Åsnens nationalpark
Djupt inne i Smålands vildmark breder Åsnen ut sig – en magisk sjö med orörda öar, djupa skogar och ett rikt djurliv. Här kan du paddla genom tysta vattendrag, cykla längs slingrande stigar eller vandra i Åsnens nationalpark, där naturen får vara precis som den alltid varit. En plats för äventyr, stillhet och oförglömliga naturupplevelser.
Upptäck nationalparken
Nationalparken Åsnen har en unik och stämningsfull sjöskärgård, där tystnaden omger obebodda öar och skär som inte har påverkats av människor på många år. Mosaiken av olika naturliga livsmiljöer är fantastisk och karakteristisk för området. Gamla lövskogar med sällsynta mossor, lavar och svampar blandas med barrskogar, lingonris och kärrmark. Miljöerna är hem till fåglar, växter och insekter som har blivit sällsynta eller till och med försvunnit på andra platser när landskapet har förändrats.
I nationalparken har många av de speciella miljöerna gjorts tillgängliga och därför är möjligheterna till naturupplevelser oändliga! Paddla genom Åsnens vatten, vandra genom frodiga lövskogar eller stå vid sjöns strand på våren och lyssna efter fåglar. Kanske kan du se sjöns fiskeexpert, fiskgjusen, eller höra det exklusiva ljudet av den svartstrupiga lommen som ropar över sjön.
Hitta till Åsnen
Norra ingången till nationalparken är Sunnabron, längs sundet till Åsnens största ö, Sirkön. Promenadstigar leder till det närliggande området Bjurkärr som tillhör Sveriges mest värdefulla lövskog. Här finns ett rik fågelliv samt sällsynta insekter, mossor och lavar.
I den västra delen av nationalparken hittar du den andra ingången, Trollberget. Detta kallas vanligtvis ”Åsnen i miniatyrversion”, eftersom du hittar allt från lövskog till tallar, granar, sjöstränder och kärrskog på en liten yta. Trollbergets klyfta, där sägnen säger att trollen firade jul uppskattas av barnfamiljerna som besöker Åsnen.
Rastplatser
Vid all ingångar till nationalparken hittar du rastplatser, toaletter och eldstäder. Det finns också markerade vandringsleder runt om i nationalparken. Picknickkorgarna kan avnjutas på någon av bryggorna kring Åsnen.
Övernattning
Vill du övernatta i nationalparken finns det en fin lägerplats intill Åsnens strand vid Trollberget, i övrigt är övernattnings-möjligheterna starkt begränsade. Följ den blåmarkerade Utsiktsslingan norrut från nationalparksparkeringen och du når snart lägerplatsen som förutom vindskydd också rymmer rastplats med toalett, eldstad och möjligheter att resa tält. Utrymmet är begränsat och tänkt för individuella besökare som gästar nationalparken eller färdas längs cykelleden Banvallsleden eller kanotleden Värendsleden.
Fågelskådning i parken
För den natur- och fågelintresserade är Åsnen ett paradis. Sjön är en viktig häckningsplats för fiskgjuse och här kan du också se den majestätiska havsörnen segla i skyn. Förutom nationalparken finns ytterligare 19 naturreservat i området. Några områden är skyddade under vissa tider.
Observera att fågellivet i skärgården är mycket känsligt. Under perioden 1 april – 31 juli skyddas häckande fåglar och det är då inte tillåtet att besöka de norra delarna av ön Bergön. Samma sak gäller för de norra delarna av ön Södra Aspö samt vissa andra områden i och runt sjön, som är markerade med information. Men oroa dig inte, sjön har mer än tusen öar så det finns gott om plats att upptäcka naturen på!
Upptäck nationalparken på vatten
Ett utmärkt sätt att uppleva Åsnen är att glida fram mellan öarna i en kajak. Spana efter fiskgjuse eller lyssna efter storlom i skymningen. Närmre naturen är svårt att komma. Kajakerna kan du hyra…
Läs mer +
Ett utmärkt sätt att uppleva Åsnen är att glida fram mellan öarna i en kajak. Spana efter fiskgjuse eller lyssna efter storlom i skymningen. Närmre naturen är svårt att komma. Kajakerna kan du hyra på exempelvis Getnö Lake Åsnen Resort där de också har fiskeskola för barn. Getnö har ett stort utbud av naturupplevelser. Här finns naturcamping, stugor, fiske, kanoter, kajaker och vandring.
Läs mindre –
Ta dig runt på cykel
Ett annat sätt att komma nära Åsnens insjöskärgård är att ta sig fram på cykel. Cykelleden som går runt hela Åsnen är 14 mil lång och kan delas upp i så många delar som du väljer, med kortare pause…
Läs mer +
Ett annat sätt att komma nära Åsnens insjöskärgård är att ta sig fram på cykel. Cykelleden som går runt hela Åsnen är 14 mil lång och kan delas upp i så många delar som du väljer, med kortare pauser utmed vägen eller övernattningar om du vill ta det i ett lugnare tempo. Turen går på nedlagda järnvägsbankar och små grusvägar.
Läs mindre –
Läs mer om Åsnen på Sveriges Nationalparkers hemsida.