Hitta ut till stigarna och de ringlande vägarna i Smålands vackra natur - här tipsar vi om några av Smålands alla vandringsleder, både längre och lite kortare turer. Kanske finner du en ny pärla.

Vildmarksleden vid Little Rock Lake

Vildmarksleden följer stigar och små grusvägar genom naturreservat, odlingslandskap och storskog i början av det småländska höglandet. Den är sammanlagt 37 km lång, indelad i fyra etapper, väl skyltad och ganska lätt att gå. På sin väg passerar leden genom området där Little Rock Lake, Europas största zipline-anläggning ligger. Här finns förutom zipline-äventyret även utsiktstorn, grillplatser och en restaurang. Läs mer om Vildmarksleden.

Bruksmiljö och urskog i Mullsjö

Mullsjö kallar sig för Friluftsriket och det epitetet lever man sannerligen upp till. 13 längre och kortare leder i trakterna kring Mullsjö erbjuder stor variation för vandrare. Ryfors gamla bruk utanför Mullsjö har blivit något av en spårcentral med flera leder som har sin början där eller passerar genom. Där finns också naturreservatet Ryfors Gammelskog med över 350 år gammal urskog. Leden som går genom reservatet är delvis anpassad för rörelsehindrade. I Ryfors finns Engelska Villan där du kan övernatta och äta. Läs mer om vandringsleder i Mullsjö.

John Bauerleden i sagoskog

Leden har fått sitt namn efter den välkände Jönköpings-konstnären som hämtade mycket av inspirationen till sina trolska motiv i just dessa skogar. Vandringen är 46 km och går mellan IKHP-stugan i Huskvarna och friluftsmuseet på Grännaberget, du väljer själv vilket som ska vara start och mål. På vägen passerar du genom sagoskog, förbi gamla torp, rester av ett kloster och många vattendrag. Läs mer om John Bauerleden.

Sevedeleden i Emils hembygd

Leden går i en sluten ring på 50 km och är indelad i fyra etapper. Lämplig startplats är Mariannelund. Många naturminnesmärken passeras längs leden; bl a intressanta lämningar från istiden, Mossebo gamla säteri med anor från 1100-talet, Kvill-eken som är ett av Europas största träd, dessutom Pelarne gamla träkyrka från 1100-talet och inspelningsplats för Emil-filmerna.
Utmed leden finns övernattningsstuga, vindskydd och rastplatser. Läs mer om Sevedeleden.

Wallby & Skirö

Den idylliska miljön runt Wallby Säteri kallas i folkmun för ”Smålands trädgård” - ett namn som kommit av de vackra omgivningarna. Intill herrgården ligger Skirösjön, omgiven av skog och ängar. Runt denna finns flera olika vandringsleder med skiftande terräng och längd, allt från en kvarts promenad till flera timmars vandring. ”Saljen runt” är en 35km lång slinga som utgår från Wallby Säteri. Slingan passerar både natursköna Skirö och vackra Stenberga kyrka, och tar cirka fyra timmar att gå.

Tjustleden i Västervik

Tjustleden är en vandringsled som slingrar sig genom hela Västerviks kommun. Den totala längden är 203 km, uppdelade på nio etapper. Tjustleden erbjuder vandraren omväxlande upplevelser i skog och kulturmark, och varje etapp har sina sevärdheter och naturupplevelser.

Utvandrarleden genom Mobergbygd och Glasriket

Man kan både välja att vandra och cykla i Vilhelm Mobergs fotspår på Utvandrarleden. Vandringen går genom skogar och ängar, förbi stugor och stenmurar, till största delen på skogsvägar och stigar. Den som kan sina Moberg-romaner kommer också känna igen platserna från berättelserna när vägen går genom t ex Ljuder, Åkerby och Duvemåla. Utvandrarleden är en ca 110 km lång rundtur med övernattningsmöjligheter på fyra ställen. Läs en utförlig beskrivning av leden på Utvandrarledens egen hemsida.

Ostkustleden vid kust, skog och sjö

16 mil lång ringlar Ostkustleden fram i Oskarshamns kommun, både genom skogar, längs med insjöar och kustbandet. Leden är uppdelad i åtta etapper à ca 2 mil, och vid varje etappslut finns en övernattningsstuga att samla kraft i. Första etappen börjar vid Lilla Hycklinge och brukar vara en naturlig startplats. Här finns möjlighet till parkering, en orienteringstavla och tältplats. På turistbyrån i Oskarshamn kan du köpa Fritidskartan, där hela leden finns utmärkt. Läs mer om de olika etapperna här.

Fler året-runt-öppna naturupplevelser