Vandringsled Store Mosse
Vandringsled Store Mosse. © Symbolbilder.se

Natur & Äventyr

Nationalparken Store Mosse

Ta del av över 40 kilometer vandringsleder och ett unikt växt- och djurliv i nationalparken Store Mosse – Sveriges största myrmark söder om Lappland. Här finns vandringsleder och boende som är tillgängliga för alla.

Mitt emellan Gnosjö och Värnamo, på västra sidan av det småländska höglandet ligger nationalparken Store Mosse. Den är störst i sitt slag söder om Lappland och består av orörd myrmark på 7 740 hektar, en yta motsvarande 10 840 fotbollsplaner. Naturen på Store Mosse påminner om den norrländska och präglas av en stor mångfald inom både djur- och växtriket, med allt från sjöar och kärr till tranor, älgar och örnar.

Här kan du vandra och upptäcka natur- och djurliv på egen hand genom att följa någon av de vandringsleder som finns eller följa med på guidade turer, som snöskovandring – mitt på sommaren! 

Vandringsleder för alla

Vandringslederna på Store Mosse går över spångar och varierar i längd mellan 300 meter och 14 kilometer. Transtigen är ett roligt alternativ för barnfamiljen, med frågor om naturen längs vägen. Den som vill gå en ordentlig runda kan prova Kävsjön runt, och ta del av dess rika fågelliv. Svartgölsleden och Wibecksleden är rullstolsanpassade.

Naturum Store Mosse
Naturum Store Mosse. © Martha Wagens

Börja på naturum

En bra utgångspunkt för dina äventyr på Store Mosse är Naturum, ett center för information i nationalparken. Förutom fakta om naturen och parken finns grillplats, värmestuga, fågeltorn, utställningar och andra aktiviteter. Vill du stanna över natt i nationalparken kan du välja att bo i mysiga hus på Svänö, Lövö eller Kittlakull. Rullstolsanpassat boende finns. Camping i nationalparken är förbjuden, och har du med dig hund måste du hålla den kopplad.

Läs mer om Store mosse nationalpark på Sveriges Nationalparkers hemsida.

sverigesnationalparker.se

Upplev mer av Smålands storslagna natur!