familj vandrar på Skuruhatt i Eksjö, Småland
Skuruhatt i Eksjö. © Day fotografi

Upptäck Småland till fots

Vandra

Hitta ut till stigarna och de ringlande vägarna i Smålands vackra natur - här tipsar vi om några av Smålands alla vandringsleder, både längre och lite kortare turer. Kanske finner du en ny pärla.

Smålandsleden

Smålandsleden är en sammanslagning av flera vandringsleder i Småland. Hela ledsystemet är 90 mil och du kan ansluta till leden på 60 olika ställen. På Smålandsledens egen webbsida hittar du närmare information som karta, etappernas svårighetsgrad och underlag så som skogsstig, grusad bilväg, asfalterad gång eller cykelväg och så vidare.

outdoor.smalandsleden.se

Vildmarksleden vid Little Rock Lake

Vildmarksleden följer stigar och små grusvägar genom naturreservat, odlingslandskap och storskog i början av det småländska höglandet. Den är sammanlagt 37 km lång, indelad i fyra etapper, väl skyltad och ganska lätt att gå. På sin väg passerar leden genom området där Little Rock Lake, Europas största zipline-anläggning ligger. Här finns förutom zipline-äventyret även utsiktstorn, grillplatser och en restaurang. Läs mer om Vildmarksleden.

Bruksmiljö och urskog i Mullsjö

Mullsjö kallar sig för Friluftsriket och det epitetet lever man sannerligen upp till. 13 längre och kortare leder i trakterna kring Mullsjö erbjuder stor variation för vandrare. Ryfors gamla bruk utanför Mullsjö har blivit något av en spårcentral med flera leder som har sin början där eller passerar genom. Där finns också naturreservatet Ryfors Gammelskog med över 350 år gammal urskog. Leden som går genom reservatet är delvis anpassad för rörelsehindrade. I Ryfors finns Engelska Villan där du kan övernatta och äta. Läs mer om vandringsleder i Mullsjö.

John Bauerleden i sagoskog

Leden har fått sitt namn efter den välkände Jönköpings-konstnären som hämtade mycket av inspirationen till sina trolska motiv i just dessa skogar. Vandringen är 57,7 km och går mellan IKHP-stugan i Huskvarna och friluftsmuseet på Grännaberget, du väljer själv vilket som ska vara start och mål. På vägen passerar du genom sagoskog, förbi gamla torp, rester av ett kloster och många vattendrag. Läs mer om John Bauerleden.

Bauerleden vandring i Småland
Vandring längs Bauerleden i Småland. © Patrik Svedberg

Sevedeleden i Emils hembygd

Leden går i en sluten ring på 50 km och är indelad i fyra etapper. Lämplig startplats är Mariannelund. Många naturminnesmärken passeras längs leden; bl a intressanta lämningar från istiden, Mossebo gamla säteri med anor från 1100-talet, Kvill-eken som är ett av Europas största träd, dessutom Pelarne gamla träkyrka från 1100-talet och inspelningsplats för Emil-filmerna. Utmed leden finns övernattningsstuga, vindskydd och rastplatser. Läs mer om Sevedeleden

Vy över Smålands skogar
Vy över Smålands skogar. © Alexander Hall

Dackeleden

Följ med frihetskämpen Nils Dackes fotspår i bygderna, ca 30km led till fots eller cykel – från fogdemord till flykt och död. Längs Dackeleden finns informationstavlor på svenska, engelska och tyska. Dackeleden är spännande historiskt sett och väldigt vackert belägen genom traditionellt småländsk landskap. Vill man ha en längre led går det bra att ”hoppa på” Gullaboleden som är en naturskön cykel- och vandringsled genom välbevarade kulturbygder om ca 50km. Läs mer om leder i Torsås

Wallby & Skirö

Den idylliska miljön runt Wallby Säteri kallas i folkmun för ”Smålands trädgård” - ett namn som kommit av de vackra omgivningarna. Intill herrgården ligger Skirösjön, omgiven av skog och ängar. Runt denna finns flera olika vandringsleder med skiftande terräng och längd, allt från en kvarts promenad till flera timmars vandring. ”Saljen runt” är en 35km lång slinga som utgår från Wallby Säteri. Slingan passerar både natursköna Skirö och vackra Stenberga kyrka, och tar cirka fyra timmar att gå. Läs mer om naturen kring Wallby

Tjustleden i Västervik

Tjustleden är en vandringsled som slingrar sig genom hela Västerviks kommun. Den totala längden är 203 km, uppdelade på nio etapper. Tjustleden erbjuder vandraren omväxlande upplevelser i skog och kulturmark, och varje etapp har sina sevärdheter och naturupplevelser. Läs mer om Tjustleden

Utvandrarleden
Utvandrarleden. © Alexander Hall

Utvandrarleden genom Mobergbygd och Glasriket

Man kan både välja att vandra och cykla i Vilhelm Mobergs fotspår på Utvandrarleden. Vandringen går genom skogar och ängar, förbi stugor och stenmurar, till största delen på skogsvägar och stigar. Den som kan sina Moberg-romaner kommer också känna igen platserna från berättelserna när vägen går genom t ex Ljuder, Åkerby och Duvemåla. Utvandrarleden är en ca 110 km lång rundtur med övernattningsmöjligheter på fyra ställen. Läs mer om Utvandrarleden.

Ostkustleden vid kust, skog och sjö

16 mil lång ringlar Ostkustleden fram i Oskarshamns kommun, både genom skogar, längs med insjöar och kustbandet. Leden är uppdelad i åtta etapper à ca 2 mil, och vid varje etappslut finns en övernattningsstuga att samla kraft i. Första etappen börjar vid Lilla Hycklinge och brukar vara en naturlig startplats. Här finns möjlighet till parkering, en orienteringstavla och tältplats. Läs mer om Ostkustleden.

vandringsled i Småland
© Alexander Hall

Kalmarsundsleden

En en lättframkomlig vandrings- och cykelled längs kusten på gamla järnvägsbanvallar, byvägar och kustridarevägar. Leden är ca 80 km lång och det finns vindskydd, eldplatser och ett flertal badplatser längs med leden. Läs mer om Kalmarsundsleden

Allemansrätten

I Sverige är det enkelt att utforska naturen och vildmarken tack vare allemansrätten som låter oss röra oss fritt bland skogar och sjöar. Det är viktigt att komma ihåg att allemansrätten innebär såväl rättigheter som skyldigheter och det gäller att visa hänsyn mot natur, djurliv, markägare och andra besökare.

Dina rättigheter och skyldigheter i naturen

Fler året-runt-öppna naturupplevelser