Gnistrande julweekend i Kosta

När Tove och Richard ger sig ut på sin resa genom Småland handlar det lika mycket om möten som om platser. Från stadspuls till glasblåsning, julbord och stilla morgnar vid sjön – varje stopp blir en berättelse om människor, hantverk och smakupplevelser som får Småland att glimma på sitt alldeles egna sätt.


På glödande äventyr i Glasriket

När mörkret är som tätast glöder Glasriket som mest. Här har ugnarna hållits varma sedan 1742, då Kosta glasbruk grundades. I dag finns flera bruk och små glashyttor där formgivaren och …

När mörkret är som tätast glöder Glasriket som mest. Här har ugnarna hållits varma sedan 1742, då Kosta glasbruk grundades. I dag finns flera bruk och små glashyttor där formgivaren och glasblåsaren ofta är samma person. Det är något unikt med att nästan alltid vara välkommen in på glasblåsarnas arbetsplats – en miljö som först kan verka lite farlig, med glödande ugnar och glas på väg mot avkylning. Men allt hanteras med sådan skicklighet och självklarhet att man snart bara står där, helt fascinerad. Att du sedan kan handla det unika, handgjord glaset på plats känns också mer på riktigt.

Ett oväntat möte med konstglas

De checkar in på Kosta Boda Art Hotel – ett hotell som känns mer som ett konstverk än en byggnad. Ljuset reflekteras i konstglaset vart de än tittar: orange, rött, bärnsten. Lobbyn är varm och inbjudande, med en gigantisk ljusinstallation och en båt i glas som inte liknar något annat de sett.
Kvinnan i receptionen berättar att Kosta Bodas främsta designers har inrett varsin del av hotellet. Lobbyn är skapad av brukets mest kända formgivare – Bertil Vallien. “Ni har förstås tillgång till poolen,” säger hon, “med glaskonst av Kjell Engman, som också formgett glasbaren i blått.”  Tove och Richard står nästan andäktiga inför detta oväntade möte med glasets formspråk. Receptionisten räcker över nyckelkorten och ler: “i ert rum få ni uppleva Ulrica Hydman Valliens konst. Och kom ihåg – allt är till salu.

Glasblåsare för en dag

När de får höra att man kan prova att blåsa sitt eget glas tvekar de inte en sekund. Morgonen därpå går de tvärs över vägen in i hyttan. Där möts de av doften av hetta och bruset från ugnarna, där den 1100-gradiga glasmassan glöder med ett varmt ljus. Ett lätt klickande hörs från glasblåsarpiporna. Tove blir stående och följer fascinerat hur ett elegant vinglas blir till. Château, tänker hon. Inte konstigt att det kostar som det gör. Richard drar henne i armen. “Här borta är det vi som ska få prova.”

Två glada glasblåsare möter upp och förklarar att glasmassan man ska fånga an i ugnen är som sirap – seg, het och levande. När man väl har den uppe på pipan måste den hela tiden hållas i rörelse. Så får de en kort berättelse från glasets underbara värld. mest förvånade blir de över att det består mest av sand.
De tittar på varandra och Richard säger snabbt: “Du får börja, Tove. Du är mer orädd för hetta.” “Ni kan blåsa en skål, ett dricksglas eller en julkula,” säger en av glasblåsarna. “Då väljer vi julkula,” bestämmer Tove. “Det är ju ändå snart jul.” Och så började arbetet med att forma den första kulan. Lina, glasblåsaren, fångade an glasmassan i den heta ugnen, och Tove fick välja färg. Hon valde orange. “Det är ändå snart jul,” säger hon igen och ler lite nervöst.. “Jag kommer dock att ta en blå,” säger Richard bestämt.

Med god hjälp var snart Toves kula klar. “Det svåraste var att blåsa in lagom mängd luft,” säger hon när hon lämnar plats åt Richard, som lite nervöst går fram. Men även hans julkula tar form, med stadig assistans från Lina. Kulorna läggs  försiktigt in i kylröret, där de måste svalna långsamt för att inte spricka. “Ni kan hämta dem i morgon,” säger hon, “eller så skickar vi dem hem till er.” Vi hämtar – vi är kvar tills i morgon – eller längre, säger Tove.
Sen tog glasblåsarna på sig tomteluvor – nu ska vi göra lite julshow, skrattade de och tog tag i skapandet av julkulor.

 

Julmarknad på bruket

Kostas hemtrevliga julmarknad byggs upp inne på hyttgården med matbodar, hantverk och tomteland. Julen börjar tidig och den öppnar redan 15 november och håller på till nyår. Här klarar Tove och Ric…

Kostas hemtrevliga julmarknad byggs upp inne på hyttgården med matbodar, hantverk och tomteland. Julen börjar tidig och den öppnar redan 15 november och håller på till nyår. Här klarar Tove och Richard av några julklappar, men de flesta blir ändå inköpta på Kosta Bodas och Orrefors outlets.

Glasklart julbord

Tillbaka på hotellet gör de sig i ordning för kvällen. Och vilken kväll det blir. Julbordet är en upplevelse i sig – en kombination av tradition och konst, där varje bord är dekorerat med glas från hyttan. Ljuset reflekteras i glaskulor och ljusstakar, och maten serveras med omsorg: heminlagda sillar, varmrökt lax, krispig grönkål och doften av nejlika och apelsin – allt med glaset som tema i fat och skålar. Tove pekar på väggarna. ”Titta samma formgivare som på vårt rum – Ulrica.
Richard är lite av en ölkännare och ville gärna smaka Kostas egen öl. En test av den alkoholfria kan säga mycket, menade han och skrattade åt namnet: GW:s Nyktra. Tove tog en pilsner och båda var lika nöjda. Det avlutande gottebordet var inte ett bord, utan ett helt rum!

Under ytan – helt i glas

De är verkligen proppmätta, som man blir efter ett julbord, men måste ändå besöka den isande blå baren de hört talas om. Helt förundrade kliver de in i en bar skapad helt i blått glas, med mjuk belysning och glimmande detaljer. “Så fint,” utbrister Tove. “Jag älskar den blå färgen.” Richard håller med och går fram till bartendern. Han förklarar att de egentligen befinner sig under ytan – formgivaren Kjell Engman har skapat en blå värld inspirerad av havet. “Där uppe har ni ytan,” säger han och pekar mot taket. Han rekommenderar en cocktail med skumtomte – den stundande helgen till ära. De tvekar ett ögonblick men nickar, under villkoret att den finns i alkoholfritt. När drinkarna kommer in lyser de upp av tomtebloss och doften av bränd skumtomte.

Det blir en kväll fylld av värme, samtal och förundran. “Det här känns som att komma ännu lite närmare Småland,” säger Richard. “På riktigt.”Tove nickar. “Ett dygn av eld, glas och människor som får allt att glimma.” Och när de lämnar baren för att gå till sitt rum väntar redan morgondagen – nya platser, nya berättelser och ännu mer att upptäcka i Glasriket.

Hela Glasriket med 13 hyttor glöder juletid


Jul i Växjö

Spendera en weekend i Växjö – Smålands kreativa hjä…

Jul på herrgård

Här möts tradition och nutid vid dukade bord fyllda…