Stensjö by
Kulturreservatet Stensjö by. © Philip Håkansson

Kultur & historia

Historiska miljöer

Vårt landskap är rikt på välbevarade miljöer där tiden stått still. Välkommen på en tidsresa och låt dig omslutas av en svunnen tid.

Eksjö, unik bevarad stadsmiljö med trähus
Eksjö, unik bevarad stadsmiljö med trähus. © Göran Assner

Eksjö - Den unika trästaden

Eksjö trästad är en av Sveriges bäst bevarade i sitt slag, och en unik kulturskatt. En av anledningarna är att man lyckats relativt väl med att skydda den från bränder. Man har tilldelats ett av de högt ansedda internationella Europa Nostra-diplomen för ”god byggnads- och kulturmiljövård”. Stadsvandringar finns både med guide och med audioguide.

visiteksjo.se

Par som promenerar på kullerstensgata i Kalmar
Kalmar. © Alexander Hall

Historiska Kalmar

Många platser i Kalmar bär på en rik historia. Förutom ett besök på slottet kan du strosa genom kullerstensgator och se de vackra husen på Kvarnholmen, eller det medeltida Kalmars stadskärna intill slottet, idag med bebyggelse från 1700- 1800-tal. Castenska gården är en av landets äldsta butikslokaler fortfarande i drift och Västerport från 1658 minner om stormaktstiden.

kalmar.com

Carl von Linné på Linnés Råshult
Carl von Linné på Linnés Råshult. © Cathrine Rydström

Linnés Råshult

På platsen där Carl von Linné växte upp finns idag ett kulturreservat med återskapade 1700-talsträdgårdar och ett krav-certifierat café. Råshult, norr om Älmhult är ett inspirerande utflyktsmål där du kan uppleva 1700-talslandskapet på egen hand eller gå på en guidad tur, ledd av Carl von Linné i egen hög person.

linnesrashult.se

Historiska Huseby med bevarande levande miljöer
Historiska Huseby med bevarande levande miljöer. © Alexander Hall

Huseby Bruk

Att komma till Huseby är som att kliva tillbaka i tiden och landa i en annan värld. Här snurrar vattenhjulen i kvarnen, brukshandeln säljer gammaldags karamellstrutar, påfåglarna stoltserar i trädgården och husan fejar på slottet. Strosa i trädgårdarna, eller gå på upplevelseguidning på slottet. Elisabeths Trädgård Restaurang & Café ligger vackert intill Husebyån nära sjön Åsnen.

husebybruk.se

En kort resan tar dig till början av 1900-talet
En kort resan tar dig till början av 1900-talet. © Gunnar Lindquist

Åsens by

Det pittoreska natur- och kulturreservatet vittnar om hur Småland såg ut för 100 år sen. Ängar, gärdsgårdar, gårdshus, marker och trädgårdar är skötta i tidsenlig stil. Sjutton byggnader och markerade vandringsleder finns på och runt Åsens By. Under sommaren finns djur i byn och ett brett aktivitetsprogram som passar både barn och vuxna. Under vintern kan du fira gammeldags jul i ett mysigt vinterlandskap.

asensby.com

Hantverksby, festival, matupplevelser och mycket mer i Korrö
Hantverksby, festival, matupplevelser och mycket mer i Korrö

Korrö hantverksby

I den lilla byn vid Ronnebyån går hantverkshistorien långt tillbaka. Byn hade sin blomstringsperiod i slutet av 1800-talet, då man bland annat hittade handelsbod, garveri, färgeri, såg och kvarn här. De gamla byggnaderna är välbevarade och rymmer idag restaurang, café, vandrarhem och hotell.

Korro.se

Stensjö by
Kulturreservatet Stensjö by. © Philip Håkansson

Kulturreservatet Stensjö by

Res tillbaka i tiden när du besöker det ljuvliga kulturreservatet och lilla småländska byn i närheten av Oskarshamn med anor från 1700- och 1800-talet. Ta med picknick-korgen och strosa runt i de välbevarade miljöerna där bland annat delar av filmen baserad på Astrid Lindgrens berättelse om Barnen i Bullerbyn spelades in.

oskarshamn.com

Kronobergs Slottsruin
Kronobergs Slottsruin. © Pelle Wahlgren

Kronobergs Slottsruin

Kronobergs slottsruin ligger vid Helgasjöns strand och var från början en biskopsborg som skulle skydda den svenska gränsen mot danskarna. Idag är borgen och borggården ett populär utflyktsmål med aktiviteter och café intill i Ryttmästaregården. Ångaren Thor har sin hemmahamn intill ruinen.

kulturparkensmaland.se

Mer om historiska Småland

Dykning

Vrakdyk utanför Västervik eller se de spännande marina utställningarna om Mars Makalös och regalskeppet Kronan.

Pittoreska Gränna och historiska Visingsö

En mysig dagsutflykt till Gränna och Visingsö är svårslaget. I vackert väder närmast oslagbart.

Museer

I Småland finns ett museum för alla. Vi listar några av våra favoriter och låter dig välja.