Katthultsborna
Katthultsborna. © Astrid Lindgrens Värld

Barn & familj

Sagor för barn

Ta del av de fantastiska barnsagor som följt såväl gamla som ungas uppväxt. Träffa karaktärerna, vandra samma stigar som de gjort och insup miljön där flera barnsagor har sitt ursprung. Ta del av de många barnsagor Smålands historia har att uppvisa!

© Maddoc Photography

Kalmar Slott blir barnens slott

På sommaren tillhör slottet barnen. Det väntas mysiga sagostunder och stora äventyr. Möt ruskiga spöken i fängelsehålan, följ en prinsessa genom slottets många salar och sovrum eller hjälp slottets gycklare att hitta en skatt. För den våghalsige kan en kamp mot den Svarte Riddaren utövas.

kalmarslott.se

Sagomuseet i Ljungby

Mitt i Sagobygden ligger Sagomuseet i Ljungby. Lyssna på när duktiga berättare ger spännande historier om tomtar, troll, gastar och jättar. Under somrarna finns särskilda tillfällen för barnberättande, men museet är öppet året om för besökare i alla åldrar. I Sagobygden går resan dessutom till intressanta sägenplatser vid trollberg, ruiner, herrgårdar och ut i naturen, där du kan läsa om historien kring platsen i vackra skyltskåp. Med hjälp av GPS kan du leta skatter – så kallad geocaching. En rolig aktivitet för hela familjen!

Läs mer

Sagoprins
Sagoprins. © Jönköpings Länsmuseum

Sagogarderoben

Klä dig som troll, prinsessa eller riddare. John Bauers sagofigurer är gestaltade av utklädningskläder i Sagogarderoben. På Jönköpings Länsmuseum finns den spännande och mystiska garderoben, som bjuder in till lek och bus. Det finns trolldräkter, prinsessklänningar, riddarutstyrsel och annat som passar barn.

jkpglm.se

Labyrint på Astrid Lindgrens Näs
Labyrint på Astrid Lindgrens Näs. © Vimmerby Turistbyrå

Astrid Lindgrens Näs

Här föddes och växte Astrid Lindgren, vår mest folkkära författare, upp. Detta är platsen där hon har inspirerats till många av sina berättelse och böcker. Det var här som hon klättrade i sockerdricksträdet och lekte med sina syskon i snickerboa. På 1960-talet återställde Astrid Lindgren sitt barndomshem till det skick som det såg ut när hon själv föddes och idag kan man besöka hemmet och trädgården igen vid guidade visningar.

astridlindgrensnäs.se

Emils snickeboa
Emils snickeboa. © Filmbyn Småland

Filmbyn Småland

När du kommer till Filmbyn är du mer än en bio- eller museibesökare. Här tas Astrid Lindgrens berättelser till vara, så som de framställts i filmerna om Emil, Saltkråkan och Pippi Långstrump. Här släpps du långt innanför kulisserna och får själv vara med om att skapa egen film, sjunga med i filmmusiken, besöka studiobyggen och mycket annat i de interaktiva miljöerna.

Läs mer

Katthult
Katthult. © Vimmerby Turistbyrå

Katthult och Bullerbyn

Fortsätt i Astrid Lindgrens spår och besök en rad av de platser i trakten där filmerna, främst Emil i Lönneberga, spelats in. Till exempel kan man besöka Gibberyd, gården som blev Katthult i filmerna om Emil. Här kan man se bostadshuset, drängstugan och snickeboa. Knappt en mil öster om Mariannelund ligger den ”riktiga” Bullerbyn som beskrivs i Astrids böcker om barnen i Bullerbyn – där också Astrids pappa växte upp!

filmbyn.se

Cykla mellan Astrid Lindgrens filminspelningsplatser

Cykelturerna är 12-70 kilometer långa och passerar flera platser där scener till filmerna om Emil i Lönneberga och Barnen i Bullerbyn spelades in. Hos Cykla i Filmlandskapet Småland kan du hyra cykel, boka guide eller köpa med dig matsäck.

Läs mer

Astrid Lindgrens Värld

Astrid Lindgrens Värld är platsen där sagor blir till verklighet. Här består miljöerna och karaktärerna av det Astrid skildrat i sina berättelser - låt dig trollbindas och uppleva sagorna, på riktigt.

astridlindgrensvarld.se

Fler roliga familjeäventyr!