Trästaden Eksjö

Eksjös idylliska stadskärna har över 50 kulturminnesmärkta trähus och är en av Europas bäst bevarade trästäder. Vandra i gamla kvarter där både pest, hungersnöd, krig och eldsvådor härjat.


Eksjö är en av Sveriges bäst bevarade trästäder, med arkitektur och minnen från mer än fyra sekler. Eksjö som stad har funnits sedan 1400-talet men brändes ner i mitten av 1500-talet. De flesta av byggnaderna som nu finns i den pittoreska stadskärnan, Gamla stan, uppfördes efter att staden brandhärjats och Eksjö har sedan varit förhållandevis förskonad från stora bränder. Många av de nuvarande husen är alltså byggda under 16-, 17- och 1800-talet.

Till skillnad från många andra liknande äldre stadsdelar klarade sig Eksjö bra när den stora rivningsvågen svepte fram över Sverige efter andra världskriget. Den välbevarade bebyggelsen gjorde att man 1997 diplomerades med Europa Nostra-diplomet för god byggnads- och kulturmiljövård.

Upptäck denna kulturskatt på egen hand, på en av de stadsvandringar med guide som arrangeras, eller med Audioguide. Mer information får du på Visit Eksjö.

Historiska miljöer

I Småland finns många välbevarade miljöer där tiden stått still – bondbyar, bruksmiljöer som Huseby Bruk och stadsdelar som historiska Kalmar.

Åsens by

I Åsens by kan barnen springa fritt bland de gamla gårdarna, mata djuren, åka häst och vagn eller karda ull.

Kultur & historia

Det var en gång tolv små länder som blev Småland. Då som nu berättar vi gärna om det historiska och vårt nutida värv.