© Astrid Lindgrens Näs

kultur & historia

Astrid Lindgrens Näs

Det var här på Näs i Vimmerby som Astrid Lindgren växte upp tillsammans med sina syskon. Flera av miljöerna i hennes berättelser har hämtat detaljer och inspiration härifrån. Här fanns till exempel både snickeboa och det som blev Pippis sockerdricksträd.

De flesta människor har starka känslor för Astrid Lindgren och hennes böcker. Hon möter ständigt nya läsare och fortsätter att prägla vår syn på människan och världen. Hennes författarskap trotsar alla gränser – hon läses av alla generationer i alla världsdelar. Astrid Lindgren har blivit en förebild för människor över hela världen, inte bara som författare utan även som samhällskritiker och debattör. Med skarp penna och trygg röst, med humor och värme, stred hon för miljön, barns rättigheter, djurskydd, barnkultur, flyktingrätt och jämställdhet.

Barndomshemmet kan besökas

På 1960-talet återställde Astrid Lindgren sitt barndomshem till det skick som det såg ut när hon själv föddes och växte upp här. Ja, till och med de allra flesta möblerna hittade hem igen.
Idag kan man besöka hemmet igen vid guidade visningar. Då kan man förflytta sig till tiden då Astrid Lindgren växte upp här med sina tre syskon, föräldrar och alla de som arbetade på den stora gården. Du kommer rakt i den miljö som inspirerade till bland annat berättelserna om Madicken, Bullerbyn och Emil i Lönneberga. Guiderna berättar om hur det var att vara barn på Näs och den trygghet och frihet som man fick.

Hela världens Astrid Lindgren

När man besöker Astrid Lindgrens Näs är den stora utställningen om Astrid Lindgren, en av besökets stora behållningar. Här lär du känna henne och förstår varifrån mycket inspiration till alla berättelser kommit. Varifrån hon fått det mod och styrka som gjorde henne till en mycket viktig opinionsbildare här i Sverige och till den stora personlighet som hon var. Här förstår man också hur stor Astrid Lindgren var i världen genom den långa lista av utmärkelser och priser som hon tilldelats. Väljer man att använda sig av audioguide för besöket blir det en mycket intressant och lärorik upplevelse. Audioguiderna finns för vuxna och för barn och är gratis.

Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs

Sedan sommaren 2016 är de nyanlagda trädgårdarna kompletta. Dessa har vuxit fram ur känslor och stämningar från Astrid Lindgrens författarskap. Trädgårdarna är en plats för kultur, samtal, bus, debatt, lek, allvar och humor. I de olika trädgårdsrummen kan man uppleva dessa stämningar som till exempel i den stora lövsalen, Mossträdgården och vid bäcken. I trädgårdarna finns också konstverk att beskåda, bland annat den amerikanske land art-konstnären Patric Doughertys De sju önskekrusen.

Läs mer om Astrid Lindgrens Näs på hemsidan

astridlindgrensnas.se

Här kommer sagorna och till liv

På Astrid Lindgrens Värld möter du figurerna från böckerna, stiger in i miljöer och får vara med om teater och sång. På Filmbyn i Småland handlar det om filmatiseringar - du kommer bakom kameran och kan testa att själv vara med.