Medelsvår led som börjar i ganska kuperad terräng, men slutar i slät mark. I anslutning till Store mosse finns mängder av leder i varierande längder. Utmed leden finns det en grillplats med vindskydd, vatten och toa.

Länk till karta

 

Gislavedsleden

Gislavedsleden är nästan 10 mil lång och sträcker sig från Kinnared i söder till Isaberg i norr. Leden passerar genom två naturreservat, Fegen och Isaberg, och går genom både lövskog och barrskog, utmed sjöar och genom små byar med åkrar och hagar. 

Länk till Gislavedsledens hemsida

 

Södra Vätterleden etapp 1 och 2

Södra Vätterleden går, i sin fulla sträckning, från Mullsjö till Huskvarna. Etapp 1 går från Mullsjö till Bottnaryd (28 km), och etapp 2 (49 km) går från Bottnaryd via Norrahammar och Taberg till Huskvarna.

Länk till annan webbsida

 

Västra Vätterleden etapp 8

Leden bjuder på vandring i en vacker, omväxlande och även historiskt intressant del av Västergötland. Västra Vätterleden består av totalt 195 km led fördelat på åtta etapper. Etapp 8 utgör också en del av Smålandsleden. 

Länk till annan webbsida