Julmarknader

I Småland håller vi hårt på traditionerna och julmarknaden speciellt ligger varmt om hjärtat. Det doftar gran, glögg och pepparkaka överallt, ljusen och eldarna skapar en förtrollande stämning och det finns tomtar av alla dess slag.

Julmarknad i bruksmiljö

Smålandsjul på Huseby Bruk

Besök nordens största julmässa på Huseby bruk. Under november månad är det cirka 30.000 personer som besöker Huseby under den årliga julmässan. Varje kväll tänds 500 marschaller och 200 julgranar och sprider en fantastisk stämning.

© Mats Samuelsson
På marknaden kan du handla läckerheter av landets bästa småskaliga hantverkare och fynda unikt hantverk att ge bort i julklapp. Växthuset säljer julamaryllis och juldekorationer, det luktar himmelsk gott att gå in där. Slottet står öppet för visningar och allting är lämnat precis som det var när den sista ägaren Florence Stephens levde. Ta en paus i Julcaféet, i ett vacker uppvärmt tält där det serveras julbuffé. Förutom caféet finns det flera bodar som säljer strömmingsburgare, vildsvinskebab, kräftklämma och mycket annat gott. Huseby Bruk är en väl bevarad bruksmiljö från slutet av 1800-talet. Ursprungligen var här järnbruk och ett större jord- och skogsbruk. Idag är bruket ett besöksmål med aktiviteter, byggnader och trädgårdar som lockar besökare året om.

Marieholm Julmarknad

Julmarknad i den småländska bruksmiljön på Marieholm. Bruket har en historia av vackert hantverk, någonting som speglas på marknaden där du kan hitta unika julklappar av skickliga hantverkare. Prova lyckan i det årliga skinklotteriet eller passa på att slipa dina slöa knivar och saxar i brukets gamla smedja. Det blir alltid lite extra bra när det görs på gammalt hederligt vis. Bruket hade sin storhetstid under slutet av 1800-talet då det tillverkades jordbruksmaskiner av olika slag. Det som gör bruket mest känt var järnplogen, den så kallade Marieholmsplogen.

Julmarknad i Glasriket

Jul i Kosta

Från början av november står grindarna öppna till Kosta julmarknad. Här är det inte svårt att hitta julkänslan i tomte och vintervärlden som är fylld av snö och fantasi. Julmarknaden i Kosta har snögaranti. Om inte vädret sköter det så ser arrangörerna till att skapa ett vinterlandskap oavsett väder med hjälp av konstgjord snö. Samma typ av snö som går att se i hollywoodfilmer. Bland matbodarna finns alla specialiteter som hör julen till som närproducerade korvar, ostar och julskinka. Men även andra specialiteter som ostron och renkött från Norrland. Hantverken består självklart till stor del av glaskonst från Kosta och övriga hyttor i Glasriket. Som till exempel specialtillverkade glasstjärnor och kulor att hänga i granen.

© Kosta Boda

Julmarknad i slottsmiljö

Kalmar slott

Att gå på julmässan på Kalmar Slott har blivit en tradition och besökarna kommer långväga ifrån. Julmässan på Kalmar Slott är landets mest stämningsfulla mässa och också en av de största. Många av utställarna kommer från Kalmar län, men även resten av landet finns representerat. Under mässdagarna sker också många kringaktiviteter. Gå och lyssna på stämningsfull julmusik i Slottskyrkan eller se olika uppträdanden med anknytning till vinter och juletid.

En vecka före jul ramlar mormor och bryter benet. Oj, oj, oj, hur ska det nu gå med alla julförberedelser? Vem ska sälja mormors polkagrisar på julmarknaden? "Det ska jag", säger Kajsa! Det är ju inte för inte som hon kallas Kajsa Kavat. Och så sätter hon igång med julstöket, fast först frågar hon för säkerhets skull mormor vad julstök egentligen är för något. På marknadsdagen är hon tidigt på plats i mormors stånd, nu ska här säljas polkagrisar! Ur Kajsa Kavat hjälper mormor, Astrid Lindgren

Julmarknad på Astrid Lindgrens vis

Traditionell Julmarknad på Astrid Lindgrens Näs

Ingen har väl beskrivit julen så som Astrid Lindgren! Hennes bilder av förväntan, väntan, sprittande glädje och skönhet sitter för alltid inetsade i vårt medvetande. Ta chansen att uppleva julstämning på Astrid Lindgren Näs där julmarknaden har blivit något av en årlig tradition. I utbudet finns det en blandning av genuint konst- och mathantverk med tillverkning, slöjdande, uppträdanden och musik.

Julmarknad på Astrid Lindgrens Näs
© Emma Jansson

Jul på Åsens by

Vill du upplev julstämningen i en äkta småländsk bullerbymiljö med röda stugor och gärdsgårdar så är Åsens by någonting för dig. Det är nästan så du kan se Anna, Britta, Lisa, Lasse, Bosse, Olle och lilla Kerstin när hästdroskan kommer farande och spelar sitt bjällerklang. Dofterna av glögg och pepparkaka hänger i luften som en påminnelse av att nu är julen på väg. Åsens by är Sveriges första kulturreservat och är året runt ett populärt besöksmål. Tiden har stått still sedan 1900 för att kunna visa dig hur livet på landet kunde se ut just då.

Anrika Trästaden

Eksjö Julmarknad

Eksjö Julmarknad är traditionsenlig och stämningsfull och är placerad mitt i den unika trästaden och på Eksjö museum. Här förflyttas du bakåt i tiden till en marknadsdag för hundra år sedan – känn doften av glögg och stöpta ljus och lyssna till ljudet av klapprande hästhovar.

häst och vagn på julmarknad i Eksjö
Traditionell julmarknad med häst och vagn. © Smålandsbilder